Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Απόφαση υπέρ επαγγελματικών συνεταιρισμών

Αποζημιώνονται με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας οι επαγγελματικοί συνεταιρισμοί που είχαν αγοράσει εκτάσεις προκειμένου να χτίσουν οικισμούς αλλα τελικά δεν καταφεραν να τις αξιοποιήσουν.

ΣτΕ: Απόφαση υπέρ επαγγελματικών συνεταιρισμών
Αποζημιώνονται με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας οι επαγγελματικοί συνεταιρισμοί που είχαν αγοράσει εκτάσεις προκειμένου να χτίσουν οικισμούς αλλά τελικά δεν κατάφεραν να τις αξιοποιήσουν λόγω των προβλεπομένων στο Σύνταγμα του 1975.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή κατα πλειοψηφία προσφυγή του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών Νομού Αττικής ανοίγοντας επί της ουσίας το δρόμο για την αποζημίωση ΄'οσων αγόρασαν εκτάσεις σε επαγγελματικούς συνεταιρισμούς προτού τεθεί σε ισχύ το άρθρο 24 του Συντάγματος το οποίο απαγορεύει κάθε οργανωμένη οικιστική δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές.

Εκ των υστέρων ψηφίστηκε άλλος νόμος (998/1979) που προβλέπει ότι τέτοιου είδους εκτάσεις απαλλοτριώνονται αναγκαστικά υπέρ του Δημοσίου ή ανταλλάσονται με ίσης αξίας δημόσιες εκτάσεις, ωστόσο το Δημόσιο "απέφευγε " την εφαρμογή του.

Η απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ αφορά όλους τους ιδιοκτήτες εκτάσεων σε επαγγελματικούς συνεταιρισμούς οι οποίοι εφόσον δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσίας τους θα πρέπει να αποζημιώνοται - είτε για βλάβη είτε λόγω αναγκαστικής απαλλοτρίωσης- ή θα πρέπει να τους παραχωρούνται ίσης αξίας δημόσιες εκτάσεις.

Το δικαστήριο στην απόφασή του έκανε δεκτό τον ισχυρισμό των προσφευγόντων ότι στους αγοραστές είχε δημιουργηθεί εύλογα η προσδοκία πως η έκταση που αγόρασαν θα ήταν αξιοποιήσιμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v