Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάχαλο δίχως τέλος με τα λάθη στο Ε9

Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η προσπάθεια διόρθωσης των λαθών στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του 2009 και του 2010 και το Ε9 έχει γίνει εφιάλτης για 80.000 φορολογουμένους.

Μπάχαλο δίχως τέλος με τα λάθη στο Ε9
Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η προσπάθεια διόρθωσης των λαθών στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του 2009 και του 2010 και το Ε9 έχει γίνει εφιάλτης για 80.000 φορολογουμένους.

Πρόκειται για φορολογουμένους για τους οποίους είτε το λάθος κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεών τους έγινε από εκείνους, είτε τα στοιχεία τους μπλέχτηκαν και βρέθηκαν με λάθος ακίνητα, χωρίς ακίνητα ή και με τα διπλάσια ακίνητα κατά τη μεταφορά των δεδομένων στο περιουσιολόγιο. Τώρα προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο σε πολλά επεισόδια ταλαιπωρίας.

Για τη διόρθωση αυτών των λαθών μέσω της σχετικής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr , η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είχε δώσει προθεσμία έως τις 22 Μαρτίου.

Η προθεσμία πέρασε και πέντε μέρες αργότερα στις 27 Μαρτίου 80.000 φορολογούμενοι έλαβαν ηλεκτρονικό γράμμα με το οποίο ενημερώνονταν ότι «κατά την επεξεργασία των διαθέσιμων δηλώσεων στοιχείων ακινήτων προέκυψαν ελλείψεις, όχι απαραίτητα από δική σας υπαιτιότητα, εξαιτίας των οποίων δεν είναι εφικτή η δημιουργία της περιουσιακής σας εικόνας την 1η/1/2009 ή και την 1η/1/2010».

Στη συνέχεια, η ΓΓΠΣ τους καλεί να κάνουν τις σχετικές διορθώσεις.

Όπως λένε φορολογούμενοι που έλαβαν το γράμμα, επιχειρώντας να μπουν στην εφαρμογή για να κάνουν τις διορθώσεις, διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν. Όταν απευθύνθηκαν στο help desk της ΓΓΠΣ, τους ενημέρωσαν ότι η εφαρμογή έχει κλείσει. Όπως υποστηρίζει όμως ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χ. Θεοχάρης, η εφαρμογή είναι ανοιχτή και οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν διορθώσεις, αρκεί να μην έχουν… ξαναμπεί σε αυτήν.

Οι 80.000 αποδέκτες του email, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχουν κάνει προσπάθεια διόρθωσης των λαθών, άρα μπορούν να μπουν και να διορθώσουν.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει η κ. Σοφία Κ., η οποία παντρεύτηκε το 2008 και το 2009 υπέβαλε με τον σύζυγό της το Ε9 με τις μεταβολές της περιουσιακής και της οικογενειακής τους κατάστασης.

Κατά λάθος, τα τρία οικογενειακά ακίνητα διπλοδηλώθηκαν. Το λάθος εντοπίστηκε από τη ΓΓΠΣ, εστάλη η σχετική επιστολή αλλά δεν μπορεί να διορθωθεί, όπως λέει η ίδια. Έτσι, αν δεν διορθώσει η ίδια η ΓΓΠΣ το λάθος, κινδυνεύει να χρεωθεί διπλά το ΕΤΑΚ του 2009, για έξι και όχι για τρία σπίτια και εν συνεχεία -καθώς συνήθως πρώτα πληρώνεις και μετά διορθώνεις όσον αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις- να γίνει αποδεκτή η τροποποιητική δήλωση.

Παρά το αλαλούμ με τις διορθώσεις των λαθών στα Ε9 περασμένων ετών, η διαδικασία υποβολής του εντύπου περιουσιακής κατάστασης για το 2011 ολοκληρώνεται με περιορισμένα προβλήματα και η προθεσμία η οποία εκπνέει στις 30 Μαρτίου δεν αποκλείεται να παραταθεί -έστω και σιωπηρά- για μερικές ημέρες.

Όσοι φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Υποστήριξης Χρηστών της ΓΓΠΣ στο τηλέφωνο 2104802552.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v