Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη ρεκόρ €244 εκατ. η ΔΕΠΑ

Με προίκα την υψηλή της κερδοφορία, θα οδεύσει η ΔΕΠΑ στην πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Τα κέρδη προ φόρων της επιχείρησης ανήλθαν το 2011 σε 244,73 εκατομμύρια έναντι 152,3 εκατομμυρίων το 2010.

  • του Μιχάλη Καιταντζίδη
Κέρδη ρεκόρ €244 εκατ. η ΔΕΠΑ
Με προίκα την υψηλή της κερδοφορία, θα οδεύσει η ΔΕΠΑ στην πλήρη ιδιωτικοποίησή της.

Τα κέρδη προ φόρων της επιχείρησης ανήλθαν το 2011 σε 244,73 εκατομμύρια έναντι 152,3 εκατομμυρίων το 2010 και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σε 190,9 εκατομμύρια έναντι 90,8 εκατομμυρίων το 2010. Όσο για το EBITDA, διαμορφώθηκε σε 275,03 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 204,31 εκατομμυρίων το 2010.

Η υψηλή κερδοφορία είναι αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης των ποσοτήτων που διέθεσε η ΔΕΠΑ στην αγορά (εμπορική δραστηριότητα), αλλά και αυτών που διακινήθηκαν μέσω του δικτύου του ΔΕΣΦΑ, εταιρείας 100% θυγατρικής της ΔΕΠΑ.

Η τελευταία το 2011 επίσης πραγματοποίησε κέρδη ρεκόρ, τα οποία ανήλθαν σε 86 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 150%, έναντι του 2010.

Συνολικά οι πωλήσεις τα έσοδα της ΔΕΠΑ ανήλθαν σε 1,76 δισ. ευρώ, έναντι 1,22 δισ. το 2010. Οι ποσότητες που διέθεσε στην αγορά έφτασαν τα 4,225 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έναντι 3,85 δισ. κυβικών το 2010, ενώ η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου την προηγούμενη χρονιά ξεπέρασε κατά πολύ τα 4,5 δισ. κυβικά μέτρα.

Οι ποσότητες αερίου που εισήλθαν στην εγχώρια αγορά, πέραν αυτών που διέθεσε η ΔΕΠΑ, ήταν εισαγωγές κυρίως μεγάλων καταναλωτών φυσικού αερίου, όπως η Μ+Μ των ομίλων Μοτορ Οιλ και Μυτιληναίου.

Η μεγάλη άνοδος της ζήτησης είναι αποτέλεσμα κυρίως της λειτουργίας νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, η εμπορική λειτουργία των οποίων ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο.

Συνολικά το 2011, οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και ανεξάρτητων παραγωγών κάλυψαν το 30,5% της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρισμού (δεν υπολογίζονται οι εισαγωγές) και συνολικά η ενέργεια που προσέφεραν, ήταν αυξημένη κατά 43,28% έναντι του 2010.

Προβλήματα ρευστότητας

Ωστόσο η ηλεκτροπαραγωγή εκτός από κλάδος που προσφέρει τις μεγαλύτερες προοπτικές για την αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, είναι αυτός που, έστω και συγκυριακά έχει προξενήσει προβλήματα ρευστότητας στην ΔΕΠΑ.

Συγκεκριμένα η ΔΕΠΑ, από πέρυσι το καλοκαίρι, υφίσταται τις επιπτώσεις από την έλλειψη ρευστότητας στον τότε ΔΕΣΜΗΕ. Ο τελευταίος που ασκούσε το ρόλο του Διαχειριστή του Συστήματος και του Λειτουργού της Αγοράς (σήμερα οι ρόλοι αυτοί ασκούνται από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ) αδυνατούσε να αποπληρώσει έγκαιρα τους ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι συμμετέχουν στην αγορά μόνο στο σκέλος της παραγωγής και όχι της προμήθειας, όπως η ΔΕΗ.
 
Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, που αποκτούν ρευστότητα μόνο μέσω των πωλήσεων ηλεκτρικού στο σύστημα (η ΔΕΗ μέσω της πώλησης στους τελικούς καταναλωτές) με τη σειρά τους, καθυστερούν τις πληρωμές προς τη ΔΕΠΑ για τις αγορές φυσικού αερίου.

Έτσι παρά τις θετικές εξελίξεις της αγοράς στο φυσικό αέριο, οι οποίες για το 2012 θα είναι ακόμη καλύτερες με τη λειτουργία της μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, για πρώτη φορά στην ιστορία της αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

Ιδιωτικοποίηση

Τέλος σε ό,τι αφορά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο ανέλαβε και τις σχετικές διαδικασίες, αναμένει στις 29 Μαρτίου την εκδήλωση κατ΄αρχήν ενδιαφέροντος από υποψήφιους επενδυτές για το 100% της ΔΕΠΑ μαζί με το ΔΕΣΦΑ στον οποίο ωστόσο το Δημόσιο θα διατηρήσει το 34%, ή ξεχωριστά για τις δύο εταιρείες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, αναφορικά με το προφίλ των υποψήφιων επενδυτών της ΔΕΠΑ, σε συνέντευξη του στο Εuractiv, μιλά κατ΄αρχήν για ενδείξεις ότι «20 πολύ καλές εταιρείες θα ενδιαφερθούν για την ΔΕΠΑ», αξιολογώντας θετικά την στρατηγική της θέση και τη συμμετοχή της σε διεθνή σχέδια μεταφοράς, όπως ο Ελληνοιταλικός και ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός (ITGI και IGB).

Επίσης επισημαίνει ότι, κατά την άποψή του, αυτοί που θα ενδιαφερθούν να επενδύσουν στη ΔΕΠΑ, θα είναι όσοι θα μπορούν να διαθέσουν στην αγορά νέες ποσότητες φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v