Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η προφυλάκιση της Αρετής και οι δηλώσεις Ακη

Προφυλακιστέα κρίθηκε μετά την απολογία της στον ανακριτή η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή. Τι αναφέρει στο υπόμνημα της. Η κατάθεση της Κατερίνας Σταμάτη και η δήλωση Ακη.

Η προφυλάκιση της Αρετής και οι δηλώσεις Ακη
Προφυλακιστέα κρίθηκε χθες Πέμπτη, μετά την απολογία της στον ανακριτή η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή, η οποία κατηγορείται για τον τρόπο απόκτησης του ακίνητου της Δεινοκράτους, ενώ σήμερα Παρασκευή απολογείται η σύζυγος του κ. Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη. Η Β. Σταμάτη υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης κατά του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή.

Χθες η Αρετή Τσοχατζοπούλου αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι το ακίνητο αγοράστηκε με δικά της χρήματα. Ωστόσο ο ανακριτής δεν πείστηκε και διέταξε την προσωρινή της κράτηση.

Μετά την απόφαση του ανακριτή ο συνήγορος υπεράσπισης της Αρετής Τσοχατζοπούλου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε: «Ο ανακριτής άφησε ελεύθερους χθες τους χρηματιστές που κινούσαν τα εκατομμύρια μέσω των Offshore εταιρειών. Ωστόσο διέταξε την κράτηση της κόρης του Τσοχατζόπουλου επειδή είναι κόρη του Τσοχατζόπουλου. Φέραμε στοιχεία ότι το ακίνητο της Δεινοκράτους αγοράστηκε με χρήματα από την πώληση άλλου ακινήτου, το οποίο έχει δηλωθεί στην Εφορία και στο πόθεν –έσχες. Τη θεωρεί ύποπτη φυγής επειδή έχει γερμανικό διαβατήριο. Αυτές είναι δικαιολογίες που προκαλούν το γέλωτα. Είναι μητέρα τριών ανήλικων παιδιών. Πως θα μεγαλώσουν αυτά;».

Η δήλωση του συνηγόρου προκάλεσε την αντίδραση του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στα δικαστήρια. «Τα δικά μας παιδιά πώς μεγαλώνουν με 300 ευρώ; Να μπει μέσα», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι εκ των οποίων κάποιοι είναι πρώην εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Απογευματινή».

Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους η Κατερίνα Σταμάτη
 
Ελεύθερη χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο αφέθηκε η θεία της Βίκυς Σταμάτη, Κατερίνα, η οποία κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς σε λογαριασμούς της εμβάζονταν διάφορα ποσά μεταξύ των οποίων και ένα ποσό 3 εκατ. δραχμών από την υπεράκτια εταιρεία Torcaso.

Όπως εξήγησε στο απολογητικό της υπόμνημα η Κατερίνα Σταμάτη τα εμβάσματα αυτά προέρχονταν από τον Γερμανό γαμπρό της, καθώς εκείνη είχε αναλάβει για λογαριασμού του ανέγερση σπιτιού στο Πόρτο Ράφτη.

Ως προς το επίμαχο έμβασμα από την Torcaso, η κ. Σταμάτη αναφέρει: «Με πληροφόρησε ότι όταν του ζήτησα τα 3 εκατ. δραχμές για την πληρωμή των συνεργείων έλειπε σε διακοπές εκτός Γερμανίας και δεν μπορούσε άμεσα να παραγγείλει την εκτέλεση του εμβάσματος από τη γερμανική του τράπεζα. Απευθύνθηκε τότε στον κ. Τσοχατζόπουλο, το παιδί του οποίου βάφτισε και του ζήτησε να φροντίσει να εμβαστεί το ποσό χωρίς βεβαίως εκείνη τη στιγμή να γνωρίζει ούτε από ποιο λογαριασμό θα κατέβαλε ο τελευταίος το έμβασμα ούτε τα λοιπά στοιχεία του αποστολέα».

Τα λεγόμενα της κατηγορουμένης κρίνονται ιδιαιτέρως σημαντικά για την εξέλιξη της ανάκρισης καθώς είναι η πρώτη που συνδέει ευθέως τον Άκη Τσοχατζόπουλο με την Torcaso. Σημειωτέον ότι ο υπουργός έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με οποιαδήποτε offshore.

