IIF: Βαριά ατζέντα των μεταρρυθμίσεων μετά το PSI

Πολλά έχουν γίνει για τη δημοσιονομική προσαρμογή, εκτιμά το IIF, ωστόσο επισημαίνει ταυτόχρονα ότι μεγάλες καθυστερήσεις έχουν υπάρξει στην πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

IIF: Βαριά ατζέντα των μεταρρυθμίσεων μετά το PSI
Πολλά έχουν γίνει για τη δημοσιονομική προσαρμογή, εκτιμά το IIF, ωστόσο επισημαίνει ταυτόχρονα ότι μεγάλες καθυστερήσεις έχουν υπάρξει στην πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε, αλλά όχι αρκετά για να αποτελέσει σταθερή βάση για την ενίσχυση της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, ενώ έντονες μεταρρυθμίσεις απαιτούνται ακόμα στις αγορές εργασίας και προϊόντων για να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα, υποστηρίζει το Διεθνές Ινστιτούτο.

Η ουσιαστική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις απαιτεί πολιτική συναίνεση και δέσμευση, που είναι δύσκολο να επιτευχθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο, εξηγεί.

Η ανάκαμψη και η ισχυρή ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο επίπεδο θα είναι τα δύο καθοριστικής σημασίας στοιχεία για την επιτυχία του προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ενώ μια ολοκληρωμένη σειρά από βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απαιτούνται για να υποστηρίξουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα, πιστεύει το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής.

Το δεύτερο πρόγραμμα δίνει στις μεταρρυθμίσεις πιο κεντρικό ρόλο και ζητά να τερματιστούν οι καθυστερήσεις εφαρμογής τους προκειμένου να έρθουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το νέο πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και εργασίας αλλά και στη βελτίωση του περιβάλλοντος των επενδύσεων για τις επιχειρήσεις.

Το ινστιτούτο επισημαίνει ότι πρόσφατες αλλαγές στην αγορά εργασίας και στον κατώτατο μισθό θα βελτιώσουν την ευελιξία. Οι διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα των συντάξεων αύξησαν το εργατικό δυναμικό, ενώ στο σύνολό τους οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος θα βοηθήσουν στην επέκταση του εργατικού δυναμικού μέσω της επιμήκυνσης του επαγγελματικού βίου των ηλικιωμένων ατόμων.

Έτσι, αυξάνεται και το επίπεδο της δυνητικής παραγωγής, σημειώνει το IIF στην ανάλυσή του.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, εξηγεί ότι επαναπροσδιορίστηκε σε επίπεδα παραπλήσια με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Ωστόσο, πολλά μένουν να πραγματοποιηθούν ακόμα στον τομέα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών. Η ελληνική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών πάσχει από έλλειψη ανταγωνισμού, αφού υφίστανται πολλά διαρθρωτικά εμπόδια, εξαιτίας της ύπαρξης κρατικών κανονισμών για την προστασία των κεκτημένων από συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων.

Σύμφωνα με το IIF, η απελευθέρωση των νομικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων θα αποτελέσει βασικό στοιχείο των μεταρρυθμίσεων στον τομέα των υπηρεσιών.

Η νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Ιούλιο, εξηγεί το IIF, ανέλαβε να αρθούν οι περιορισμοί των κλειστών επαγγελμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των μηχανικών, των αρχιτεκτόνων και των ελεγκτών. Ωστόσο, η απελευθέρωση των νομικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως λόγω των πιέσεων από τις ομάδες που έχουν συμφέρον.

Στον τομέα της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, η εφαρμογή ενός ευρύτερου συνόλου μεταρρυθμίσεων έχει καθυστερήσει. Παρότι η κυβέρνηση ετοίμασε ένα σχέδιο δράσης για την άρση των περιορισμών στις δραστηριότητες των επιχειρήσεων και την προώθηση της καινοτομίας, το σχέδιο τελικά δεν έχει δημοσιοποιηθεί, επισημαίνει το ινστιτούτο. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα στοιχεία που αποσκοπούν στην αποσαφήνιση των ζωνών ειδικής φορολόγησης, στον εξορθολογισμό των περιβαλλοντικών αδειών αλλά και στην απλούστευση των φορολογικών κανόνων.

Το δεύτερο πρόγραμμα αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος, υποστηρίζει το IIF. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μέτρων για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων υποθέσεων στα δικαστήρια, τη μείωση του χρόνου επεξεργασίας ανά περίπτωση, τη βελτίωση στην απόδοση και στην υπευθυνότητα των δικαστηρίων αλλά και την τροποποίηση του κώδικα της πολιτικής δικονομίας.

Για όλο το παραπάνω φάσμα των διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούνται, το IIF δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο αφού θεωρεί ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει μεν ισχυρότερη λαϊκή εντολή να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όμως μπορεί να είναι δύσκολο να βρει την πολιτική συναίνεση που απαιτείται για την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας αποτελεσματικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v