Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες προφυλακίσεις για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία της στον ανακριτή η λογίστρια του Άκη Τσοχατζόπουλου Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο ξάδελφος του πρώην υπουργού και ο επιχειρηματίας Γ. Σαχπατζίδης.

Νέες προφυλακίσεις για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου
Προφυλακίστηκε μετά την απολογία της στον ανακριτή η λογίστρια του Άκη Τσοχατζόπουλου Ευφροσύνη Λαμπροπούλου. Η κατηγορουμένη εμφανίζεται ως εκπρόσωπος offshore εταιρειών που εμπλέκονται στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, για το οποίο κατηγορείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Λαμπροπούλου αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι ήταν απλώς λογίστρια του Α. Τσοχατζόπουλου και άλλων γνωστών προσώπων και δεν εμπλέκεται σε αξιόποινες πράξεις. 

Εν τω μεταξύ, προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους τόσο ο ξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου Νίκος Ζήγρας όσο και ο επιχειρηματίας Γ. Σαχπατζίδης. 
 

Να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός ήδη βρίσκεται στον Κορυδαλλό μετά τη χθεσινή απόφαση να προφυλακιστεί.

Μεταξύ ανακριτή και Ακη Τσοχατζόπουλου φέρονται να ειπώθηκαν μεταξύ αλλων τα εξής :

Α. Τσοχατζόπουλος: Αγόραζα τα ακίνητα που με ενδιέφεραν με βάση την εμπορική τους αξία. Δεν με ενδιέφερε εάν η εταιρία που τα πωλούσε ήταν αμερικανική ή κυπριακή.

Ανακριτής: Πως αιτιολογείτε το γεγονός ότι πίσω και από τις τρείς εταιρίες ήταν ο ξάδελφός και συγκατηγορούμενός σας;

Α. Τσοχατζόπουλος: Ο κ. Ζήγρας ήταν επιχειρηματίας και πιθανώς αυτές οι εταιρίες να σχετίζονται με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Ανακριτής: Πως εξηγείτε το γεγονός της κατάθεσης 3.000.000 δρχ από λογαριασμό της Τορκασο στη θεία της συζύγου σας;

Α. Τσοχατζόπουλος: Δεν μπορώ να δώσω κάποια εξήγηση. Υποψιάζομαι ότι πρόκειται για λάθος.

Ανακριτής: Τέτοιο λάθος;

Α. Τσοχατζόπουλος: Βεβαίως! Είχε συμβεί και στο παρελθόν με λογαριασμό της συζύγου μου και το λάθος το αναγνώρισε η τράπεζα.

Εν τω μεταξύ, απολογούμενος, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης αρνήθηκε καθε σχέση με την υπόθεση καθώς και ότι γνωρίζει τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Υποστήριξε οτι όλες οι αγοραπωλησίες ήταν νομιμες, ενώ δήλωσε πως τον μόνο από τους συγκατηγορουμένους του που γνωρίζει είναι ο Νίκος Ζήγρας.

"Τον γνώρισα το έτος 2005 οπότε μου ζητούσε προσκλήσεις για ποδοσφαιρικούς αγώνες του ΠΑΟΚ. Αργότερα, το 2006, ενώ βρισκόμουν σε ένα ταξίδι στην Ρωσία ο Γ. Ζήγρας μου τηλεφώνησε και με συνάντησε προκειμένου να διερευνήσει αν μπορώ να τον φέρω σε επαφή με εποχειρήσεις εμπορίας ξυλείας καθόσον εκπροσωπούσε μεγάλη επιχείρηση με το αντικείμενο αυτό..... απο λόγους κοινωνικής αβρότητας τους προσκάλεσα στο σπίτι μου στην Κατερίνη όπου λίγες ημέρες αργότερα ήρθαν για φαγητό.

Εκτοτε δεν τον έχω ξανασυνταντήσει ποτέ. Όταν για πρώτη φορά διάβασα στον Τύπο ότι το όνομά του συνδεεται με την Torcasso επανειλημένα προσπάθησα να έρθω σε επαφή μαζί του τηλεφωνικά προκειμένου να ζητήσω διευκρινίσεις αλλα ακείνος δεν απάντησε σε καμμία από τις κλήσεις μου....".


"Υπερβολική" η προφυλάκιση Τσοχατζόπουλου

Ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζουν υπερβολικό μέτρο την προφυλάκιση του πελάτη τους εξέδωσαν οι δικηγόροι του πρώην υπουργού. Σε αυτή αναφέρουν:

"Καθηγητής Λεωνίδας Κοτσαλής
Ιωάννης Νικολάου
Ιωάννης Παγορόπουλος
Γρηγόριος Τσόλιας
Πληρεξούσιοι Δικηγόροι του τέως υπουργού κ. Α.?Α. Τσοχατζόπουλου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Χτες Δευτέρα του Πάσχα ο κ. Ανακριτής, με την ομόφωνη γνώμη του κ. Εισαγγελέα, αποφάσισε μετά από οκτάωρη απολογία του κ. Α. - Α. Τσοχατζόπουλου την προσωρινή του κράτηση. Αιτιολογία: η τέλεση κακουργήματος, η υπόνοια φυγής, η υπόνοια τέλεσης άλλων αξιοποίνων πράξεων. Είχε προηγηθεί, όπως αναφέρουμε στην ανακοίνωση της 14ης.4.2012, η άνευ κλήσεως προς απολογία σύλληψη του κ. Α. - Α. Τσοχατζόπουλου και προσαγωγή του στον κ. Ανακριτή τη Μεγάλη Τετάρτη 11.4.2012. Η διαταχθείσα κράτηση του κ. Α. - Α. Τσοχατζόπουλου και η εγκριθείσα 5νθήμερη προθεσμία από τον κ. Ανακριτή έχουν ήδη επισημανθεί στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας από 11.4.2012, όπου ιδιαίτερα τονίστηκε η αντικειμενική αδυναμία για την ενημέρωση και την προετοιμασία μας εν όψει του όγκου της σχετικής δικογραφίας (περίπου 10.000 σελίδες).

