Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινο φως για αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ

Τον δρόμο για την πλήρη αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ ανοίγει απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Πράσινο φως για αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ
Τον δρόμο για την πλήρη αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ ανοίγει απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Η επιτροπή αποφάσισε την πώληση έως και του συνόλου των μετοχών της ΔΕΠΑ, κυριότητας του δημοσίου, πριν, ταυτόχρονα ή μετά τη, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνεται στον ν. 3985/2011 (ΦΕΚ Α΄ 151), μεταβίβαση στο δημόσιο μετοχών της εταιρίας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ) ποσοστού 34% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών να υπογράψει για λογαριασμό του δημοσίου το μνημόνιο συμφωνίας για την από κοινού με τα ΕΛΠΕ και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του δημοσίου πώληση των μετοχών της ΔΕΠΑ.

Στη βάση των παραπάνω, η Διυπουργική εξουσιοδότησε το ταμείο να σχεδιάσει, να αποφασίσει και να υλοποιήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των μετοχών ΔΕΠΑ.

Υπερκέρδη το 2011 για τη ΔΕΣΦΑ

«Κράχτης» για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της δημόσιας επιχείρησης, η οποία ελέγχει το δίκτυο μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Η εταιρεία που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, στην οικονομική χρήση του 2011 είχε καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 86 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 150%, έναντι του 2010.

Σύμφωνα με το ΔΕΣΦΑ, η αύξηση της κερδοφορίας προέρχεται τόσο από την αύξηση των εσόδων για τις υπηρεσίες μεταφοράς φυσικού αερίου και χρήσης του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα όσο και από τη μείωση των πάσης φύσεως δαπανών.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ εφαρμόζει την ίδια πολιτική ορθολογικής διαχείρισης και για το έτος 2012 και ευχαριστεί δημόσια τα στελέχη και τους εργαζόμενους της εταιρείας, οι οποίοι με τη συμβολή τους πέτυχαν ο ΔΕΣΦΑ να αποτελεί σήμερα μία από τις πλέον υγιείς επιχειρήσεις στη χώρα.

Για τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, η πρόκληση για το 2012 είναι ο διπλασιασμός του ρυθμού υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ώστε οι επενδύσεις, στην παρούσα δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας, να επιδράσουν θετικά στην απασχόληση και στην ανάπτυξη της χώρας.

"Συνεκτιμώντας τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για τη δεκαετία 2012 – 2021, βάσει του δεκαετούς επιχειρηματικού σχεδίου της, σύμφωνα με το οποίο το μέσο ετήσιο επίπεδο καθαρών κερδών χρήσεως μετά από φόρους θα ξεπεράσει αυτό του 2011, είναι σαφές ότι ο ΔΕΣΦΑ αποτελεί μια από τις πλέον εύρωστες οικονομικά ελληνικές επιχειρήσεις.

Το γεγονός αυτό συνηγορεί στο ότι η τοποθέτηση ιδιωτικών κεφαλαίων στο ΔΕΣΦΑ αποτελεί μια εξαιρετικά ελκυστική επένδυση στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για διάθεση μετοχών της εταιρείας σε ενδιαφερόμενους επενδυτές", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v