Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο επίκεντρο η ΔΕΗ για βιομηχανικά τιμολόγια

Προβληματισμένος για τις πρακτικές της ΔΕΗ για τον καθορισμό των τιμολογίων στη βιομηχανία (υψηλή και μέση τάση), εμφανίστηκε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

  • του Μιχάλη Καιταντζίδη
Στο επίκεντρο η ΔΕΗ για βιομηχανικά τιμολόγια
Προβληματισμένος για τις πρακτικές της ΔΕΗ για τον καθορισμό των τιμολογίων στη βιομηχανία (υψηλή και μέση τάση), εμφανίστηκε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σε συνέντευξη τύπου , στην οποία έκανε τον απολογισμό του έργου του ΥΠΕΚΑ, ο υπουργός κάλεσε εμμέσως τη ΔΕΗ να επανεξετάσει τις χρεώσεις στη μέση και υψηλή τάση.

Όπως τόνισε, στις δύο αυτές κατηγορίες καταναλωτών, τα τιμολόγια έχουν απελευθερωθεί. «Ωστόσο η ΔΕΗ θα πρέπει να συνυπολογίσει ότι σε μία τόσο δύσκολη εποχή, δεν μπορεί να επιβαρύνεται το κόστος των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας».

Να σημειωθεί ότι στο σημείο αυτό η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ συμβαδίζει με τις υποδείξεις της ΡΑΕ προς τη ΔΕΗ, η οποία με επιστολή της ζήτησε από τη Δημόσια επιχείρηση να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τους βιομηχανικούς καταναλωτές, ακολουθώντας τις αρχές τιμολόγησης που έχει θέσει η ΡΑΕ.

Εξ άλλου σε ερωτήσεις για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, ο υπουργός είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πώληση 4 λιγνιτικών μονάδων (απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη που μονοπωλείται από τη ΔΕΗ) ολοκληρώνονται σύντομα.

Όσο για την ιδιωτικοποίηση, η Κυβέρνηση συζητά με τους συμβούλους που έχει προσλάβει για το μοντέλο που θα ακολουθηθεί και το οποίο πρέπει να συμβαδίζει με την κοινοτική νομοθεσία και το μνημόνιο. Όπως δε άφησε να εννοηθεί, απορρίπτεται μάλλον η πώληση του 17% των μετοχών της επιχείρησης μέσω του χρηματιστηρίου και προκρίνεται η επιλογή στρατηγικού επενδυτή.

Τέλος σε παρέμβασή του ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ανακοίνωσε ότι τα σχέδια συμβάσεων τόσο για τις σεισμικές έρευνες, όσο και για τις παραχωρήσεις περιοχών (Κατάκολο, Ιωάννινα, Δυτικός Πατραϊκός), θα είναι έτοιμα σύντομα.

Ωστόσο για την οριστικοποίησή τους, θα υποβληθούν για έγκριση στη Βουλή. Βάσει δε του εγκεκριμένου σχεδίου θα γίνει η διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v