FT: Κίνδυνος αστάθειας στην Ελλάδα

Απαξίωση του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα διακρίνουν οι FT. Αναφέρουν ότι οι ξένοι πιστωτές θέλουν συνεργασία Βενιζέλου-Σαμαρά. Προβλέπουν, όμως, ότι η όποια νέα κυβέρνηση θα έχει μικρή διάρκεια ζωής.

FT: Κίνδυνος αστάθειας στην Ελλάδα
Έντονο προβληματισμό και ανησυχία εκφράζει δημοσίευμα των Financial Times ως προς το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών στην Ελλάδα, τονίζοντας τον κίνδυνο αστάθειας σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Το δημοσίευμα, με τίτλο «Προεκλογική απειλή της σταθερότητας στην Ελλάδα», αναφέρεται στη βροχή τροποποιήσεων που έχουν κατατεθεί στο κοινοβούλιο και στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Λουκάς Παπαδήμος για να διατηρήσει τον έλεγχο της κυβέρνησής του.

«Η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα έχει βυθιστεί σε τόσο χαμηλά επίπεδα που τα δύο μεγάλα κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλους υποψηφίους για τις επικείμενες εκλογές», αναφέρει το δημοσίευμα. Οι F.T. επικαλούνται βετεράνο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ανώνυμα δηλώνει: «Έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των πιθανών υποψηφίων και για τα δύο κόμματα, ειδικά στην επαρχία… Τόσο οι αξιοσέβαστοι επαγγελματίες όσο και διακεκριμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απορρίπτουν τις προτάσεις». Αντίστοιχο είναι το πνεύμα ανώτατου στελέχους του ΠΑΣΟΚ που δηλώνει: «Λιγότεροι άνθρωποι από ό,τι συνήθως θέλουν να κατέβουν σε αυτές τις εκλογές».

«Οι διεθνείς πιστωτές βασίζονται στην εκτίμηση ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος του ΠΑΣΟΚ και ο Αντώνης Σαμαράς της κεντροδεξιάς παράταξης θα ανανεώσουν την κυβερνητική συμμαχία μετά τις εκλογές έτσι ώστε να αναδυθεί η χώρα από την ύφεση μέχρι τα τέλη του 2013», αναφέρουν οι F.T. και συμπληρώνουν: «Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, όμως, φαίνεται πως στηρίζει τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης, που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις, από το Κομμουνιστικό Κόμμα και την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή. Ακόμη όμως και αν τα δύο κόμματα κατορθώσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, πιθανότατα θα έχει μικρή διάρκεια ζωής».

Οι Financial Times επισημαίνουν το δύσκολο έργο της νέας κυβέρνησης, η οποία «θα πρέπει να νομοθετήσει νέα μέτρα 11 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούλιο βάσει του δεύτερου μνημονίου» και φιλοξενούν δηλώσεις του Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος επισημαίνει: «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η όποια νέα κυβέρνηση θα βρίσκεται σε πιο αδύναμη θέση από την προηγούμενη. Ό,τι και να συμβεί, θα έχουμε αστάθεια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v