Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει η δικογραφία για τη προμήθεια των LEOPARD

Ανοίγει και πάλι η δικογραφία για την προμήθεια αρμάτων μάχης τύπου LEOPARD-2 την περίοδο 1999-2009 με αφορμή προκαταρκτική εξέταση που αφορά το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ανοίγει η δικογραφία για τη προμήθεια των LEOPARD
Ανοίγει και πάλι η δικογραφία για την προμήθεια αρμάτων μάχης τύπου LEOPARD-2 την περίοδο 1999-2009 με αφορμή προκαταρκτική εξέταση που αφορά το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων και διατάχθηκε από τους προϊσταμένους της εισαγγελίας Εφετών Ιωάννη Σακελλάκο και Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.

Αφορμή για την έρευνα απετέλεσαν καταγγελίες του πρώην γενικού διευθυντή αμυντικών εξοπλισμών και επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βασιλάκου, ότι κάποιοι πλούτισαν από τους εξοπλισμούς.

Ο κ. Βασιλάκος που τον Οκτώβριο του 2010 υπέβελε την παραίτησή του, είχε μιλήσει για «κατασκευασμένες αμυντικές ανάγκες, βάσει των οποίων κάποιοι έστησαν πολιτικές καριέρες και έφτιαξαν περιουσίες».

Τον χειρισμό της δικογραφίας έχουν αναλάβει οι εισαγγελείς Π.Παπανδρέου και Α. Ελευθεριάνος οι οποίοι απέστειλαν ήδη αιτήματα δικαστικής συνδρομής στο εξωτερικό και κάλεσαν τους πρώτους μάρτυρες.

Η προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2 είχε ερευνηθεί στο παρελθόν από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου (2003-2005), ο οποίος είχε καταλήξει ότι δεν προέκυψε από την υπογραφή της σύμβασης το αδίκημα της απιστίας, με αποτέλεσμα η δικογραφία να τεθεί στο αρχείο ως πρός τα πολιτικά πρόσωπα.

Ο εισαγγελέας ωστόσο στο πόρισμά του επισήμανε ότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις τέλεσης πράξεων δωροδοκίας τις οποίες καλούνται να ερευνήσουν οι δύο εισαγγελείς.

Η προμήθεια των Leopard είχε αρχίσει να συζητείται το 1998 επί υπουργείας Άκη Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ και η σύμβαση υπεγράφη τελικά το 2003 επί Γιάννου Παπαντωνίου μεταξύ του Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας Krauss Maffei Wehrtechnik (KMW).

Το συνολικό ύψος της σύμβασης ήταν 2,2 δισ. ευρώ αλλά, στις αρχές του 2003 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αφαίρεσε από την παραγγελία τα πυρομαχικά! Αντί των πυρομαχικών συμφωνήθηκε το 2005 να δοθούν από την γερμανική εταιρία 83 μεταχειρισμένα άρματα τύπου «Leo 02A 44» και το 2007 (επί υπουργείας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου στο ΥΕΘΑ) άρχισε η παραλαβή των νέων αρμάτων.

Σε δοκιμαστικές βολές διαπιστώθηκαν ρωγμές στους πύργους με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να επικαλεστεί τη δυσλειτουργία και να καθυστερήσει τις πληρωμές ενώ παράλληλα στη βουλή διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για την παραλαβή των αρμάτων Ωστόσο, επί υπουργίας Ευ. Βενιζέλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αποφασίστηκε να παραγγελθούν 20.000 βλήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v