Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

M+M & ΔΕΗ ετοιμάζονται για θερινές παραλαβές LNG

Τον επόμενο μήνα αρχίζει η περίοδος όπου οι ανεξάρτητοι προμηθευτές φυσικού αερίου θα προχωρήσουν σε εισαγωγές εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες της αγοράς.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
M+M & ΔΕΗ ετοιμάζονται για θερινές παραλαβές LNG
Τον επόμενο μήνα αρχίζει η περίοδος όπου οι ανεξάρτητοι προμηθευτές φυσικού αερίου θα προχωρήσουν σε εισαγωγές εκμεταλλευόμενοι ευκαιρίες της αγοράς.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό των εταιρειών, το τρίμηνο Μαΐου - Ιουλίου οι εταιρείες Μ+Μ (Μυτιληναίος, Μότορ Όιλ) έχουν προγραμματίσει την εισαγωγή 4 φορτίων υγροποιημένου αερίου μέσω του τερματικού της Ρεβυθούσας και η ΔΕΗ 2 φορτίων. Το ίδιο διάστημα, η ΔΕΠΑ έχει προγραμματίσει την παραλαβή 5 φορτίων υγροποιημένου αερίου.

Όπως αναφέρουν στο euro2day πηγές της αγοράς, οι ανεξάρτητοι εισαγωγείς που είναι συνδεδεμένοι με μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως ηλεκτροπαραγωγούς, θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της αγοράς spot στο υγροποιημένο αέριο, η οποία τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέρει περισσότερο ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τους χειμερινούς.

Με βάση τον προγραμματισμό, μόνο για το επόμενο τρίμηνο, η Μ+Μ προτίθεται να εισαγάγει 195.000 κυβικά μέτρα LNG που αντιστοιχούν σε 120 εκατ. περίπου κανονικά κυβικά μέτρα αερίου, η ΔΕΗ 70.000 κυβικά μέτρα LNG (42 εκατ. κανονικά κυβικά μέτρα) και η ΔΕΠΑ 381.000 κυβικά μέτρα LNG (228,6 εκατ. κανονικά κυβικά μέτρα).

Ακόμη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ίδιο διάστημα η Μ+Μ ζήτησε από τον ΔΕΣΦΑ που διαχειρίζεται τον τερματικό της Ρεβυθούσας χώρο για 4 επιπλέον φορτία LNG συνολικού όγκου 258.500 κυβικών μέτρων, όπως και η ΔΕΠΑ χώρο για ένα φορτίο 40.000 κυβικών μέτρων.

Το αίτημα για τα επιπλέον φορτία δεν κατέστη δυνατό να ικανοποιηθεί εφόσον ισχύει ο προγραμματισμός των εταιρειών για τις παραλαβές του τριμήνου.

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο αρχικός προγραμματισμός είναι δυνατόν να ανατραπεί εν μέρει. Οι όποιες αλλαγές στις ποσότητες και στον ρυθμό παραλαβής θα εξαρτηθούν από την πορεία των τιμών LNG στη spot αγορά τη συγκεκριμένη περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v