Εurogroup: Συντονιστής με ταυτότητα Βρυξελλών

Ξεκινούν road shows για το PSI. Ποια λύση προκρίνεται για την επιτροπεία της Ελλάδας. Τα μυστικά ραντεβού του Λ. Παπαδήμου που φρέναραν τους σκληροπυρηνικούς. Όλο το παρασκήνιο.

Εurogroup: Συντονιστής με ταυτότητα Βρυξελλών
Άλλη μία εβδομάδα έχει μπροστά της η Ελλάδα για να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στο PSI. Χθες το eurogroup δεν έβγαλε την πολυπόθητη απόφαση για την επικύρωση του δεύτερου δανείου, καθώς, όπως είχε γράψει το euro2day, οι σκληροπυρηνικοί δεν πρόκειται να επικυρώσουν τη δόση-μαμούθ των 89 δισ. ευρώ εάν δεν πειστούν ότι όλες οι νομοθετικές εντολές των prior actions θα μπουν σε εφαρμογή.

Τώρα η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα επιδοθούν σε αγώνα δρόμου ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή από τους ιδιώτες. Από την πλευρά του IIF, ο Νταλάρα και ο Λεμιέρ σκοπεύουν να ξεκινήσουν ενημερωτικά road shows για να πείσουν τους ομολογιούχους.

Ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής, την Παρασκευή 9 Μαρτίου, το eurogroup, με τηλεδιάσκεψη, θα αποφασίσει ή όχι την ενεργοποίηση των CACs.

Οι εξελίξεις του PSI θα κρίνουν τη νέα δανειακή σύμβαση αλλά και το ύψος της πρώτης δόσης. Φαίνεται όμως πως, παρά τις δηλώσεις υποστήριξης χθες, οι Γερμανοί δεν βιάζονται για το νέο δάνειο.

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί ήταν εμφανής και οφείλεται αποκλειστικά στην παρουσία του Λουκά Παπαδήμου στο περασμένο eurogroup και στις συντονισμένες ενέργειες με τον πρόεδρο του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις ομάδες επιρροής, το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Το euro2day είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο πρωθυπουργός, αθόρυβα, είχε μεταβεί και σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα την περασμένη Τρίτη (στις Βρυξέλλες έφθασε την Τετάρτη) με στόχο να έχει κρίσιμες συνομιλίες με ομόλογό του, χωρίς να συνοδεύεται από... ομάδα διαπραγματευτών. Κι ας περνούν στα... ψιλά της ενημέρωσης οι κινήσεις του. Το θέμα είναι, όπως παραδέχονται όλες οι αντιπροσωπείες της ευρωζώνης, ότι οι κινήσεις απέδωσαν.

Όπως μας μετέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης, που είναι παρών στις συνεδριάσεις του eurogroup, «ακόμα και ο... πολύς Ολλανδός υπουργός οικονομικών Ντε Γιάγκερ προσέχει πολύ τα λόγια του ενώπιον του Λουκά Παπαδήμου, τη στιγμή όπου τον τελευταίο χρόνο καταφερόταν σχεδόν με ύβρεις εναντίον του Έλληνα υπουργού οικονομικών, αποκαλώντας τους Έλληνες πολιτικούς ψεύτες».

Όμως, οι Γερμανοί δεν φαίνεται να κάνουν πίσω στο θέμα της εποπτείας. Η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά στον διορισμό επιτρόπου για τον έλεγχο του προϋπολογισμού λόγω παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας. Έτσι ο Γιούνκερ πρότεινε τη μέση λύση ενός αξιωματούχου της Κομισιόν, που θα συντονίζει τις πολλές και διαφορετικές ομάδες που θα τρέχουν το ελληνικό πρόγραμμα.

Θα έχει βάση τις Βρυξέλλες και όχι την Αθήνα. Στη χώρα μας θα τοποθετηθούν γενικοί γραμματείς, που δεν θα επιλέγονται με κομματικά κριτήρια και θα έχουν αποκλειστικό ρόλο την πιστή εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Ο σκληρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, φαίνεται θετικός στη συμβιβαστική λύση. Όμως, οι αξιωματούχοι προβληματίζονται για την προοπτική όλη αυτή η προσπάθεια να σταματήσει με την εκλογή νέας κυβέρνησης, η οποία ενδέχεται να θεωρήσει «τεχνοκρατική» αυτήν τη λύση.

Ο δισταγμός υπάρχει και η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, με μπαλαντέρ το Λουξεμβούργο, θα ζητήσουν την ακύρωση του νέου προγράμματος εάν μετά τις εκλογές οι μεταρρυθμίσεις φρενάρουν.

Πάντως, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Γιούνκερ τηρούν στάση αναμονής για την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, έχοντας όμως συγκρατημένη αισιοδοξία.

Γερμανοί δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν χθες ότι η Άν. Μέρκελ «άκουσε με προσοχή τον Αντ. Σαμαρά, χωρίς να κάνει κάποια παρέμβαση, καθώς η επιθυμία για εκλογές είναι σεβαστή». Ό,τι κι αν αυτό σημαίνει...

