Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΕ:Στο μικροσκόπιο εταιρίες προμήθειας ηλεκρικού

Στη χαρτογράφηση των εταιριών που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια προχωρά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΡΑΕ:Στο μικροσκόπιο εταιρίες προμήθειας ηλεκρικού
Στη χαρτογράφηση των εταιριών που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια προχωρά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία.

Ο έλεγχος της Αρχής γίνεται στον απόηχο διακοπής της λειτουργίας των δύο μεγαλύτερων εταιριών Εnerga και Helas Power, αλλά και των προβλημάτων που εμφανίστηκαν σε ακόμη τρεις εταιρίες με μικρό αριθμό πελατών.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα διατήρησης ή όχι της άδειας προμήθειας από τις δύο μεγαλύτερες εταιρίες, πληροφορίες από τη ΡΑΕ αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία των ακροάσεων και έχει συνταχθεί το πόρισμα που προέκυψε από αυτήν τη διαδικασία (μη καταβολή εγγυήσεων κ.λπ.). Ωστόσο, η ΡΑΕ θα αναμένει αντίστοιχα πορίσματα από τη ΔΕΗ και τον Διαχειριστή του Δικτύου, προς τους οποίους επίσης οφείλουν ποσά οι δύο εταιρίες, ώστε να καταλήξει στην οριστική απόφαση.

Αναφορικά με τη χαρτογράφηση του συνόλου της αγοράς προμήθειας, η ΡΑΕ, με επιστολή της προς τις 15 εταιρίες που ασκούν τη δραστηριότητα αυτή (ALPIQ, BLACK PEARL ENERGY, ΔΕΗ, EFT HELLAS, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ELPEDISON, ENERGA, GREEK ENVIRONMENTAL, Hellas POWER, ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ, ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ, NECO TRADING, POWER SHARE, REVMAENA, VOLTERRA), ζητά σειρά στοιχείων, από τα οποία μπορεί να αξιολογηθούν η οικονομική και η οργανωτική τους επάρκεια για τη δραστηριότητα προμήθειας.

Στα στοιχεία που πρέπει να αποστείλουν οι εταιρίες στη ΡΑΕ στο επόμενο εικοσαήμερο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

· Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις των χρήσεων 2010 και 2011, με τις αντίστοιχες εκθέσεις ορκωτών ελεγκτών.
· Μηνιαία απολογιστικά στοιχεία για το 2010 και το 2011, για τον όγκο των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας σε MWh και την αξία αυτών σε ευρώ.
· Η κατανομή των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας ανά χρήση (μέση τάση επαγγελματική χρήση, χαμηλή τάση επαγγελματική χρήση, οικιακή χρήση).
· Η κινητικότητα του πελατολογίου (συνολικός αριθμός πελατών ανά κατηγορία, αριθμός νέων πελατών ανά κατηγορία, αριθμός πελατών που ανανεώνουν τη σύμβασή τους ανά κατηγορία).
· Καταγραφή των περιπτώσεων όπου υπήρξε αδυναμία ολοκλήρωσης της αλλαγής προμηθευτή και αιτία. Αναφορά σε καθυστερήσεις στη διαδικασία αλλαγής προμηθευτή.
· Η καταγραφή του πλήθους των παραπόνων πελατών.
· Οι ισχύουσες χρεώσεις τιμολογίων.
· Η σε ισχύ οργανωτική και διοικητική δομή της εταιρίας, η εκπροσώπησή της και το Δ.Σ. αυτής.
· Το πιο πρόσφατο κωδικοποιημένο καταστατικό της εταιρίας.
·
Το υφιστάμενο μετοχικό κεφάλαιο (ολοσχερώς καταβεβλημένο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v