Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση στο θρίλερ για τις τράπεζες

Μετά τις 20/4 ο προσδιορισμός του συνόλου των όρων της ανακεφαλαιοποίησης. Κανονικά τα αποτελέσματα. Τα 23 δισ. και οι εγγυήσεις από ΤΧΣ. Αγώνας δρόμου για φορολογικό ενεργητικό και κάλυψη ζημιών αποτίμησης.

Παράταση στο θρίλερ για τις τράπεζες
Σε νέα παράταση οδηγείται, σύμφωνα με τραπεζίτες, το θρίλερ του προσδιορισμού των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς τρεις εργάσιμες πριν από τη λήξη της προθεσμίας δημοσίευσης των αποτελεσμάτων 2011 δεν διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση και η τρόικα έχουν καταλήξει σε οριστικό σχέδιο.

Με βάση τραπεζικές πηγές, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων από τις τράπεζες θα διενεργηθεί κανονικά στις 20 Απριλίου. Οι ίδιες πηγές, όμως, εκτιμούν ότι ο προσδιορισμός των όρων της ανακεφαλαιοποίησης πρόκειται να μετατεθεί για μετά τις 20 Απριλίου, με ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο οι αποφάσεις να ληφθούν τελικώς από την επόμενη κυβέρνηση.

Επομένως οι τράπεζες θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα χωρίς να έχει προσδιοριστεί το σύνολο των όρων της ανακεφαλαιοποίησης. Κομβικό σημείο γι' αυτό είναι οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου της Μεγάλης Τετάρτης, στις οποίες διαπιστώθηκε ανάγλυφα η δυστοκία εύρεσης συνολικής και κυρίως συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο λύσης.

Την ώρα που τα εμπλεκόμενα μέρη δεν έχουν συμφωνήσει σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο και ο χρόνος πιέζει, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να περιοριστεί σε μια…ενδιάμεση συμφωνία.

Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου να ρυθμίζει το περίγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης, μεταθέτοντας την εξειδίκευση των όρων με υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θα ακολουθήσουν.

Με βάση την εισήγηση Σαχινίδη, η οποία έγινε αποδεκτή από το υπουργικό συμβούλιο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να εγγυηθεί άμεσα τα κεφάλαια που χρειάζονται οι τράπεζες.

Όπως έγραψε το Euro2day (Εγγύηση Τ.Χ.Σ. στα κεφάλαια των τραπεζών), με την παραπάνω απόφαση ανοίγει ο δρόμος για την αποσύνδεση του προσδιορισμού των όρων ανακεφαλαιοποίησης από το χρονικό ορόσημο της 20ής Απριλίου.

Και αυτό διότι το ταμείο, εγγυώμενο τα κεφάλαια των τραπεζών, εξασφαλίζει την αρχή της συνέχειας και βεβαίως ότι δεν θα τεθεί εν αμφιβόλω λόγω των δυσθεώρητων ζημιών η βιωσιμότητά τους.

Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα στο Τ.Χ.Σ. να χορηγεί, κατόπιν απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, βεβαίωση προς πιστωτικά ιδρύματα που είναι επιλέξιμα προς κεφαλαιακή ενίσχυση, με την οποία δεσμεύεται ότι θα συμμετάσχει στη μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους.

Παράλληλα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα θεσμοθετείται και η δυνατότητα προκαταβολής εκ μέρους του ταμείου του ποσού που αντιστοιχεί στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που καλείται να πραγματοποιήσει το πιστωτικό ίδρυμα

Μεταβιβάζονται έως τις 20 Απριλίου ομόλογα 23 δισ. ευρώ από το EFSF

Ταυτόχρονα, τρέχουν οι διαδικασίες ώστε να μεταβιβαστούν πριν από την 20ή Απριλίου στο Τ.Χ.Σ. ομόλογα ονομαστικής αξίας 23 δισ. ευρώ από το EFSF. Έτσι τα διαθέσιμα κεφάλαια του ταμείου θα αγγίξουν τα 25 δισ. ευρώ ώστε να μπορεί να εγγυηθεί, με τη σειρά του, τα κεφάλαια των τραπεζών, όπως προβλέπεται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και προσπάθεια μήπως και υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή σε δύο κεντρικά ζητήματα: στον αντιλογισμό της ζημίας αποτίμησης που προκύπτει από την ανταλλαγή των ομολόγων και στον τρόπο με τον οποίο θα προσμετρηθεί στα εποπτικά κεφάλαια το φορολογικό ενεργητικό που προκύπτει από την τροποποίηση της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Για τον αντιλογισμό της ζημίας καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί ένα αποδεκτό από την ΕΚΤ και την Κομισιόν χρηματοοικονομικό μέσο. Με το σχέδιο Atlas SPV II τα κεφάλαια για τις τράπεζες μειώνονται κατά 8,5 δισ. ευρώ (το 21,5% των 39,8 δισ. ευρώ), ενώ υπάρχει και πρόταση για απευθείας εγγύηση του EFSF προς τις τράπεζες ύψους 12,8 δισ. ευρώ.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v