Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίστα με 120 σκαφάτους εξ Ολλανδίας στο ΣΔΟΕ

Λίστα με 120 ονόματα Ελλήνων που αγόρασαν σκάφος αναψυχής από την Ολλανδία βρίσκεται στην κατοχή του ΣΔΟΕ. Η λίστα ήρθε σχεδόν…ουρανοκατέβατη, καθώς εστάλη από το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών.

Λίστα με 120 σκαφάτους εξ Ολλανδίας στο ΣΔΟΕ
Λίστα με 120 ονόματα Ελλήνων που αγόρασαν σκάφος αναψυχής από την Ολλανδία βρίσκεται στην κατοχή του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Πρόκειται για ιδιώτες το όνομα των οποίων δεν δημιουργεί απευθείας συνειρμούς σχετικούς με φοροδιαφυγή καθώς, όπως λένε πηγές του ΣΔΟΕ, στη λίστα δεν υπάρχει κανένας γνωστός επιχειρηματίας αλλά στην πλειονότητά τους είναι ιδιώτες, κάτοικοι νοτίων προαστίων της Αττικής.

Η λίστα ήρθε σχεδόν… ουρανοκατέβατη από το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών στο ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνδρομής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής . «Επειδή ξέρουν την κρίση που έχουμε στην Ελλάδα θέλησαν να μας βοηθήσουν…», λένε στο ΣΔΟΕ.

Η λίστα μπορεί να βγάλει λαβράκια, μπορεί να μη βγάλει και τίποτα. Θεωρητικά, μπορεί στο σύνολό τους οι αγοραστές των σκαφών αναψυχής να είναι καθ’ όλα νόμιμοι φορολογούμενοι.

Όμως, οι ράμπο του ΣΔΟΕ έχουν ήδη λάβει εντολές να ξεσκονίσουν αρχικά το πόθεν έσχες των συγκεκριμένων φορολογουμένων και στη συνέχεια ακολουθώντας σε αντιπαραβολή με τις φορολογικές τους δηλώσεις και τις τραπεζικές τους καταθέσεις τις διαδρομές του χρήματος εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν ενώπιον υποθέσεων φοροδιαφυγής ή και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

«Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να δούμε αν έχει αποδοθεί ο ΦΠΑ», λέει αρμόδιο στέλεχος του ΣΔΟΕ, σημειώνοντας ότι ασχέτως αν η αγορά έγινε στην Ολλανδία ο ΦΠΑ αγοράς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πρέπει να καταβληθεί στη χώρα χρήσης του σκάφους. Θα εξεταστεί παράλληλα αν οι φερόμενοι ως αγοραστές των σκαφών είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες ή λειτουργούν σαν αχυράνθρωποι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v