Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χρονικό της υπόθεσης Λαυρεντιάδη

Στην άσκηση ποινικών διώξεων για πέντε κακουργηματικές πράξεις σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και 27 ακόμη εμπλεκομένων στα "αμαρτωλά" δάνεια της Proton Bank αναμένεται να προβεί ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης.

Το χρονικό της υπόθεσης Λαυρεντιάδη
Στην άσκηση ποινικών διώξεων για πέντε κακουργηματικές πράξεις σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και 27 ακόμη εμπλεκομένων στα αμαρτωλά δάνεια της Proton Bank προς εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία αναμένεται να προβεί -ενδεχομένως και σήμερα- ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Δραγάτσης.

Αμέσως μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων, η δικογραφία θα ανατεθεί σε ανακριτή, ο οποίος τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει τη διενέργεια ανάκρισης και τη λήψη απολογιών από τους κατηγορουμένους.

Εν τω μεταξύ, με βάση την απαίτηση του οικονομικού εισαγγελέα, ο κ. Δραγάτσης θα ασκήσει δίωξη και για το αδίκημα της απιστίας, το οποίο ο ίδιος δεν είχε διαπιστώσει, ενώ καλείται να ερευνήσει και ενδεχόμενες ευθύνες εποπτικών μηχανισμών, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των δανείων που χορηγούνται.

Στην παραγγελία που έδωσε στον κ. Δραγάτση, ο οικονομικός εισαγγελέας ζήτησε "να ληφθούν όλα τα νόμιμα μέτρα προς τη διασφάλιση λογοδοσίας των κατηγορουμένων".

Η απαίτηση του κ. Πεπόνη αφορούσε όλους τους εμπλεκομένους, ωστόσο αργά χθες το απόγευμα ο κ. Δραγάτσης εξέδωσε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για έξι μόνο άτομα, και συγκεκριμένα για τα εξής: Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Αντώνη Αθανάσογλου (στέλεχος της Proton Bank), Τρύφωνα Κολλίντζα (πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας), Σμαράγδα Λιαμαρκοπούλου (μέλος της επιτροπής πιστοδοτήσεων της Proton) Δημήτρη Σαραμαντή (μέλος της επιτροπής πιστοδοτήσεων) και Πέτρο Κυριακίδη, στενό συνεργάτη του Λ. Λαυρεντιάδη.

Ως προς το σκέλος του κατηγορητηρίου, ο κ. Πεπόνης ζήτησε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γ. Δραγάτση να ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του Λ. Λαυρεντιάδη και 27 ακόμη εμπλεκομένων στην υπόθεση για εγκληματική οργάνωση, απάτη σε βάρος του δημοσίου με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, υπεξαίρεση σε βάρος του δημοσίου για το σύνολο των 701 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν από την Proton Bank ως δάνεια, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη απιστία καθώς και για απιστία από κοινού και κατ' εξακολούθηση.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι ύποπτες δανειοδοτήσεις της Proton Bank, ύψους 701 εκατ. ευρώ, αποτελούν αντικείμενο δικαστικής έρευνας, η οποία θα ολοκληρωθεί επισήμως με την άσκηση ποινικών διώξεων.

Στο πόρισμά του ο κ. Δραγάτσης ζητούσε να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Λ. Λαυρεντιάδη για διεύθυνση και συγκρότηση εγκληματικής ομάδας, απάτη, υπεξαίρεση αλλά και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, σε συνδυασμό με τον ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Επίσης, ζητούνταν η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος έξι προσώπων, τότε μελών του Δ.Σ. της τράπεζας και της επιτροπής πιστοδοτήσεων, για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, απάτη από κοινού καθώς και για άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Σε βάρος 15 εκπροσώπων των εταιρειών προς τις οποίες χορηγήθηκαν τα δάνεια ζητούνταν να ασκηθεί δίωξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, άμεση συνέργεια στην απάτη καθώς και για άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα, ενώ η τελευταία κατηγορία ζητούνταν να απαγγελθεί και σε βάρος έξι ακόμη ατόμων, υπαλλήλων της Alapis.

Ο Λ. Λαυρεντιάδης αποπειράθηκε στο διάστημα των μηνών που μεσολάβησαν να αποφύγει την απαγγελία κατηγοριών, επιστρέφοντας ένα μέρος των οφειλομένων -51 εκατ. ευρώ- και διαπραγματευόμενος την αποπληρωμή των υπολοίπων.

Ωστόσο, ο οικονομικός εισαγγελέας δεν έκανε δεκτή την αρχειοθέτηση των κατηγοριών για τα 51 εκατ. ευρώ, ούτε για τα 19 εκατ. ευρώ που αφορούσαν δάνειο το οποίο πλέον έχει εξοφληθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, οι εκκρεμμότητες του Λ. Λαυρεντιάδη με τη Δικαιοσύνη δεν αναμένεται να λήξουν εδώ, καθώς ήδη έχει ανατεθεί σε Εισαγγελέα Εφετών να διερευνηθεί σκέλος της υπόθεσης στο οποίο ενέχεται γνωστός επιχειρηματίας και υπάρχουν υπόνοιες ότι έχει διαπραχθεί χειραγώγηση μετοχών.

Η απάντηση του επιχειρηματία

Ο Λ. Λαυρεντιάδης σε χθεσινή του ανακοίνωση τονίζει: "Αρνούμαι το σύνολο των αποδιδόμενων σε εμένα κατηγοριών. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την αλήθεια και την προστασία της τιμής της οικογενείας μου και της υπόληψής μου. Θα αποδείξω το μέγεθος της συνομωσίας που εξυφάνθηκε εναντίον ενός Έλληνα επιχειρηματία, που πιστεύει στην Ελλάδα και στο Θεό.

Επισημαίνω την ανασφάλεια που νιώθω ως Έλληνας πολίτης παρακολουθώντας τους εκπροσώπους του πολιτικού και δικαστικού κατεστημένου συστήματος να αλληλοκατηγορούνται δημόσια για την εξυπηρέτηση συμφερόντων και σκοπιμοτήτων, που οι εισαγγελείς είτε αγνοούν, είτε επιλέγουν να αγνοούν.

Η αλήθεια βέβαια είναι μία και είναι πολύ απλή: Άρπαξαν μια τράπεζα από τα χέρια χιλιάδων Ελλήνων μετόχων και έστησαν την πρώτη τράπεζα ιδιοκτησίας τρόικας. Στο πλαίσιο αυτό προσέφυγα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κατέθεσα αίτηση ακυρώσεως κατά της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για την 'τροϊκοποίηση' της τράπεζας.

Δεν συμβιβάζομαι με καμιά νοσηρότητα και δεν εκβιάζομαι. Δεν συμβιβάστηκα ούτε καν με την ασθένειά μου. Είμαι μαχητής, διότι για μένα η νίκη είναι συνήθεια".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v