Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha:Κλειδί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Για την Ελλάδα από εδώ και πέρα η ανάπτυξη της οικονομίας και η αύξηση των εισοδημάτων μπορεί να προκύψει μόνο από την αύξηση της διεθνώς ανταγωνιστικής εγχώριας παραγωγής, τονίζει η Alpha.

Alpha:Κλειδί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
Για την Ελλάδα από εδώ και πέρα η ανάπτυξη της οικονομίας και η αύξηση των εισοδημάτων μπορεί να προκύψει μόνο από την αύξηση της διεθνώς ανταγωνιστικής εγχώριας παραγωγής, πράγμα που μπορεί να γίνει με υψηλότερους ρυθμούς και σε ισχυρότερες βάσεις από την εύθραυστη ανάπτυξη και πρόσκαιρη αύξηση των εισοδημάτων που επιτυγχανόταν στο παρελθόν μέσω ανεξέλεγκτου δανεισμού από το εξωτερικό, τονίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Οπως επισημαίνει η Alpha στο νέο αυτό πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας, η συνεπαγόμενη αυξημένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας θα συμβάλλει στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων (εγχώριων και ξένων) και της συνέχισης της δυναμικής αύξησης των εξαγωγών της χώρας και της υποκατάστασης των υψηλών εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.

Ειδικότερα, η αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να προκύψει:

α) από την εκλογίκευση της λειτουργίας της εγχώριας αγοράς εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα και από την ενίσχυση των συνθηκών ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, που ήταν ανύπαρκτος στην Ελλάδα λόγω των αναρίθμητων κλειστών επαγγελμάτων, και

β) από την εκλογίκευση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα, ιδιαίτερα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας, της παιδείας, της ενέργειας, των λιμένων και των αεροδρομίων της χώρας, της δημόσιας περιουσίας, της χωροταξίας και του περιβάλλοντος, της τοπικής αυτοδιοίκησης, κ.ά.

Επιπλέον, η εκλογίκευση του θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου της οικονομίας και η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων στους τομείς που προαναφέρθηκαν και όχι μόνο σε αυτούς, αποτελεί τον βασικό μηχανισμό με τον οποίο θα διευκολυνθεί και θα ενισχυθεί η εισαγωγή νέων «καινοτομικών», τεχνολογικά προηγμένων και περισσότερο παραγωγικών μεθόδων παραγωγής, για την παραγωγή ανταγωνιστικών-υψηλότερης ποιότητας και τεχνολογικής στάθμης προϊόντων και για την ανταγωνιστική ενίσχυση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας στην παραγωγή προϊόντων στα οποία η Ελλάδα κατέχει πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Η ευρέως διαδεδομένη διαπίστωση περί της υποτιθέμενης αδυναμίας των ελληνικών επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε «τεχνολογικές, καινοτομικές, παραγωγικές και ποιοτικές παρεμβάσεις στην παραγωγική τους διαδικασία», στο βαθμό που πράγματι ισχύει, είναι αποτέλεσμα και όχι αιτία της έως σήμερα μειωμένης διεθνούς ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Οι εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις δεν προχώρησαν στις αναγκαίες επενδύσεις στην Ελλάδα, με τις οποίες θα εισάγονταν οι νέες τεχνολογίες και καινοτομίες.

Το ισχύον κόστος και καθεστώς λειτουργίας της αγοράς εργασίας, το καθεστώς απουσίας ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και το τεράστιο κόστος λειτουργίας του δημόσιου τομέα, δεν επέτρεπαν διεθνώς ανταγωνιστική λειτουργία των σχετικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Ήταν πιο ανταγωνιστικό να πραγματοποιήσουν αυτές τις επενδύσεις σε κάποια άλλη χώρα παρά στην Ελλάδα και αυτό έκαναν, τονίζει η Alpha.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v