Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνωστίζονται οι ξένοι επενδυτές για το Ελληνικό

Σύμφωνα με τις διαρροές από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων στην οδό Κολοκοτρώνη παρατηρείται συνωστισμός ενδιαφερομένων για την εκμετάλλευση του πρώην αεροδρομίου. Τα ονόματα που "παίζουν".

Συνωστίζονται οι ξένοι επενδυτές για το Ελληνικό
Τελικά ποιος θα πάρει το Ελληνικό; Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Ντόναλντ Τράμπ ή ο εμίρης του Κατάρ; Σύμφωνα με τις διαρροές από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων στην οδό Κολοκοτρώνη, παρατηρείται συνωστισμός ενδιαφερομένων για την εκμετάλλευση του πρώην αεροδρομίου.

Η προθεσμία εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος λήγει στις 30 Μαρτίου και μέχρι στιγμής αρκετοί ξένοι επενδυτές έχουν ζητήσει πληροφορίες, από τους οποίους οι περισσότεροι προέρχονται από την Ασία...

Λιβανέζοι, Κορεάτες, Κινέζοι και εμίρηδες θεωρούνται οι πιθανότεροι αντίπαλοι για την απόκτηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης του καλύτερου οικοπέδου της Ελλάδας.

Η προέλευση των επενδυτών δείχνει και τις δυσκολίες του εγχειρήματος καθώς αρκετοί εξ αυτών δεν είναι συνηθισμένοι σε διαγωνισμούς ευρωπαϊκών... προδιαγραφών. Όλοι θυμούνται τις δηλώσεις στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες το Κατάρ θα επένδυε στο Ελληνικό μέσω διακρατικής συμφωνίας.

Στο τέλος επικράτησαν οι ενστάσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας, οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να γίνουν μέσω διαγωνισμών.

Στην Κύπρο, πάντως, όπου η κυβέρνηση Χριστόφια υπέγραψε τον Απρίλιο του 2010 διακρατική συμφωνία με το Κατάρ για μεγάλη επένδυση στη Λευκωσία, τώρα στέλνουν τελεσίγραφα λίγων ημερών στον εμίρη για να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Η επένδυση για τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου, συνεδριακού κέντρου, γραφείων και διαμερισμάτων έμεινε στη μακέτα.

Από την άλλη πλευρά, «το χρήμα δε μυρίζει», κατά τη γνωστή ρήση του Ρωμαίου αυτοκράτορα Βεσπασιανού, ενώ η Ελλάδα παραμένει υψηλού ρίσκου επενδυτικός προορισμός για να θεωρεί πως θα προσελκύσει συντηρητικούς «παίκτες» από τη δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Τα χθεσινά ρεπορτάζ φιλοξενούν και πληροφορίες για ενδιαφέρον ευρωπαϊκών και ελληνικών ομίλων, χωρίς όμως πολλές λεπτομέρειες. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ενδιαφέρον ενδέχεται να εκδηλώσει η Folli Follie σε συνεργασία με Κινέζους, όπως και ο όμιλος Λάτση (μέσω της Lamda Development) από κοινού με ελβετικό επενδυτικό οίκο.

Ισχυρούς εγχώριους συνεταίρους φέρονται να έχουν εξασφαλίσει όμιλοι από το Ισραήλ και τη Νότιο Κορέα, οι οποίοι μελετούν την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Στους ενδιαφερόμενους συγκαταλέγεται σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» και ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ. Στελέχη της εταιρείας του τελευταίου φέρονται να ήρθαν με ιδιωτικό αεροσκάφος την Καθαρά Δευτέρα στην Αθήνα για να δουν την έκταση του πρώην αεροδρομίου και τη γύρω περιοχή. Άλλο ένα ιδιωτικό αεροσκάφος την ίδια ημέρα έφερε εκπροσώπους επενδυτή από την Ασία.

Σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες που δίνονται από εφημερίδες του Σαββατοκύριακου, τα lear jets που ήρθαν την Καθαρά Δευτέρα για το Ελληνικό δεν ήταν δύο, αλλά τέσσερα!

Σε κάθε περίπτωση, το πραγματικό ενδιαφέρον δεν θα εκφραστεί στις 30 Μαρτίου (ή λίγο αργότερα, αν υπάρξει ολιγοήμερη παράταση). Θα διαπιστωθεί όταν οι επενδυτές κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Προς το παρόν, με μικρό κόστος μπορούν να μείνουν στο παιχνίδι, καθώς τα 6.500 στρέμματα του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά είναι έκταση-«φιλέτο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v