Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποφυλακίζεται ο Ηγούμενος Εφραίμ

Αποφυλακίζεται με εγγύηση 300.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και από τη Μονή Βατοπεδίου ο Ηγούμενος της Μονής Εφραίμ.

Αποφυλακίζεται ο Ηγούμενος Εφραίμ
Αποφυλακίζεται με εγγύηση 300.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και από τη Μονή Βατοπεδίου ο Ηγούμενος της Μονής, Εφραίμ.

Το Συμβούλιο εφετών έκανε δεκτή την τρίτη κατά σειρά αίτηση αποφυλάκισης που υπέβαλε επικαλούμενος λόγους υγείας αλλά και αρνούμενος τις κατηγορίες που αποδίδονται για τις ανταλλαγές εκτάσεων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει το σκεπτικό με το οποίο το Συμβούλιο Εφετών τρείς μήνες μετα την απόφασή του να κρίνει προφυλακιστέο τον ηγούμενο Εφραιμ, έκρινε ότι πλέον δεν συντρέχει λόγος για την προσωρινή του κράτηση και διέταξε την " απελευθέρωσή του" με καταβολή εγγύησης 300.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και από την Μονή Βατοπεδίου καθώς και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα.

Αφού οι δικαστές , επαναλαμβάνουν την αρχική τους κρίση, οτι δηλαδή υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση αξιόποινων πράξεων εκ μέρους του ηγούμενου, επισημαίνουν οτι καθώς η υπόθεση για τις ανταλλαγές εκτάσεων εκρεμμεί στα δικαστήριο "δεν υπάρχει κίνδυνος επηρρεασμού εκ μέρους του κατηγορούμενου".

Οι δικαστές υιοθετούν τα όσα κολακευτικά κατέθεσαν για τον ηγούμενο Ευφραιμ προσωπικότητες του θρησκευτικού χώρου και κρίνει ότι δεν είναι πιθανή η τέλεση νέων εγκλημάτων από τον κατηγορούμενο.

"Εξάλλου, πολλοί και σημαντικοί εκπρόσωποι του θρησκευτικού κόσμου, εκφράζονται έντονα με θετικό τρόπο για το πρόσωπο, το χαρακτήρα και το έργο του κατηγορούμενου γεγονός που συνηγορεί οτι ο κατηγορούμενος τέλεσε τις αξιόποινες πράξεις αποκλειστικά στα πλαίσια της διεκδίκησης από την Μονή των ως άνω ακινήτων και οτι δεν πρόκειται για προσωπικότητα με ροπή στην τέλεση εγκληματικών πράξεων ώστε να πιθανολογείται κίνδυνος τέλεσης εκ μέρους του και άλλων εγκλημάτων".

Επιπλέον οι δικαστές αποφάσισαν οτι η τρίμηνη προσωρινή του κράτηση κρίνεται " ικανή να συνετίσει τον κατηγορούμενο και να τον αποτρέψει από την τέλεση και άλλων αξιόποινων πράξεων". Τελος οι δικαστές επισημαίνουν οτι ο ηγούμενος Ευφραιμ δεν είναι ύποπτος φυγής ενώ αντιμετωπίζει και προβλήματα υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v