Oι επίσημες ανακοινώσεις

Έγκριση για την έκδοση των εγγυήσεων από το EFSF και την αναχρηματοδότηση των τραπεζών έδωσε το eurogroup.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του eurogroup, Ζ.Κλ. Γιούνκερ σε σχετική ανακοίνωση, οι Ευρωπαίοι χαιρετίζουν την πρόοδο της Ελλάδας, αλλά σημειώνουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να εγκριθεί οριστικά το δεύτερο πακέτο βοήθειας είναι η υψηλή συμμετοχή στο PSI όπως και η θετική εκτίμηση από την τρόικα για τις προαπαιτούμενες ενέργειες από τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψε τις συμβάσεις με το EFSF για τις εγγυήσεις του μηχανισμού στα νέα ομόλογα και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι τελικές αποφάσεις για την ελληνική διάσωση θα ληφθούν σε τηλεδιάσκεψη στις 9 Μαρτίου.

"Το ελληνικό πακέτο διάσωσης εξαρτάται πλέον από τη συμμετοχή στο PSI", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

Το ανακοινωθέν του προέδρου του eurogroup αναφέρει:

"Το eurogroup καλωσορίζει την αξιολόγηση της τρόικας ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων πράξεων. Έχουν υιοθετηθεί όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις από το κοινοβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο και ορισμένες εκκρεμείς εφαρμοστικές πράξεις θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Οι υπουργοί σημειώνουν με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα ανέλαβε αποφασιστικές και άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής, του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, της ρύθμισης και εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα και των δομικών μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης.

Αυτό θα επιτρέψει στις προσπάθειες προσαρμογής της Ελλάδας να ανακτήσουν τη δυναμική τους, γεγονός που σε συνδυασμό με μια αυστηρή εφαρμογή των πολιτικών του νέου πακέτου αποτελεί τη βάση για να επανέλθουν τα δημοσιονομικά και η οικονομία της σε βιώσιμη τροχιά. Η τρόικα θα οριστικοποιήσει τις επόμενες μέρες τη λεπτομερή αξιολόγηση της ποιότητας της μετάθεσης των προαπαιτούμενων πράξεων στην ελληνική νομοθεσία.

Με βάση τα παραπάνω, και δεδομένης της ολοκλήρωσης των αντίστοιχων εθνικών διαδικασιών από τα κράτη-μέλη, οι υπουργοί εξουσιοδοτούν το EFSF να εφαρμόσει τον μηχανισμό ενίσχυσης εγγυήσεων. Αυτό προβλέπει την απόκτηση από τον EFSF ενός σχήματος επαναγοράς, που θα διασφαλίζει την καταλληλότητα των τίτλων που εκδίδει ή εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση ως ενέχυρων προς την ΕΚΤ.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ακόμα σε έναν μηχανισμό σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση όπου δημιουργηθούν προβλήματα ρευστότητας. Επιπρόσθετα, εξουσιοδοτούν την έκδοση από το EFSF ομολόγων για τη χρηματοδότηση της συνεισφοράς της ευρωζώνης στο PSI και την αποπληρωμή των τόκων των ελληνικών ομολόγων.

Το eurogroup, ωστόσο, επαναλαμβάνει ότι ένα επιτυχημένο PSI με υψηλό ποσοστό συμμετοχής και μια τελική θετική αξιολόγηση όλων των προαπαιτούμενων πράξεων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις τόσο για την έκδοση των ομολόγων του EFSF όσο και για το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα.

Ως εκ τούτου, το eurogroup προσβλέπει σε υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών στην ανταλλαγή χρέους. Οι υπουργοί εκτιμούν ότι οι όροι που περιγράφονται στην ελληνική προσφορά προς τους ομολογιούχους περιλαμβάνουν αρκετά ελκυστικά στοιχεία που θα προσελκύσουν τους ιδιώτες πιστωτές και διασφαλίζουν την ευρεία συμμετοχή
".

Η ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε εκτέλεση του πρόσφατα ψηφισμένου από τη βουλή νόμου 4046/2012, με τον οποίον εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, υπέγραψε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Olli Rehn το μνημόνιο συνεργασίας για το νέο πρόγραμμα. Το μνημόνιο προσυπογράφει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, ενώ επισυνάπτονται σε αυτό οι δεσμευτικές επιστολές των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. προς τον πρόεδρο του eurogroup.

Ο κ. Βενιζέλος υπέγραψε επίσης με τον επικεφαλής του EFSF κ. Κlaus Regling τις πέντε κρίσιμες συμβάσεις:

- Τη σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
- Τη σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI.
- Τη σύμβαση για τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα η ανταλλαγή των ομολόγων (sweetener).
- Τη σύμβαση για την κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους μέχρι στιγμής.
- Τη σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης (co-financing) μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα που συνιστά ένα από τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του PSI.

Τις συμβάσεις αυτές προσυπέγραψε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, τη δε πρώτη από αυτές και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Π. Θωμόπουλος.

Η υπογραφή των συμβάσεων αυτών συνιστά την εξειδίκευση, εφαρμογή και επισημοποίηση των αποφάσεων του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου και στέλνει ένα μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα, τις αγορές και τη διεθνή κοινότητα ότι ο επίσημος τομέας στηρίζει την Ελλάδα από κάθε άποψη και πιστεύει στην εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου 2011 και της 21ης Φεβρουαρίου 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v