Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

PSI: Αισιοδοξία για ομόλογα 8,7 δισ. ευρώ

«Πάμε καλά», διαμηνύει το ΓΛΚ όσον αφορά την αποδοχή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων από ομολογιούχους με τίτλους 8,7 δισ. σε ξένο δίκαιο. Σήμερα λήγει η προθεσμία αποδοχής.

PSI: Αισιοδοξία για ομόλογα 8,7 δισ. ευρώ
Αισιοδοξία επικρατεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι θα υπάρξει ικανοποιητικό επίπεδο αποδοχής της δημόσιας προσφοράς για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ξένου δικαίου και τα δάνεια προς ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και ΕΑΣ, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει σήμερα (χωρίς να αποκλείεται να δοθεί παράταση).

Από τα συνολικά ομόλογα ύψους 28 δισ. ευρώ είχαν αποδεχθεί τη δημόσια προσφορά της Ελλάδας κάτοχοι ομολόγων ονομαστικής αξίας 19,3 δισ. ευρώ και για τα υπόλοιπα 8,7 δισ. ευρώ δόθηκε παράταση στην περίοδο αποδοχής μέχρι σήμερα το βράδυ.

«Πάμε καλά», απάντησε στο euro2day στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στο ερώτημα τι ποσοστό των 8,7 δισ. ευρώ δέχεται, τελικά, να συμμετάσχει στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 53,5% επί της ονομαστικής αξίας και περίπου 74% επί της παρούσας αξίας.

Σημειώνεται ότι στο σκέλος των ομολόγων αλλοδαπού δικαίου συνολικού ύψους 18,2 δισ. ευρώ υπήρξε αποδοχή του προγράμματος από κατόχους ομολόγων 12,3 δισ. ευρώ, οι οποίοι ψήφισαν ταυτόχρονα και υπέρ της ενεργοποίησης των CACs.

Στο σκέλος των εγγυήσεων, επί συνόλου 9,8 δισ. ευρώ, τα 7 δισ. αποδέχθηκαν την προσφορά και ψήφισαν υπέρ της ενεργοποίησης των CACs.

Η Ελλάδα έδωσε παράταση στην περίοδο αποδοχής ως τις 23 Μαρτίου, προειδοποιώντας ακόμη και με χρεοστάσιο, αν μείνουν εκδόσεις ομολόγων εκτός κουρέματος. «Δεν θα ξαναδιατυπωθεί και δεν θα ξαναϋπάρξει προσφορά από την πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας», ανέφερε με νόημα ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως «ξέρουμε να προστατέψουμε τα συμφέροντα του Δημοσίου».

Είχε προηγηθεί προειδοποίηση του ΟΔΔΗΧ ότι λεφτά για να εξοφληθούν ομόλογα που θα μείνουν εκτός του κουρέματος και της ανταλλαγής δεν υπάρχουν και επομένως στέλνει ξανά το μήνυμα της χρήσης ακόμη και χρεοστασίου από την πλευρά της Ελλάδας, άρα και υποχρεωτικού κουρέματος για τους αντιρρησίες με χειρότερους κατά πολύ όρους από το PSI.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v