Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο στη διαιώνιση των αυθαίρετων κατασκευών

Φρένο στη διαιώνιση των αυθαίρετων κατασκευών βάζει με απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Φρένο στη διαιώνιση των αυθαίρετων κατασκευών
Φρένο στην διαιώνιση των αυθαίρετων κατασκευών βάζει με απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών έκρινε, κατά πληροφορίες οτι εφόσον υπάρχει σε ακίνητο αυθαίρετο κτίσμα - όπως π.χ. κλεισμένος ημιυπαίθριος χώρος- δεν μπορεί να εκδοθεί από την αρμόδια πολεοδομία νέα άδεια για τη κάλυψη επιπλέον τετραγωνικών μέσα στο ίδιο ακίνητο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη με την διαδικασία της "πρότυπης δίκης", ωστόσο οι σύμβουλοι του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου δεν υπεισήλθαν στο αν ο νέος νόμος 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους χώρους είναι συνταγματικός ή όχι.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν τρείς κάτοικοι της Χαλκιδικώς οι οποίοι υποστηρίζουν οτι το άρθρο 5 του νόμου που ρυθμίζει το θέμα των ημιυπαιθριων χώρων είναι αντισυνταγματικό και προσκρούει στο άρθρο που απαγορεύει την επιδείνωση των όρων διαβίωσης αλλα και την λήψη μέτρων που υπαβαθμίζουν το υπάρχον φυσικό περιβάλλον.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας εξέτασαν την άρνηση της Πολεοδομίας Πολυγύρου να ανακαλέσει δύο οικοδομικές άδειες στην Παραλία Νικήτης του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής, καθώς σύμφωνα με τους προσφεύγοντες κατοίκους υπάρχουν παραβιάσεις των οικοδομικών αδειών.

Η υπόθεση θα αναπεμφθεί στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης για νέα κρίση ενώ η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα δημοσιευθεί τους επόμενους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v