Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέρμα ο διάλογος για το φορολογικό

Tόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία θα πάνε στον προεκλογικό αγώνα ο καθένας με τις δικές του θέσεις για τις αλλαγές στη φορολογία καθώς ο διάλογος τινάχθηκε και τυπικά στον αέρα.

Τέρμα ο διάλογος για το φορολογικό
«Συζητούσαν» περίπου οκτώ μήνες. Η τρόικα έχει υποδείξει τις αλλαγές και στο Μνημόνιο που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος Μάρτη θα έχει μορφοποιηθεί ο κορμός του φορολογικού νομοσχεδίου σε πλατφόρμα συναίνεσης, ώστε να ψηφιστεί ο νόμος τον Ιούνιο.

Τελικά όμως, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία θα πάνε στον προεκλογικό αγώνα ο καθένας με τις δικές του θέσεις για τις αλλαγές στη φορολογία, καθώς ο διάλογος τινάχθηκε και τυπικά στον αέρα. Απομένει να φανεί, αν τα δύο «μεγάλα» κόμματα θα υποκύψουν στο λαϊκισμό της παροχολογίας χωρίς αντίκρυσμα – δεδομένου ότι λεφτά δεν υπάρχουν- και η τρόικα ούτε λίγο ούτε πολύ έχει υποδείξει τη συνταγή των αλλαγών στους φόρους, ή θα κάνουν την έκπληξη.

Σήμερα, στις 10 το πρωί, θεωρητικά στο υπουργείο Οικονομικών θα διεξαγόταν ένα ακόμα «επεισόδιο» του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού με εκπροσώπους από τη Ν.Δ, το ΛΑΟΣ και το υπουργείο Οικονομικών. Δεν θα γίνει καθώς η Ν.Δ αποχώρησε από το διάλογο, καταγγέλλοντας «εμπαιγμό».

Αφορμή απετέλεσαν οι διατάξεις που περιελήφθησαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης σύμφωνα με τις οποίες πατάρια , σοφίτες και υπόγεια που νομιμοποιήθηκαν με το νόμο για τα αυθαίρετα θα «μετρούν» ως βοηθητικοί χώροι κατά τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος των φορολογουμένων με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

«Η απόφαση αυτή που ελήφθη εν αγνοία μας- η τελευταία που πήρε ο κ. Βενιζέλος πριν εγκαταλείψει το υπουργείο-ναρκοθετεί το διάλογο για ένα νέο φορολογικό σύστημα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Ν.Δ , βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης καταλογίζοντας στο ΠΑΣΟΚ ότι «δεν έχει καταθέσει καμία απολύτως πρόταση».

Έτσι, η Ν.Δ ανακοίνωσε ότι δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσουμε το διάλογο…

Επί της ουσίας, από την περασμένη εβδομάδα είχε αρχίσει να φαίνεται ότι ο διάλογος δεν θα καταλήξει σε κοινό πόρισμα θέσεων για τις αλλαγές στη φορολογία, παρά το γεγονός ότι, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ μάλλον θα κληθούν να συγκυβερνήσουν και επομένως να συναποφασίσουν και για τις αλλαγές στο φορολογικό.

Πως όμως θα μπορούσαν να βγουν με ένα ενιαίο κείμενο το οποίο θα πρέπει να «πατά» στις προτάσεις της τρόικας; Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνταγή ΔΝΤ και τρόικας για τις αλλαγές στο φορολογικό , ξεχωρίζουν οι προτάσεις για σαρωτική κατάργηση φοροαπαλλαγών και μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά (εξαιρετικά «φιλολαϊκά» μέτρα για προεκλογικό αγώνα…), ενώ είναι ξεκάθαρο ότι στην παρούσα φάση δεν χωρούν σκέψεις για κατάργηση έκτακτων εισφορών.

Συνομιλητές του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, διαπιστώνουν ότι στον προεκλογικό αγώνα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν δηλώσεις για ενδεχόμενες «τροποποιήσεις» έναντι των κατευθύνσεων του Μνημονίου αλλά σημειώνουν με νόημα ότι «οι αποφάσεις που θα ληφθούν τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας».

Κοινώς, κρατάτε μικρό καλάθι…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v