Σε σχέση με τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση των κ.κ. Ανακριτή και Εισαγγελέα έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Η διάταξη του αρθρ. 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αφορά την προσωρινή κράτηση (παλαιότερα: προφυλάκιση) αποτελεί εξαιρετική διάταξη, διαλαμβάνει αυστηρά τις προϋποθέσεις επιβολής του επαχθέστερου δικονομικού μέτρου, που προβλέπεται από τον Κ.Ποιν.Δικ. και εφαρμόζεται τότε μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο. Η αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) που διατρέχει ολόκληρο το δικαιικό μας σύστημα, καλύπτει φυσικά και την περίπτωση της προσωρινής κράτησης. Η προσωρινή κράτηση εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προκαταβολή ποινής ή προποινή. Η Ποινική Δικονομία, αποκαλούμενη και εφαρμοσμένο Συνταγματικό Δίκαιο, ανήκει στις βασικές, θεμελιώδεις εγγυήσεις λειτουργίας του Κράτους Δικαίου. Η Πολιτεία μας είναι και πρέπει να μείνει δικαιοκρατούμενη Πολιτεία, ακόμη και σε δύσκολες, κρίσιμες συγκυρίες όπως η σημερινή.

2. Η επιβολή της προσωρινής κρατήσεως στον κ. Α.  Α. Τσοχατζόπουλο αιτιολογείται σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση των κ.κ. Ανακριτή και Εισαγγελέα με τρεις λόγους (σωρευτικά): 1) βαρύτητα κακουργήματος, 2) υπόνοια φυγής, 3) υπόνοια τέλεσης άλλων αξιόποινων πράξεων.

Επισημαίνεται ότι ο μεν πρώτος λόγος είναι υπό διερεύνηση και τούτο θα πρέπει να γίνει στο σύνολο της αποδιδόμενης συνθέτου πράξεως (διάφοροι χρόνοι, διάφορες επιμέρους διαδικασίες, διάφορα συλλογικά όργανα με ευθύνη αποφάσεων, διάφορα πρόσωπα με αρμοδιότητα και ευθύνη αποφάσεων).

Ο δεύτερος και ο τρίτος λόγος απλώς δεν υφίστανται. Ο κ. Α.? Α. Τσοχατζόπουλος σε καμία φάση της σε εξέλιξη από 20μήνου ευρισκόμενης διαδικασίας δεν έδειξε ασυνέπεια στις συναντήσεις του με τις Αστυνομικές ή Εισαγγελικές αρχές. Τουναντίον, με επανειλημμένα διαβήματά του ζήτησε ενημέρωση, πληροφόρηση, επιτάχυνση των διαδικασιών. Ο κ. Α.?Α. Τσοχατζόπουλος τελει σε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα (περιοριστικός όρος) και έχει παραδώσει συνακόλουθα το διαβατήριό του στις Αστυνομικές Αρχές. Ο κύριος Α.?Α. Τσοχατζόπουλος δεν ανήκει στο Κοινοβούλιο από το φθινόπωρο του 2007, δεν έχει καμία άλλη επίσημη ιδιότητα. Κάθε πτυχή της δραστηριότητάς του ελέγχεται από τις διωκτικές αρχές. Εντούτοις, αιτιολογείται εκ μέρους των αρχών επιβολή προσωρινής κρατήσεως με υπόνοια φυγής και τέλεσης άλλων αξιόποινων πράξεων, χωρίς όμως ?κατά την άποψή μας? να προκύπτουν ειδικά στοιχεία από τη δικογραφία που να στηρίζουν τις εν λόγω αποδοχές.

3. Θεωρούμε ότι η επιβληθείσα προσωρινή κράτηση στον κ. Α.?Α. Τσοχατζόπουλο είναι υπερβολική με βάση την αρχή της αναλογικότητας. Η υψηλή αναγνωρισιμότητα του κ. Α.?Α. Τσοχατζόπουλου λόγω της μακράς θητείας του στην πολιτική και σε καίριες κυβερνητικές θέσεις αποτελεί ένα επιπρόσθετο στοιχείο που καθιστά την επιβολή προσωρινής κρατήσεως και λόγω υπόνοιας φυγής άνευ αντικειμένου.

4. Εξάλλου η διάταξη 6 της Ε.Σ.Δ.Α. στο σύνολό της αποτελεί τη διάταξη που ακτινοβολεί προς κάθε πτυχή του δικαιικού μας συστήματος. Και τούτο φυσικά και ιδιαιτέρως ισχύει για την προδικασία της ποινικής δίκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v