Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγγελική έρευνα για λαθρεμπόριο καυσίμων

Το λαθρεμπόριο καυσίμων τίθεται στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα ο οποίος διερευνά τα διαφυγόντα κέρδη εκατομμυρίων ευρώ για το δημόσιο αλλα και τους κινδύνους που δημιουργούνται για την δημόσια υγεία.

Εισαγγελική έρευνα για λαθρεμπόριο καυσίμων
Το λαθρεμπόριο καυσίμων τίθεται στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη ο οποίος διερευνά τα διαφυγόντα κέρδη εκατομμυρίων ευρώ για το δημόσιο αλλα και τους κινδύνους που δημιουργούνται για την δημόσια υγεία.

Στόχος της προκαταρκτικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί έαν υπάρχει ανοχή ή και συνέργεια υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι συμμετεχουν στην λαθρεμπορία καυσίμων εναντι κέρδους. Η δικαστική έρευνα θα επεκταθεί σε βάθος δεκαετίας.

Επιπλέον ο κ. Πεπόνης ζητεί να εξεταστεί ποια μέτρα θεσμοθετήθηκαν για την πάταξη της λαθρεμπορίας που ετησίως , σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του συνδέσμου εταιρειών Γιάννη Ψυχογιού στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κοστίζει περί τα 300 έως 500 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο.

Ζητούμενο της έρευνας είναι επίσης να διαπιστωθεί έαν τα μέτρα που ελήφθησαν εφαρμόστηκαν και αν όχι γιατί. Η έρευνα θα επεκταθεί σε πανελλαδικό επίπεδο καθώς συμφωνα με τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα κυκλώματα δρουν σε όλη τη χώρα.

Σε καταγγελίες που είχε κάνει στην Βουλή το Μάιο του 2001 ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας είχε αναφερθεί στο λαθρεμπόριο που γίνεται στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατα τον κ. Σούρλα στα καύσιμα αυτά γίνεται εκταταμμένη νοθεία με αποτελεσμα οι καρκινογόνες συγκεντρώσεις του θείου να είναι πολλαπλάσιες του επιτρεπόμενου.

"Οι πρωταγωνιστές του κυκλώματος είναι ευεργέτες, χορηγοί φιλανθρωπικών σωματείων και κατασκευαστές ιδρυμάτων που έχουν και κοινωνική αποδοχή. Έδωσα τα στοιχεία μου σε μεγαλο-δημοσιογράφους και δεν βγήκε τίποτα. Έπρεπε να παρανομήσω -και πήγα και πήρα μόνος μου πετρέλαιο από την αποθήκη των Ενόπλων Δυνάμεων στο Συκούριο της Λάρισας. Στο δείγμα, το Γενικό Χημείο το Κράτους βρήκε 900 mg αποχρωματισμένο θείο, ενώ βάσει του νόμου πρέπει να έχει 5 mg" είχε πεί, μεταξύ άλλων, ο κ. Σούρλας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v