Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντί fast track, φρακάρισμα στα δικαστήρια

Σε εκκρεμμότητα βρίσκονται 1.000.000 υποθέσεις. Δικάσιμος το 2014 σε αστικές διεκδικήσεις, σε αναμονή ως το 2015 στα διοικητικά δικαστήρια. Ιστορίες καθημερινής τρέλας στην ελληνική δικαιοσύνη.

Αντί fast track, φρακάρισμα στα δικαστήρια
Στα... χαρτιά μένουν επί του παρόντος τα προβλεπόμενα από το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Τα νέα μέτρα, μέρος των οποίων τυπικά έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στα δικαστήρια της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς.

Αντίθετα, τα πινάκια παραμένουν ασφυκτικά γεμάτα, οι εκκρεμείς υποθέσεις συσσωρεύονται με γεωμετρική πρόοδο και η καθυστέρηση στην εκδίκασή τους φτάνει στα όρια της αρνησιδικίας... Ενδεικτικό είναι ότι αυτήν τη στιγμή αστικές υποθέσεις παίρνουν δικάσιμο για το 2014, ενώ στα διοικητικά δικαστήρια για το 2015!

Την ίδια ώρα, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία που προκύπτουν από έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελλάδα κατατάσσεται ένατη ως προς τον αριθμό των δικαστών και στις πρώτες θέσεις ως προς τον αριθμό των δικηγόρων αναλογικά με τον πληθυσμό της...

Χαρακτηριστική της κατάστασης εμφράγματος στην οποία έχει περιέλθει η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι η έκδοση σωρείας καταδικαστικών αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε βάρος της χώρας μας, η οποία μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Πολωνία είναι οι χώρες με τον υψηλότερο δείκτη καθυστέρησης στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

Υπολογίζεται ότι στα δικαστήρια όλης της χώρας εκκρεμούν σε όλες τις βαθμίδες περίπου 1.000.000 υποθέσεις. Ετησίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κατατίθενται σχεδόν 350.000 μηνύσεις, εκ των οποίων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, εκδικάζεται μόνο το 40%, με αποτέλεσμα τα πινάκια προοδευτικά να ασφυκτιούν!

Σε όλη τη χώρα, στα διοικητικά δικαστήρια εκτιμάται ότι εκκρεμούν περίπου 400.000 δικογραφίες, εκ των οποίων το 1/3 -περίπου 150.000- στα διοικητικά δικαστήρια της Αθήνας. Ως προς τις δικασίμους, αυτήν τη στιγμή αστικές υποθέσεις προσδιορίζονται για το 2014, ενώ στα διοικητικά δικαστήρια για το 2015!

Ανάλογη είναι η εικόνα που επικρατεί και στο ΣτΕ, όπου υπολογίζεται ότι εκκρεμοδικούν πάνω από 30.000 υποθέσεις. Για την έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας εκτιμάται ότι απαιτούνται περίπου τρία χρόνια αφού κάθε χρόνο εισάγονται 8.000 υποθέσεις και περαιώνονται περίπου 5.500.

Η Ποινική Δικαιοσύνη

Στην Ποινική Δικαιοσύνη, η κατάσταση που επικρατεί είναι ελαφρώς χειρότερη. Για να εκδικαστεί μια υπόθεση σε πρώτο βαθμό ενδέχεται να παρέλθουν από 2 έως 5 χρόνια, ενώ αν υπάρξει αναβολή -συμβαίνει κατά κόρον στις πρωτοείσακτες υποθέσεις-, μπορεί και να περάσουν επτά χρόνια. Συνολικά δηλαδή, αυτήν τη στιγμή πρακτικά απαιτούνται κατά προσέγγιση περίπου 10 χρόνια για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση. Εν τω μεταξύ, κάποια αδικήματα μπορεί να υποπέσουν και σε παραγραφή!

Ιδού χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

-Ένας 37χρονος απολύθηκε προ διετίας από τη δουλειά του και βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το πρώην αφεντικό του. Κατέθεσε σε βάρος του ασφαλιστικά μέτρα αλλά και αγωγή διεκδικώντας αποζημίωση που δικαιούται, αλλά όπως ισχυρίζεται δεν του καταβλήθηκε. Η υπόθεση επρόκειτο να δικαστεί την περασμένη βδομάδα, ωστόσο λόγω απεργίας των δικηγόρων αναβλήθηκε για τον Απρίλιο του 2014 αφού δεν υπήρχε συντομότερη δικάσιμος... Εάν, δε, κάποιος από τους συνηγόρους εμφανίσει κάποιο κώλυμα και η υπόθεση αναβληθεί εκ νέου, δεν αποκλείεται σε λίγο να μην υπάρχει αντιδικία...

-Ένας 25χρονος τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκεται σε εκκρεμότητα με την Ποινική Δικαιοσύνη γιατί τραυμάτισε εξ αμελείας μια γυναίκα, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του. Τότε η γυναίκα είχε καταθέσει μήνυση σε βάρος του, εν τω μεταξύ τα βρήκαν, αλλά η υπόθεση εξακολουθεί να φιγουράρει στα πινάκια καθώς αναβάλλεται λόγω ωραρίου!


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v