Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Αιχμές για τις προβλέψεις ΔΝΤ και τρόικα

Οι υφεσιακές προβλέψεις από την τρόικα και το ΔΝΤ τείνουν να αυτοεκπληρώνονται καθώς, όταν γίνονται πιστευτές, αποδυναμώνουν την οικονομική δραστηριότητα στο παρόν, τονίζει η Alpha στο εβδομαδιαίο της δελτίο.

Alpha: Αιχμές για τις προβλέψεις ΔΝΤ και τρόικα
Ευθύνες στην τρόικα και στο ΔΝΤ για τις προβλέψεις συνέχισης της ύφεσης καταλογίζει η Alpha στο εβδομαδιαίο της δελτίο, επισημαίνοντας ότι παγώνουν τις επενδύσεις αλλά και την εγχώρια κατανάλωση.

Οι υφεσιακές προβλέψεις από την τρόικα και το ΔΝΤ τείνουν να αυτοεκπληρώνονται καθώς, όταν γίνονται πιστευτές, αποδυναμώνουν την οικονομική δραστηριότητα στο παρόν, τονίζει η Alpha.

Μάλιστα, η τράπεζα αναφέρει: "Ποιος επιχειρηματίας που θα πιστέψει τις εκτιμήσεις της τρόικας για συνεχιζόμενη ύφεση και αναιμική ανάκαμψη στα επόμενα έτη θα θελήσει να επενδύσει στην Ελλάδα εντός του 2012; Ποιος καταναλωτής θα θελήσει να χρησιμοποιήσει το εισόδημα από την εργασία του ή τις αποταμιεύσεις του για οτιδήποτε, εκτός της απολύτως αναγκαίας κατανάλωσης, δοθείσης της πραγματικής απειλής απώλειας της εργασίας του ή της επιχείρησής του;". 

Η τράπεζα εκτιμά ότι με την πλήρη εφαρμογή του β΄ πακέτου χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Ελλάδας δημιουργούνται οι αναγκαίες συνθήκες βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και των επιχειρηματικών - καταναλωτικών - επενδυτικών προσδοκιών.

Υπάρχει όντως η δυνατότητα το 2012 και ιδιαίτερα από το 2013 και στα επόμενα έτη η ελληνική οικονομία να ανακάμψει ταχύτερα, υπογραμμίζει, παρά τις επιπτώσεις που πράγματι υφίστανται από τη συνεχή αποδυνάμωση του οικονομικού κλίματος με τις εκτιμήσεις της τρόικας. Στην ανωτέρω εκτίμηση συμβάλλει και το Σχέδιο 30 μέτρων για έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση, που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι στην εαρινή έκθεση του ΔΝΤ επαναλαμβάνονται οι εκτιμήσεις της τρόικας, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και το 2012, με νέα μεγάλη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4,7% και πτώση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 5,4%, έναντι της πτώσης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,9% το 2011 (σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ).

Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το ΔΝΤ, αναμένεται μετά τα μέσα του επόμενου έτους, με 0,0% αύξηση του ΑΕΠ το 2013. Επίσης, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 19,4% του εργατικού δυναμικού κατά μέσο όρο το 2013, έναντι 17,3% του εργατικού δυναμικού το 2011.

Επιπλέον, το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο μέσος πληθωρισμός στην Ελλάδα, με βάση τον εναρμονισμένο ΔΤΚ (ΕΔΤΚ), που διαμορφωνόταν στο 1,7% στο α΄ 3μηνο το 2012, θα πέσει κατακόρυφα τους επόμενους μήνες και θα διαμορφωθεί σε αρνητικό επίπεδο, στο -0,5% και στο -0,3% αντίστοιχα το 2012 και το 2013. Μάλιστα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι μεγαλύτερη πτώση κατά 0,7% θα σημειώσει ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ το 2012, με αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 5,4% το 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v