Βενιζέλος: Έμφαση στην καινοτομία

Το πλαίσιο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα παρουσίασε σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος σε συνάντηση με νέους επιχειρηματίες. Τι είπε για στήριξη εξαγωγών, venture capitals, φιλικό κράτος.

Βενιζέλος: Έμφαση στην καινοτομία
Το πλαίσιο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα παρουσίασε σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος σε συνάντηση με νέους επιχειρηματίες στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. 

"Βασική μας επιδίωξη είναι να αναδείξουμε την αξία της επιχειρηματικότητας. Η έννοια της επιχειρηματικότητας είναι γεγονός πως στη χώρα μας είναι τις τελευταίες δεκαετίες ενοχοποιημένη, δεν έχει αποκτήσει τη θέση που πρέπει να έχει μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα και στη νοοτροπία της κοινωνίας", σημείωσε.

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι "θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα απασχόλησης" και να διαμορφωθεί ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο, που θα βασίζεται στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στην καινοτομία.

Προσδιόρισε ότι καινοτόμες δράσεις μπορούν να γίνουν στον πρωτογενή τομέα και στην αγροτική παραγωγή αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ ειδικότερα αναφέρθηκε στους κλάδους της ενέργειας, της βιοτεχνολογίας, της ιχθυοκαλλιέργειες και των γενόσημων φαρμάκων. 

Αναφέρθηκε στα προγράμματα δημόσιων ερευνητικών υποδομών, στα σημαντικά φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις και επανέλαβε τις 9 δεσμεύσεις για τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά (αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ, αλλαγές στον Τειρεσία, στη λειτουργία του Ταμείου Στήριξης ΜΜΕ, σε τεκμήρια αδειοδότησης) και επικεντρώθηκε στον στρατηγικό έλεγχο των τραπεζών από το δημόσιο.  

"Εμείς έχουμε τώρα ως κράτος το στρατηγικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, άρα μπορούμε να ελέγξουμε την τήρηση των όρων χρηματοδότησης. Και επίσης απαλλάσσουμε τις τράπεζες από βάρος 10 δισ. ευρώ, γιατί δάνειζαν με έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου το κράτος σταθερά με 10 δισ. ευρώ. Τώρα απαλλάσσουμε τις τράπεζες από αυτά τα 10 δισ. ευρώ για να πέσουν στην αγορά.

Και το ακόμη πιο κρίσιμο: θέλουμε να γυρίσουν οι καταθέσεις. Αν γυρίσουν από τα 70 δισ. ευρώ που έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα σας λέω τα 50 δισ. ευρώ, αλλάζει η εικόνα της αγοράς και η δυνατότητα πρόσβασης στη ρευστότητα για κάθε επιχείρηση", σημείωσε.

Στήριξη των εξαγωγών

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ έκανε ειδική αναφορά στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, τονίζοντας:
 
- Το Υπουργείο Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων ήδη παρουσίασε μια νέα ηλεκτρονική, απόλυτα αυτοματοποιημένη, χωρίς την παρεμβολή ανθρώπινων επαφών, διαδικασία για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, για τους τελωνειακούς ελέγχους. 

- Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη διαμορφώσει το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, ώστε να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τις εξαγωγές, να στηρίξουμε τις εξαγωγές και να δώσουμε τις εγγυήσεις που απαιτούνται για να διευκολυνθεί η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα, η εξωστρέφεια. 

- Συγκροτείται το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης. Ψηφίστηκε ο νόμος για το εξωτερικό εμπόριο με βάση τον οποίο απλοποιείται σημαντικά όλη η διαδικασία. Και το κυριότερο: Το 2011 πετύχαμε να ξεπεράσουμε τους στόχους εξαγωγών που έφτασαν το 10,4% του ΑΕΠ. Και έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. 

- Πρέπει να κινητοποιήσουμε τις ελληνικές πρεσβείες και τα ελληνικά προξενεία στο εξωτερικό. Να λειτουργούν όπως λειτουργούν οι άλλες πρεσβείες και τα άλλα προξενεία εδώ στην Ελλάδα. Έχουμε διμερή προγράμματα με χώρες πολύ σημαντικές όπως η Κίνα, η Γερμανία, το Ισραήλ. 

- Έχουμε μια Ειδική Υπηρεσία Ενημέρωσης. Έχουμε το σήμα ελληνικού προϊόντος. Και έχουμε φυσικά όλα αυτά τα ειδικά χρηματοοικονομικά εργαλεία για τα οποία σας μίλησα.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αξιοποιηθεί δυνατότητες όπως είναι τα venture capitals, τα οποία, όπως είπε, "μπορεί τώρα με τη νέα μορφή που θα πάρει το τραπεζικό σύστημα υπό τον στρατηγικό έλεγχο του κράτους να κάνει πάρα πολλά πράγματα, μα πάρα πολλά πράγματα.

Μπορεί να δημιουργηθούν επίσης ειδικά funds, τα οποία από τα χρήματα του ΕΣΠΑ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα στηρίξουν -κι αυτό είναι έτοιμο, γίνεται- τέτοιες δραστηριότητες, τέτοιες επενδυτικές πρωτοβουλίες".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v