Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋπολογισμός: Ανάσα 407 εκατ. στα έσοδα

Η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έσωσε τα κρατικά ταμεία τον Μάρτιο. Ετσι, παρά την υστέρηση στις εισπράξεις εξαιτίας της πτώσης της κατανάλωσης, καταγράφηκε τελικά μικρή αύξηση στα συνολικά έσοδα.

Προϋπολογισμός: Ανάσα 407 εκατ. στα έσοδα
Βαθιά ανάσα 407 εκατ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού έδωσε τον Μάρτιο η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία αποτυπώνεται σε αύξηση 20,4% στα έσοδα των Δ.Ο.Υ. και 2% στα έσοδα από ΦΠΑ, υπερκαλύπτοντας την απώλεια εσόδων 328 εκατ. ευρώ που σημειώθηκε στα τελωνεία εξαιτίας της πτώσης της κατανάλωσης.

Τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν αύξηση των εσόδων προ επιστροφών φόρων στα 3,522 δισ. ευρώ τον Μάρτιο από 3,408 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Το μεγαλύτερο φορτίο των εισπράξεων προκύπτει από τις εφορίες οι οποίες άντλησαν 2,325 δισ. ευρώ από 1,931 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αύξηση 20,4% οφείλεται στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών», σημειώνει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εκφράζοντας ανησυχία για το τι θα γίνει όταν λήξει η ρύθμιση.

Στον ίδιο παράγοντα, άλλωστε, αποδίδεται και η αύξηση 2% που σημειώνουν τα έσοδα από ΦΠΑ (διαμορφώθηκαν σε 654 εκατ. ευρώ από 641 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα).
Στον αντίποδα, η πτώση των εσόδων στα τελωνεία κατά 27% ή 328 εκατ. ευρώ (από 1,183 δισ. ευρώ σε 855 εκατ. ευρώ) αποδίδεται στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων λόγω ύφεσης και ακρίβειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v