Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς σχεδιάζει η Task Force δικαιοσύνη fast track

Η ταχύτερη λειτουργία των δικαστηρίων που κρίνουν φορολογικές υποθέσεις είναι το νούμερο 1 στη λίστα με τις προτεραιότητες της Task Force για τον τομέα της Δικαιοσύνης. Ποιες αλλαγές έρχονται. Η εξωδικαστική ρύθμιση.

Πώς σχεδιάζει η Task Force δικαιοσύνη fast track
Η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστηρίων που κρίνουν φορολογικές υποθέσεις καθώς και οι διαδικασίες επίλυσης διαφωνιών για φορολογικά θέματα είναι το νούμερο 1 στη λίστα με τις προτεραιότητες της Task Force για τον τομέα της Δικαιοσύνης.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, στόχος είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων, στην οποία θα συντελέσει και η ταχύτερη εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων.
 
Ένα άλλο ζήτημα το οποίο κρίνεται σημαντικό στην έκθεση είναι η μετάβαση της Δικαιοσύνης στην ηλεκτρονική εποχή, θέμα για το οποίο και το αρμόδιο υπουργείο έχει ζητήσει οικονομική ενίσχυση αλλά και τεχνική βοήθεια.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, ήδη προωθούνται οι διαδικασίες, η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα και βάσει των συμφωνηθέντων σύντομα οι δικηγόροι θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της υπόθεσης που τους ενδιαφέρει από τον προσωπικό τους υπολογιστή.

Τους επόμενους μήνες μάλιστα αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα για να συνδράμει τεχνικά και κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., που έχουν πείρα στο συγκεκριμένο θέμα.

Δύο άλλα σημεία στα οποία η Task Force δίνει βαρύτητα είναι η ενίσχυση της εναλλακτικής -εξωδικαστικής- επίλυσης διαφορών αλλά και η αναθεώρηση των τριών κωδίκων.

Ως προς την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, προβλέπεται η διοργάνωση σεμιναρίων με ομιλητές από άλλα κράτη της Ε.Ε., τα οποία θα ενημερώνουν για τις δυνατότητες της διαμεσολάβησης. Τα σεμινάρια αυτά θα απευθύνονται στους Έλληνες δικαστές αλλά και σε όσους ασκούν συναφή επαγγέλματα με τη Δικαιοσύνη.

Ως προς την αναμόρφωση των κωδίκων πολιτικής, διοικητικής και ποινικής δικονομίας, έχει ήδη εγκριθεί σχετικό πολυνομοσχέδιο από τη βουλή, ενώ από την έκθεση προβλέπεται συνεργασία με εμπειρογνώμονες απο άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Πρώτος εκ των κωδίκων που θα τεθουν επί τάπητος είναι ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ζητήσει υποστήριξη και για σειρά άλλων θεμάτων, όπως είναι οι μεταναστευτικές ροές και η επανένταξη των αποφυλακισθέντων. Τα ζητήματα αυτά έχουν τεθεί υπόψη της Task Force, ωστόσο θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων σε μεταγενέστερο χρόνο γιατί δεν κρίνονται θέματα άμεσης προτεραιότητας.

Ο επικεφαλής της Task Force Χ. Ράιχενμπαχ συζήτησε τις εξελίξεις στον τομέα της Δικαιοσύνης με τον πρόεδρο του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμένο και με έξι ακόμη μέλη του Συμβουλίου.
 
Στο πλαίσιο της συνάντησης, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα και στα θέματα που αφορούν την ασφάλεια των επενδύσεων, αλλά και στην απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για τη βελτίωση του τεχνολογικού εξοπλισμού της Δικαιοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v