Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Με τόκο η επιστροφή φόρων από το δημόσιο

Αποζημίωση και μάλιστα έντοκη στους πολίτες που φορολογήθηκαν παράνομα θα πρέπει να καταβάλλει το Δημόσιο με απόφαση του.

ΣτΕ: Με τόκο η επιστροφή φόρων από το δημόσιο
Αποζημίωση και μάλιστα έντοκη στους πολίτες που φορολογήθηκαν παράνομα θα πρέπει να καταβάλλει το Δημόσιο με απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ανισυνταγματική διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας που προβλέπει ελλιπή επιστροφή των παράνομων φόρων.

Το Β' τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον Φ.Αρναούτογλου και εισηγητή τον πάρεδρο Ι. Σύμπλη έκρινε ότι η επιστροφή φόρων βάσει δήλωσης θα πρέπει να είναι έντοκη προσμετρώντας από την ημέρα υποβολής του σχετικού αιτήματος από τον φορολογούμενο. Επειδή όμως αυτό δεν προβλέπεται από την νομοθεσία οι πολίτες μπορούν να διεκδικούν τους τόκους με αγωγή αποζημίωσης από τα δικαστήρια.

Οι σύμβουλοι έκριναν ομόφωνα ότι " η έναρξη του εντόκου της επιστροφής του φόρου μετα την πάροδο εξαμήνου από την πρώτη του μήνα του επόμενου της κοινοποίησης στη φορολογική αρχή της απόφασης του αρμόδιου δικαστηρίου , κατα το μέρος που στερεί επί τόσο χρόνο την κάρπωση της περιουσίας ενός πολίτη που σε τίποτα δεν φταίει είναι ασύμβατη τόσο με το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημοσίων βαρών όσο και με τα άρθρα 17 του Συντάγματος και του 1ου πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ περί προστασίας της ιδιοκτησίας".

Οι δικαστές, κατα πλειοψηφία διαπίστωσαν ότι υπάρχει κενό νόμου ως προς τον άμεσο τρόπο έντοκης επιστροφής φόρου και έτσι κατέληξαν οτι " η ανόρθωση της όποια βλάβης του πολίτη που ζημιώνεται θα πρέπει να γίνεται μέσω αγωγής αποζημίωσης λόγω της παρέκκλισης του νομοθέτη να συμμορφωθεί σε υποχρέωση που του επιβάλλει το Σύνταγμα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v