Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΣΦΑ: Προτείνει τροφοδοσία νησιών με LNG

Έτοιμος να προχωρήσει στην τροφοδοσία νησιών και απομονωμένων περιοχών με υγροποιημένο φυσικό αέριο για την τροφοδοσία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και δικτύων πόλης εμφανίζεται ο ΔΕΣΦΑ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΣΦΑ: Προτείνει τροφοδοσία νησιών με LNG
Έτοιμος να προχωρήσει στην τροφοδοσία νησιών και απομονωμένων περιοχών με υγροποιημένο φυσικό αέριο για την τροφοδοσία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και δικτύων πόλης εμφανίζεται ο Διαχειριστής Συστήματος Φυσικού Αερίου - ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Παπαρσένο, η τεχνολογία και οι τιμές επιτρέπουν πλέον την αξιοποίηση του υγροποιημένου αερίου για την υποκατάσταση υγρών καυσίμων σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που βρίσκονται σε νησιά. Επίσης, και για την τροφοδοσία αυτόνομων δικτύων σε περιοχές όπου είτε θα υπάρξει καθυστέρηση σύνδεσης με τα δίκτυα, είτε η μεγάλη απόσταση από τα υφιστάμενα καθιστά αντιοικονομική την κατασκευή νέων αγωγών.

Όπως είπε ο ίδιος, στο άμεσο ενδιαφέρον του ΔΕΣΦΑ βρίσκεται η τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ με μικρά πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου. Ως κεντρική αποθήκη για την τροφοδοσία των νησιών θα χρησιμοποιείται ο τερματικός υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο σε πρώτη φάση θα αρκούσαν δύο μικρά πλοία μεταφοράς.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον ακριβή ρόλο του ΔΕΣΦΑ στη διαδικασία αυτή, με δεδομένο ότι και η ΔΕΠΑ ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ο κ. Παπαρσένος διευκρίνισε ότι ο ρόλος της εταιρείας είναι απλώς μεταφορικός και όχι διαχείρισης καυσίμου.

Όπως είπε, η προώθηση ενός παρόμοιου προγράμματος, που θα απαλλάξει πολλά νησιά από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλεί η καύση μαζούτ, είναι κατ' αρχάς θέμα της ΔΕΗ, που είναι ο καταναλωτής και της ΔΕΠΑ ως προμηθευτής αερίου. Ήδη οι δύο φορείς έχουν συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς όμως να καταλήξουν κάπου.

Σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία απομονωμένων δικτύων με υγροποιημένο αέριο, αυτή μπορεί να γίνεται με ειδικά φορτηγά αυτοκίνητα, ενώ η διαδικασία αυτή ακολουθείται σε αρκετές χώρες.

Πάντως, να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ σχεδιάζει τη δημιουργία μικρών αυτόνομων δικτύων φυσικού αερίου σε πόλεις της περιφέρειας, τα οποία θα τροφοδοτούνται
με συμπιεσμένο φυσικό αέριο - CNG (Compressed Natural Gas), που θα μεταφέρεται στην είσοδο του αυτόνομου δικτύου οδικώς, με φιάλες υψηλής πίεσης.

Υπάρχει δηλαδή διαφορετική άποψη ως προς την τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, καθώς η ΔΕΠΑ δείχνει ότι προκρίνει το συμπιεσμένο αέριο, ενώ ο ΔΕΣΦΑ το υγροποιημένο αέριο.

Αναφορικά με τα οφέλη που προκύπτουν από την τροφοδοσία απομονωμένων δικτύων με υγροποιημένο ή συμπιεσμένο αέριο, αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν στο euro2day ότι αυτά έχουν σχέση με την αποφυγή επενδύσεων σε υποδομές διασύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο, δηλαδή αγωγοί, σταθμοί μείωσης της πίεσης, μετρητικοί σταθμοί κ.λπ.

Έτσι, με σχετικά χαμηλό κόστος μπορούν να ικανοποιούνται ανάγκες για μικρές ποσότητες, οι οποίες δεν επιτρέπουν την κατασκευή δικτύου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v