Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Οι παρεμβάσεις πίεσαν την οικονομία

Ο ουσιαστικός καταποντισμός του οικονομικού κλίματος στη χώρα ήταν αποτέλεσμα των συνεχών παρεμβάσεων των δανειστών της χώρας για άμεση επιβολή νέων μέτρων και των υπερβολικά αρνητικών εκτιμήσεών τους, θεωρεί η Alpha Bank.

Alpha: Οι παρεμβάσεις πίεσαν την οικονομία
Ο ουσιαστικός καταποντισμός του οικονομικού κλίματος στη χώρα ήταν κυρίως αποτέλεσμα των πολιτικών και των συνεχών παρεμβάσεων των δανειστών της χώρας για άμεση επιβολή νέων και πολύ επώδυνων μέτρων και των υπερβολικά αρνητικών εκτιμήσεών τους για τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την κρίση.

Αυτό υποστηρίζει η Alpha Bank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της. Σημειώνει ότι η πίεση ήταν ασφυκτική παρά τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε το 2010 και το 2011 σε όλους τους τομείς.

Οι παρεμβάσεις αυτές οδηγούν σε πολύ πιεστικές πρακτικές εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής, σε μεγαλύτερη διοικητική αποδιοργάνωση από την ήδη υπάρχουσα και συμβάλλουν στη συνεχή υπονόμευση του οικονομικού κλίματος.

Από την άλλη πλευρά, οι εκτιμήσεις για ουσιαστική αδυναμία εξόδου της χώρας από την κρίση, και ειδικότερα οι συνεχείς επικλήσεις της απειλής της άτακτης χρεοκοπίας και της εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, οδήγησαν αναπόφευκτα στη μεγάλη διαρροή των καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα, στην αποφυγή της πληρωμής και στην αδυναμία επιβολής της εισπράξεως των βεβαιωθέντων φόρων και εισφορών, στη διόγκωση της παράλληλης οικονομίας και στην αναβολή των αποφάσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για κατανάλωση σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά και για επενδύσεις σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Έτσι, όμως, σημειώνει η τράπεζα, υποβαθμίζεται η μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πράγματι καταβάλλει η χώρα με αξιοσημείωτη μάλιστα επιτυχία, δεδομένου του εξαιρετικά αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος.

Αδικούνται οι θυσίες που οι κάτοικοί της υπομένουν με καρτερικότητα για τρίτη συνεχή χρονιά. Υπονομεύεται, τέλος, αυτή η ίδια η βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα με τη διαιώνιση της ύφεσης που με αβάσταχτη ελαφρότητα επιβάλλεται σε μία χώρα που, αν και έχει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, δεν φαίνεται βραχυπρόθεσμα να μπορεί να αξιοποιήσει εναλλακτικές επιλογές για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η ανάλυση επισημαίνει ότι το 2011 ήταν το 2ο συνεχόμενο έτος στο οποίο η Ελλάδα σημείωσε αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή και επίσης σημαντική πρόοδο στους τομείς των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της ενισχύσεως της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της.

Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J.-M. Barroso την 1η.3.2012, η Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια όχι μόνο κατάφερε να μειώσει το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, αλλά αποκατέστησε κατά το 1/3 την απώλεια ανταγωνιστικότητας που υπέστη η ελληνική οικονομία τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η εντυπωσιακή αυτή επίδοση, μαζί με την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων τα επόμενα χρόνια, μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, παρά τα ανωτέρω εντυπωσιακά επιτεύγματα, η ελληνική οικονομία παραμένει σε βαθιά κρίση, τονίζει η Alpha Bank.

Μάλιστα, τα ανωτέρω επιτεύγματα στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής και ιδιαίτερα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πραγματοποιήθηκαν με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε πολύ βαθύτερη ύφεση από ό,τι είχε εκτιμηθεί, με το ΑΕΠ της χώρας να μειώνεται κατά 6,8% το 2011, παρά την εντυπωσιακή βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα κατά το γ΄ τρίμηνο του 2011 και την εντυπωσιακή αύξηση το 2011 των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό (9,5%) και των εξαγωγών αγαθών και λοιπών υπηρεσιών (18,5% και 17,3% αντίστοιχα).

Η καταγεγραμμένη από την ΕΛΣΤΑΤ σημαντική πτώση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας το 2011 οφείλεται κατά κύριο λόγο στους ακόλουθους παράγοντες: α) Στη διατήρηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους του οικονομικού κλίματος στη χώρα σε υπέρμετρα χαμηλά επίπεδα και β) στην εκρηκτική επέκταση της παράλληλης οικονομίας.

*** Δείτε το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v