Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άρση της ασυλίας του Ι. Κοραντή ζητά εισαγγελέας

Την άρση της ασυλίας του πρώην διοικητή της ΕΥΠ και νυν βουλευτή Επικρατείας του ΛΑΟΣ κ. Ιωάννη Κοραντή ζητεί η εισαγγελέας κ. Ευγενία Κυβέλου.

Άρση της ασυλίας του Ι. Κοραντή ζητά εισαγγελέας
Την άρση της ασυλίας του πρώην διοικητή της ΕΥΠ και νυν βουλευτή Επικρατείας του ΛΑΟΣ κ. Ιωάννη Κοραντή ζητεί η εισαγγελέας κ. Ευγενία Κυβέλου η οποία μετά από έρευνα διαβίβασε στην Βουλή δικογραφία που αφορά διαγωνισμό 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Η εισαγγελέας ζητεί την άρση ασυλίας του κ. Κοραντή προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απόπειρας απάτης κατά συναυτουργία σε βάρος των συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από την οποία η βλάβη υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ καθώς και της απάτης σε βάρος του δημοσίου κατά συναυτουργία με ζημιά που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Αφορμή για την διενέργεια της εισαγγελικής έρευνας που ξεκίνησε το 2010 ήταν πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στο οποίο υπήρχαν υπόνοιες διάπραξης ποινικών αδικημάτων κατά την προκήρυξη από την ΕΥΠ του έργου " Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά την Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών" και όπως ανέφερε το έργο " είχε ως στόχο την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και κυρίως όσων εμπλέκονται με το εμπόριο".

Η πρόταση της ΕΥΠ προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποβλήθηκε το 2005 και ένα χρόνο αργότερα με απόφαση του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας εντάχθηκε στην Κοινωνία της Πληροφορίας με αποτέλεσμα να χρηματοδοτηθεί κατά 75% από την Ε.Ε. και κατα 25% από εθνικούς πόρους.

Υπήρξαν αλλεπάλληλες επεκτάσεις του έργου, το έργο δεν παραδόθηκε ουσιαστικά ποτέ ολοκληρωμένο ενώ από τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ καταβλήθηκαν τελικώς στην ΕΥΠ οι 665.065 ευρώ.

Μεταξύ άλλων η κ. Κυβέλου αναφέρει στο πόρισμά της ότι "η ιεραρχία της ΕΥΠ με την έγκριση και υποβολή της πρότασης επιχείρησε με την χρήση ανακριβών δηλώσεων να ελαττώσει παρανόμως πόρους του γενικού προϋπολογισμού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ενώ πέτυχε την χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους χορηγήθηκε".

Ως προς τα μή πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση η εισαγγελέας έχει ήδη καλέσει υπόπτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v