Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΕΘ: Ζητά παράταση για αλλαγή τιμολογίου ρεύματος

Την ανάγκη παράτασης ενός μήνα προκειμένου πολλές βιοτεχνίες, που δεν έχουν προβεί στην αλλαγή του τιμολογίου της ΔΕΗ από γενικής χρήσης σε βιομηχανική, ώστε να απαλλαγούν από την καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ, ζητά το ΒΕΘ.

ΒΕΘ: Ζητά παράταση για αλλαγή τιμολογίου ρεύματος
Την ανάγκη παράτασης ενός μήνα προκειμένου πολλές βιοτεχνίες, που δεν έχουν προβεί στις ανάλογες ενέργειες για την αλλαγή του τιμολογίου της ΔΕΗ από γενικής χρήσης σε βιομηχανική, ώστε να απαλλαγούν από την καταβολή του Έκτακτου Εδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), επισημαίνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

Συγκεκριμένα το ΒΕΘ στην επιστολή του αναφέρει ότι επειδή πολλές βιοτεχνικές επιχειρήσεις δεν έχουν έγκαιρα ενημερωθεί για την αλλαγή του τιμολογίου της ΔΕΗ, από γενικής χρήσης σε βιομηχανική και η χρονική προθεσμία εκπνέει στις 31-3-2012, θα πρέπει να δοθεί παράταση τουλάχιστον ενός μήνα, και συγκεκριμένα μέχρι τις 30-4-2012.

Στο μεταξύ, το ΒΕΘ κάνει λόγο για δικαίωση μετά την πρόσφατη διορθωτική πράξη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου (ΠΟΛ 1056/2-3-2102) με την οποία μπορεί να επιστραφεί το ΕΕΤΗΔΕ -το οποίο καταβλήθηκε το 2011- στις βιοτεχνίες που είχαν ρεύμα γενικής χρήσης με την προσκόμιση της άδειας λειτουργίας, η οποία βρίσκεται σε ισχύ, καθώς και των φορολογικών εγγράφων από τα οποία θα πρέπει να προκύπτει ότι στα εν λόγω ακίνητα δεν ασκείται άλλη δραστηριότητα (εμπορία, παροχή υπηρεσίας κλπ.).

Ποιες είναι οι διαδικασίες για την επιστροφή του ΕΕΤΗΔΕ του 2011

Συγκεκριμένα για την επιστροφή του ΕΕΤΗΔΕ του 2011, στους δικαιούχους βιοτέχνες που είχαν ρεύμα γενικής χρήσης, απαιτούνται, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΒΕΘ, οι εξήςδιαδικασίες:

1ο Βήμα στη ΔΕΗ

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κάνει αίτηση στη ΔΕΗ για βεβαίωση ηλεκτροδότησης αφού πρώτα καταθέσει την άδεια λειτουργίας και λάβει βεβαίωση από την Δ/ση Ανάπτυξης της Περιφέρειας ότι η άδεια λειτουργίας στις 17-9-2011 ήταν εν ισχύ.

Σημειώνεται ότι εάν υπάρχει απαλλακτικό αδείας λειτουργίας δεν χρειάζεται βεβαίωση από την Δ/ση Ανάπτυξης ότι το απαλλακτικό αδείας ήταν σε ισχύ στις 17-9-2011 .

2ο Βήμα στην εφορία που υπάγεται η επιχείρηση

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει:
α. Φωτοτυπία Φ.Α.Π. 2011 (μόνο για τους ιδιοκτήτες του ακινήτου)
β. Πρωτότυπους λογαριασμούς ΔΕΗ και αποδείξεις πληρωμών (α και β δόση) καθώς και φωτοτυπίες αυτών.
γ. Βεβαίωση ηλεκτροδότησης από την ΔΕΗ
δ. Άδεια λειτουργίας με την βεβαίωση ότι ήταν σε ισχύ την 17-9-2011
ε. Αίτηση επιστροφής ΕΕΤΗΔΕ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω ενέργειες αφορούν τη μεταποίηση. Επιστροφή του ειδικού τέλους μπορούν να λάβουν όσοι ασχολούνται με την μεταποίηση και την μεταποίηση με χονδρικό εμπόριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v