Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προτείνεται ενοχή του Ψωμιάδη για 3 κακουργήματα

Την καταδίκη του πρώην επικεφαλής του ομίλου Aspis, Παύλου Ψωμιάδη, για τρία κακουργήματα πρότεινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Εισαγγελέας Εφετών Γαληνός Μπρης.

Προτείνεται ενοχή του Ψωμιάδη για 3 κακουργήματα
Την καταδίκη του πρώην επικεφαλής του ομίλου Aspis, Παύλου Ψωμιάδη, για τρία κακουργήματα (απάτη, πλαστογραφία και χρήση πλαστού εγγράφου), πρότεινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Εισαγγελέας Εφετών Γαληνός Μπρης.

Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα, ο κ. Ψωμιάδης γνώριζε ότι η εγγυητική επιστολή 550 εκατ. ευρώ που κατέθεσε στην Εποπτική Αρχή ήταν πλαστή. Ο κ. Μπρης υποστήριξε ότι ο Παύλος Ψωμιάδης κατέθεσε την εγγυητική επιστολή προκειμένου να γίνει δεκτή από την ΕΠΕΙΑ και να αποφύγει την ανάκληση αδείας της Aspis.

«Μετά το 2009, η Aspis εμφάνισε έλλειμμα. Μάρτυρες είπαν ότι αυτό οφείλεται σε κακοδιαχείριση των χρημάτων. Η Εποπτική Αρχή είχε ζητήσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την οποία ο Ψωμιάδης δεν ήθελε να κάνει γιατί δεν ήθελε να καταβάλει τα 203 εκατ. ευρώ που ζητούσε η Εποπτική Αρχή. Μετά ο κατηγορούμενος εμφάνισε την εγγυητική επιστολή. Η Εποπτική Αρχή απευθύνθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και όπως προέκυψε η επιστολή ήταν πλαστή», είπε ο κ. Μπρης, δηλώνοντας μετά βεβαιότητος ότι ο Παύλος Ψωμιάδης γνώριζε πως η επιστολή ήταν πλαστή και μάλιστα κατασκευάστηκε από τον κατηγορούμενο και τον καταζητούμενο συνεργάτη του, Λοΐζο Λοΐζου.

«Από τον Μάιο καλείται ο Ψωμιάδης να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Δεν θέλει να το κάνει και είναι αντιμέτωπος με την ανάκληση της άδειας της εταιρίας. Έτσι αποφασίζουν να στήσουν την πλαστογραφία. Ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο. Ο κατηγορούμενος ήθελε να κερδίσει χρόνο και να συνεχίσει να λειτουργεί την εταιρία του και την έκνομη δραστηριότητά του. Πίστευε ότι στην Ελλάδα του 4-4-2 δεν θα αμφισβητούσαν κρατικοί οργανισμοί έναν ασφαλιστικό κολοσσό. Η πλαστογραφία ήταν καλοστημένη, έκανε όμως ένα λάθος, ότι είχαν περάσει οι παχιές αγελάδες και όλοι κοίταζαν την πάρτη τους».

Νωρίτερα, ο Παύλος Ψωμιάδης απολογούμενος αρνήθηκε ότι γνώριζε ότι η εγγυητική επιστολή ήταν πλαστή. Όπως είπε, το έγγραφο συντάχθηκε από τον συνεργάτη του Λ. Λοΐζο και εκδόθηκε από την εταιρία Compass, που εδρεύει στο Μαϊάμι, μέσω της HSBC του Λονδίνου.

Αναφερόμενος στην Aspis, είπε ότι το ζήτημα δεν ήταν ούτε νομικό ούτε διαδικαστικό. Το θέμα ήταν ότι ξένοι επενδυτές διαμαρτύρονταν για την επεκτατική πολιτική της εταιρίας. «Το θέμα ήταν καθαρά πολιτικό, η Aspis έπρεπε να φύγει από τη μέση. Ποια κυβέρνηση, ποιος υπουργός προεκλογικά θα έκανε ανάκληση αδείας 4 εταιριών και θα δυσαρεστούσε πάνω από 1,5 εκατ. πελάτες και 6.500 εργαζομένους;».

Ο Π. Ψωμιάδης επέρριψε ευθύνες και στην ΤτΕ επισημαίνοντας ότι «δεν μας προστάτεψε», ενώ υποστήριξε ότι οι επενδυτές ζημιώθηκαν από αυτούς που ανακάλεσαν την άδεια λειτουργίας της Aspis.

«Μπορείτε να με κατηγορήσετε για αφέλεια ή πλάνη, δεν μπορείτε όμως να με κατηγορήσετε για κακοπιστία. Δεν πέρασε από το μυαλό μου ότι το έγγραφο μπορεί να είναι πλαστό. Πέστε με βλάκα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v