Η κ. Σταμάτη καταλήγει «Γιατί αντιμετωπίζομαι ως επαγγελματίας εγκληματίας απλώς και μόνο επειδή έλαβα εν αγνοία μου και άπαξ από εταιρεία συνεισφερόντων του κ. Τσοχατζόπουλου το ποσό των 3 εκατ. δραχμών, δηλαδή ένα αμελητέο περιουσιακό στοιχείο σε σχέση με τα ιλιγγιώδη ποσά που αναφέρονται ως αντικείμενο δωροδοκίας του στο κατηγορητήριο; Αλήθεια. Ποια πραγματική ανάγκη μπορούσε να καλύψει η μηδαμινή εμπλοκή μου στην εξαφάνιση των ιχνών των δισεκατομμυρίων δραχμών που φέρεται το κατηγορητήριο να προσπορίστηκε παράνομα ο πρώην υπουργός;»

Τι αναφέρει στο απολογητικό της υπόμνημα η Αρετή Τσοχατζοπούλου

Εκτενή αναφορά στις διαταραγμένες σχέσεις της με τον πατέρα της μετά την εμφάνιση στη ζωή του της Βίκης Σταμάτη κάνει στο απολογητικό της υπόμνημα η προφυλακισμένη πλέον Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Η ίδια αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει οτι νομίμως αγόρασε το επίμαχο διαμέρισμα στην οδό Δεινοκράτους από τον επίσης κατηγορούμενο στην υπόθεση Αστέριο Οικονομίδη. Ως προς τα χρήματα της αγοράς, σύμφωνα με στοιχεία που προσκόμισε στον ανακριτή, υποστηρίζει οτι προήλθαν από την πώληση άλλου ακινήτου.

Η Αρετή Τσοχατζοπούλου γεννήθηκε το 1964 στο Μόναχο και επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα το 1998 λόγω της γέννησης του 13χρονου σήμερα γιού της Φίλιππου αλλά και της προσπάθειάς της να επανασυδεθεί με τον πατέρα της η οποία , όπως αναφέρει χαρακτηριστικά απέβη άκαρπη.

Η ίδια αναφέρεται εκτενώς στις προσπάθειές της να κρατηθεί μακριά από την "σκιά" του πατέρα της.

" Το πρόσωπό μου όχι μόνο δεν εμπλέκεται στις πολυσέλιδες εκτυπώσεις των νομιμοποιητικών εγγράφων και των τραπεζικών κινήσεων παντελώς άγνωστων σε εμένα εταιρειών και προσώπων ,αλλά το όνομά μου δεν συνδέεται καν με την επαγγελματική πορεία, δραστηριότητα και διαβίωση του πατρός μου ...

Επέλεξα συνειδητά να σπουδάσω και να εργαστώ στη Γερμανία για μεγάλο τμήμα της ενήλικης ζωής μου για δύο λόγους: Αφενός μεν η γερμανική είναι η μητρική μου γλώσσα και αφετέρου ενδόμυχη επιθυμία μου ήταν να μην ταυτιστώ με το πρόσωπο του πατέρα μου διατελούντος υπουργού ήδη από το 1981 και πανελληνίως γνωστού, στενού συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού της χώρας, προκειμένου να ωριμάσω αυτόνομα και υπεύθυνα χωρίς να με επικροτούν ή να με καταδικάζουν λόγω της συγγενικής σχέσης μαζί του...

Παρα την αρχική επιστροφή μου στην Ελλάδα το 1994, σε εποχή που ο πατέρας μου είχε αναλάβει εκ νέου υπουργικά καθήκοντα, επέλεξα το 97 και το 98 να εργαστώ στις Βρυξέλλες , προκειμένου μεταξύ άλλων να ξεφύγω από θλιβερές ενδοοικογενειακές διενέξεις οι οποίες ξεκίνησαν μετά τη σύναψη της εξωσυζυγικής σχέσης του πατέρα μου με τη Βίκυ Σταμάτη και τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης του με την μητέρα μου από το 1996".

Η σχέση με τη Βίκυ Σταμάτη

"Η σχέση αυτή απασχολεί έντονα την δημοσιότητα και έδωσε δυστυχώς άφθονη τροφή για σχόλια επί 15 συναπτά έτη. Ενόψει της σχέσης αυτής, της πικρίας που η μητέρα μου αντιμετώπισε, όλων των δυσάρεστων σχολίων, ενώπιον των οποίων η οικογένειά μου ήταν εκτεθειμένη επί δεκαετίες, οι σχέσεις με με τον πατέρα μου από τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης του με την μητέρα μου και μετα έγιναν δυστυχώς περισσότερο τυπικές και λιγότερο ουσιαστικές.

Όπως αναφέρει η ίδια πάντως δεν σταμάτησε ποτέ να αγαπά τον πατέρα της. " Βεβαίως αυτό δεν πρέπει να ερμηνευτεί οτι φείδομαι συναισθημάτων έναντι του πατέρα μου, τον οποίο αγαπώ ειλικρινώς και για τον οποίο αγωνιώ.

