Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο stress test από TτΕ στις αρχές του 2013

Σε stress test θα υποβληθούν από την ΤτΕ οι ελληνικές τράπεζες, μερικούς μήνες μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Στόχος να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα διαθέτουν επαρκή κεφάλαια το Q2 του 2013.

Νέο stress test από TτΕ στις αρχές του 2013
Σε stress test θα υποβληθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος οι ελληνικές τράπεζες, μερικούς μήνες μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Τ.τ.Ε. θα διεξαγάγει επαναληπτικό τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στο α΄ τρίμηνο του επόμενου έτους.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, καθώς τα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια θα πρέπει από τον Ιούλιο του επόμενου έτους να ανέλθουν στο 10%.

Η μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί στα νέα τεστ αντοχής θα συμφωνηθεί με την τρόικα. Κομβικό σημείο, πάντως, θα είναι να μην υποχωρήσει ο δείκτης Core Tier I κάτω του 7% ακόμη και στο σενάριο προσομοίωσης ακραίων συνθηκών σε βάθος τριετίας.

Η Τ.τ.Ε. εξετάζει αυτήν την περίοδο τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, μετά τις ζημίες από τη συμμετοχή τους στο PSI, και λαμβάνοντας υπ' όψιν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δανειακών τους χαρτοφυλακίων από την BlackRock.

Ταυτόχρονα, εξετάζει τη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών σχεδίων, που έχουν καταθέσει σε αυτήν οι τράπεζες καθώς και τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης. Τα αποτελέσματα της εκτίμησης της T.τ.Ε. αναμένεται να ανακοινωθούν σε κάθε τράπεζα έως τις 30 Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αποδεχθεί οι τράπεζες να λειτουργούν από την 1η/1/2012 και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης (Σεπτέμβριος του 2012) με Core Tier I χαμηλότερο του 9%. Μέχρι τότε, επιβάλλει να έχουν συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας τουλάχιστον 8%.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των βιώσιμων τραπεζών θα οριστούν με πράξη του υπουργικού συμβουλίου έως τα τέλη Μαΐου 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v