Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνουν οι εγγυήσεις του Δημοσίου προς την ΤτΕ

Κατά 30 δισ. ευρώ αυξάνουν οι εγγυήσεις που δίνει το Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος για την κάλυψη πιστώσεων τραπεζών που έχουν έδρα την Ελλάδα. Αυτό προβλέπει, τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπ. Οικονομικών.

Αυξάνουν οι εγγυήσεις του Δημοσίου προς την ΤτΕ
Αύξηση των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος κατά 30 δισ. ευρώ για την κάλυψη πιστώσεων σε τράπεζες που εδρεύουν στην Ελλάδα προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με την ίδια τροπολογία ρυθμίζονται θέματα σχετικά με το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και ειδικότερα προβλέπεται ότι το Δ.Σ αυτού διασφαλίζει την επαρκή διασπορά των επενδύσεών του και ότι οι ιδιότητες του μέλους της διοίκησης ή του στελέχους, του συμβούλου ή του προσωπικού πιστωτικού ιδρύματος που συμμετέχει στο ΤΕΚΕ, ή προσώπου που κατέχει τουλάχιστον 1% του μετοχικού κεφαλαίου πιστωτικού ιδρύματος που μετέχει στο ΤΕΚΕ , είναι ασυμβίβαστες με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ του εν λόγω ΝΠΔΔ.

Ορίζεται παράλληλα ότι ο Διοικητής, οι Υποδιοικητές , τα μέλη συλλογικών οργάνων, οι σύμβουλοι και το προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος δεν μπορούν να είναι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ.

Τέλος, σε σκοπό την επιτυχή έκβαση του προγράμματος αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, διευκρινίζεται ότι για τη μεταβίβαση ομολόγων μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων και ακολούθως την ανταλλαγή των ομολόγων αυτών στο πλαίσιο του PSI, δεν γίνεται εφαρμογή των διατάξεων για τις ενδοομιλικές συναλλαγές που αφορούν την τεκμηρίωση των τιμών, δεδομένου ότι η ανταλλαγή αυτή θα μπορούσε να λάβει χώρα στη βάση μιας ενδοομιλικής αναδιάρθρωσης και όχι ως αγοραπωλησίας περιουσιακών στοιχείων μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων.
 
Η ρύθμιση συνάδει και με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΟΟΣΑ, όσον αφορά τα προβλεπόμενα σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις των ομίλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v