Γιατί οι Γερμανοί "καίγονται" για το ΗΛΙΟΣ

Την ώρα όπου ο Γερμανός υφυπουργός ενέργειας Jurgen Becker παρουσίαζε στην Αθήνα τους όρους για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, η βιομηχανία φωτοβολταϊκών Q-Cells ανακοίνωνε τη χρεοκοπία της.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Γιατί οι Γερμανοί καίγονται για το ΗΛΙΟΣ
Την ώρα όπου ο Γερμανός υφυπουργός ενέργειας Jurgen Becker παρουσίαζε στην Αθήνα τους όρους για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος ΗΛΙΟΣ, η μεγαλύτερη βιομηχανία φωτοβολταϊκών της χώρας του, η Q-Cells, ανακοίνωνε τη χρεοκοπία της.

Μην αντέχοντας στον ανταγωνισμό των κινεζικών και των ινδικών φωτοβολταϊκών, η Q-Cells, με παραγωγικές μονάδες στην Ευρώπη, στην Ασία και στις ΗΠΑ, δήλωσε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων και ζήτησε από το δικαστήριο να εγκρίνει προστασία από τους πιστωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κεφαλαιοποίησή της, από 7 δισ. ευρώ το 2007, κατέληξε στα 50 εκατ. το 2012.

Η συγκεκριμένη εταιρία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Μετά το "μπουμ" των προηγούμενων χρόνων, που βασίστηκε στην τεράστια ανάπτυξη των οικιακών φωτοβολταϊκών στη Γερμανία, ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστια προβλήματα. Εμμέσως γίνεται σαφές ότι οι επενδύσεις που έγιναν σε υποδομές παραγωγής και R and D δεν προλαβαίνουν να αποσβεστούν.

Την κατάσταση φωτογραφίζει πρόσφατη έκθεση του VDMA (German Engineering Federation) για το επιχειρηματικό κλίμα στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις απαντήσεις των βιομηχανιών, το πρώτο τρίμηνο του 2012 για το 83% από αυτές οι παραγγελίες είναι μειωμένες σε σχέση με το 2011.

Οι υπεύθυνοι των βιομηχανιών εκτιμούν την κατάσταση για το 2012 πολύ χειρότερη από ό,τι το φθινόπωρο του 2011, ενώ αναμένουν μείωση κατά 21,5%. Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής, από 7,5 πέρυσι περιορίστηκαν σε 3,9.

Ως αποτέλεσμα από τις απαντήσεις των βιομηχανιών προκύπτει ότι το 58% των εταιριών έχει μειώσει τον χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων και το 62% προγραμματίζει μείωση του αριθμού των απασχολουμένων.

Ως αιτίες της πτώσης ο Peter Fath, πρόεδρος του VDMA, αναφέρει την υπερεπένδυση σε γραμμές παραγωγής πάνελ, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα στη συνέχιση της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών.

Στα ερωτήματα για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση, οι γερμανικές βιομηχανίες δίνουν έμφαση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην ανάπτυξη στρατηγικών μάρκετινγκ, σε συνδυασμό με την προβολή του made in Germany, καθώς στη Γερμανία, όπως στην Ιταλία αλλά και πρόσφατα στην Ελλάδα, έχουν θεσμοθετηθεί μέτρα για την προτίμηση των κοινοτικών συστημάτων φωτοβολταϊκών.

Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η σημασία της γερμανικής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών. Συνεχίζει να παραμένει ισχυρή, ενώ ο κλάδος μέσα σε ελάχιστα χρόνια δημιούργησε 370.000 θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, η βιομηχανία αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα, τα οποία οι πολιτικοί της χώρας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν.

Ο ρόλος των Γερμανών στο ΗΛΙΟΣ

Έχει ιδιαίτερη σημασία λοιπόν τι λέει ο Γερμανός υφυπουργός Jurgen Becker για τον ρόλο της χώρας του στο ελληνικό(;) πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ.
 
Στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής απέφυγε να συνδέσει με οποιονδήποτε τρόπο το πρόγραμμα με την προμήθεια εξοπλισμού.

Τη βοήθεια της Γερμανίας εντόπισε στη μεταφορά τεχνογνωσίας για το ξεπέρασμα των γνωστών προβλημάτων στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η δημιουργία μεγάλης ζήτησης εξοπλισμού σε μία χώρα θα βοηθήσει οπωσδήποτε και τη βιομηχανία της χώρας του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v