Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλεκτρονικό μάτι Οικονομικής Αστυνομίας σε ΥΠΟΙΚ

Πρόσβαση στα αρχεία κάθε υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών αποκτά το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Ηλεκτρονικό μάτι Οικονομικής Αστυνομίας σε ΥΠΟΙΚ
Πρόσβαση στα αρχεία κάθε υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών αποκτά το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ορίζει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου, με την οποία η Οικονομική Αστυνομία υποχρεώνεται να κοινοποιεί στο υπουργείο Οικονομικών τα ευρήματα των ελέγχων που διενεργεί σε φορολογικά και τελωνειακά θέματα.

Η πρόσβαση του προσωπικού της ΥΠ.Ο.Α στα ηλεκτρονικά αρχεία του υπουργείου Οικονομικών θα πραγματοποιείται με απευθείας διασύνδεση με αυτά (on line), μέσω ηλεκτρονικού ασφαλούς συστήματος επικοινωνίας, το οποίο λειτουργεί με μέριμνα της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, του Τμήματος Μελετών της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Στην περίπτωση αρχείων για τα οποία δεν υπάρχει η δυνατότητα απευθείας σύνδεσης, η πρόσβαση σε αυτά θα γίνεται με την έκδοση ειδικού υπηρεσιακού σημειώματος, το οποίο υπογράφεται από τον διευθυντή της ΥΠ.Ο.Α. ή από άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο.

Τα αιτούμενα στοιχεία χορηγούνται εντός προθεσμίας δέκα ημερών από την υποβολή του αιτήματος. Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, η χορήγηση των αιτούμενων στοιχείων πραγματοποιείται αμέσως.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ενημερώνουν την ΥΠ.Ο.Α. για θέματα που αφορούν την εφαρμογή της φορολογική και τελωνειακής νομοθεσίας, με κοινοποίηση των σχετικών διατάξεων (εγκύκλιος, αποφάσεις κ.λπ.).

Γνωστοποίηση φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων

Η ΥΠ.Ο.Α. με την ολοκλήρωση της προανάκρισης ή της προκαταρκτικής εξέτασης ή των ερευνών που διενήργησε για φορολογικά ή τελωνειακά αδικήματα, εφόσον προκύπτουν παραβάσεις που επισύρουν διοικητικές κυρώσεις, αρμοδιότητας υπηρεσιών του Υπ. Οικονομικών, ενημερώνει αμέσως τις υπηρεσίες αυτές. Κατ' εξαίρεση, σε επείγουσες περιπτώσεις όπου απαιτείται η άμεση επιβολή διοικητικών μέτρων ή κυρώσεων, η ενημέρωση μπορεί να γίνει και πριν από την ολοκλήρωση της προανάκρισης ή της προκαταρκτικής εξέτασης ή των ερευνών, εφόσον δεν παραβλάπτεται η έρευνα.

Η γνωστοποίηση των παραβάσεων γίνεται με τη διαβίβαση στις καθ' ύλην και κατά τόπο αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών των αναγκαίων στοιχείων, από τα οποία προκύπτει η τέλεση των διοικητικών παραβάσεων.

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών δύναται να ζητήσει από την ΥΠ.Ο.Α. την αποστολή πρόσθετων στοιχείων εφόσον κρίνει ότι αυτά που της διαβιβάστηκαν δεν είναι επαρκή για την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ενημερώνουν την ΥΠ.Ο.Α. για την επιβολή ή μη των διοικητικών κυρώσεων καθώς και για το ύψος ή τη διάρκεια αυτών σε συντρέχουσα περίπτωση.

Τέλος, σε θέματα αρμοδιοτήτων, στην απόφαση ορίζεται ότι όταν ενεργείται ταυτόχρονα έλεγχος της ΥΠ.Ο.Α. και των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο ίδιο υποκείμενο ελέγχου για το ίδιο αντικείμενο προηγείται η υπηρεσία που διενεργεί προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογικός ή τελωνειακός έλεγχος διενεργείται παράλληλα, εφόσον δεν βλάπτεται ή παρακωλύεται καθ' οιονδήποτε τρόπο η διενεργούμενη προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση.

Για οποιοδήποτε ζήτημα ανακύψει ως προς την αρμοδιότητα ενημερώνεται ο αρμόδιος για την προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση εισαγγελέας, ο οποίος και αποφαίνεται σχετικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v