Ωστόσο, οι προσωπικές του επιλογές με έφεραν δυστυχώς αντιμέτωπη με την νέα στου σύντροφο και μου αποστέρησαν από πολύ νωρίς την καθημερινή επαφή μαζί του. Δεν είναι τυχαίο οτι και μετα την οριστική επιστροφή μου στην Ελλάδα οι κοινές μας εμφανίσεις είναι ανύπαρκτες και η ελάχιστη επικοινωνία δυναμιτιζόταν καθημερινά από την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των γονιών μου.

Συνειδητά δεν παρευρέθην στον δεύτερο γάμο του το 2004 αλλά ούτε και προσκλήθηκα στη βάπτιση του γιου τους με την Βίκη Σταμάτη ενώ η παρουσία του ίδιου στις βαπτίσεις των γιων μου ήταν ολιγόλεπτη και κατά την διάρκεια των μυστηρίων. Μετά την γέννηση του πρωτότοκου γιου μου και την εγκατάστασή μου στο σπίτι της Δεινοκράτους ο πατέρας μου μας επισκέφθηκε δυο χρόνια μετά με αφορμή τα γενέθλια του γιου μου".

Αλλεπάλληλα, σε πολλά σημεία του υπομνήματός της η Αρετή Τσοχατζόπουλου αρνείται τις κατηγορίες. Προς επιρρωσιν των ισχυρισμών της μάλιστα σχολιάζει οτι ουδέποτε ο πατέρα της θα την έβαζε σε κίνδυνο." Διερωτώμαι με ποια λογική ένας πατέρας θα επέλεγε να καταστήσει ένα από τα παιδιά του, τη θυγατέρα του, μητέρα τριών ανήλικων τέκνων, κοινωνό υποτιθέμενων ανομιών του και μέτοχο μιας υποτιθέμενης εγκληματικής οργάνωσης,

Εξίσου απορίας άξιο είναι για ποιο λόγο και με ποιο έναυσμα θα μπορούσα να ελέγχω τον ίδιο τον πατέρα μου λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος οτι τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο, κατά την τελευταία 15ετία τουλάχιστον βρίσκομαι μακριά από αυτόν".

Η ανακοίνωση του Άκη Τσοχατζόπουλου

«Αποδέχεται η σημερινή ηγεσία των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μια και βρίσκονται μπροστά στις κάλπες, τη μέθοδο της πολιτικής ανθρωποφαγίας και εξόντωσης των εσωκομματικών αντιπάλων με κάθε μέσο, πολιτικά, ηθικά, κοινωνικά; Είμαι βέβαιος, όπως ο καθένας μας, ότι θα την καταδικάσουν απερίφραστα!

Στην πράξη όμως συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αφού «τα έκαναν πλακάκια» στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, από κοινού σχεδίασαν και εκτέλεσαν την ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία, που αποτελεί πρωτοφανή πολιτική δίωξη με νομικό μανδύα σε βάρος μου, μια και το Δικαστικό Συμβούλιο του ΑΕΔ κήρυξε αμετάκλητα την δίωξη αυτή ως απαράδεκτη και ανυπόστατη.

Δεν αρκέστηκαν, όμως, στη δική μου, σε «ζωντανή σύνδεση», σύλληψη και φυλάκιση. Δεν αρκέστηκαν στη διαρκή κατασυκοφάντηση και διαπόμπευση εμού και της οικογένειάς μου για ανυπόστατες κατηγορίες, αλλά εφαρμόζοντας στην πράξη τη «μαύρη» θεωρία της «οικογενειακής ευθύνης» επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση των όποιων προεκλογικών οφελών με μια παρωδία «κάθαρσης», που μετατρέπει πλέον τη δική μου δίωξη σε πολιτικό και επικοινωνιακό «κανιβαλισμό» σε βάρος αθώων.
 
Η προσωρινή κράτηση της κόρης μου Αρετής, χωρίς τους λόγους που απαιτεί ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, και η διαπόμπευση της με την προφυλάκισή της, με μόνο της «αμάρτημα» ότι είναι κόρη μου και φέρει το όνομά μου, ξεπερνά κάθε όριο και μας γυρίζει σε εποχές που όλοι θα ήθελαν να ξεχάσουν.

Διερωτώμαι, αυτοί που δεν δίστασαν να οδηγήσουν έναν ολόκληρο λαό στον όλεθρο, τι άλλο θέλουν; Εμένα ήθελαν να οδηγήσουν στο σύγχρονο «Κολοσσαίο» της κρίσης και της καταστροφής της χώρας μας. Εμένα επέλεξαν. Εδώ είμαι. Ας χτυπήσουν έμενα λοιπόν και ας μην εμπλέκουν τα μέλη της οικογένειάς μου που ουδεμία ευθύνη φέρουν. Αιδώς Αργείοι.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v