Ασφαλιστικές: Αισιοδοξία τώρα για τον κλάδο ζωής

Παρά το γεγονός ότι στα μεγάλα θύματα του PSI Plus συγκαταλέγονται και οι ασφαλιστικές εταιρείες, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι παράγοντες του κλάδου που προβλέπουν πολύ καλές προοπτικές.

Ασφαλιστικές: Αισιοδοξία τώρα για τον κλάδο ζωής
Παρά το γεγονός ότι στα μεγάλα θύματα του PSI Plus συγκαταλέγονται και οι ασφαλιστικές εταιρείες, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι παράγοντες του κλάδου που προβλέπουν πολύ καλές προοπτικές, από τη στιγμή όπου η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να σταθεροποιηθεί.

Οι απώλειες των ασφαλιστικών από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων είναι μεγάλες και αντιστοιχούν σε ποσό τουλάχιστον εικοσαπλάσιο από την κερδοφορία του κλάδου του 2010.

Το θετικό της υπόθεσης είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ζημιών μπορεί (αν χρειαστεί) να καλυφθεί από τις ενισχύσεις των μητρικών εταιρειών (είτε των ασφαλιστικών κολοσσών του εξωτερικού για τις ξένες εταιρείες, είτε για τις μητρικές τράπεζες σε περιπτώσεις όπως η Εθνική Ασφαλιστική, η ΑΤΕ Ασφαλιστική, η EFG Eurolife). Οι δύο αυτές κατηγορίες ασφαλιστικών καλύπτουν συντριπτικό ποσοστό στην εγχώρια αγορά του κλάδου ζωής.

Πέραν όμως αυτών, υπάρχουν και άλλες ελληνικές εταιρείες που λόγω των υγιών τους οικονομικών δεδομένων μπορούν να αντέξουν και να διαχειριστούν τις σχετικές απώλειες που θα προκύψουν (σύμφωνα π.χ. με την Ευρωπαϊκή Πίστη, οι απώλειες θα καλυφθούν από την οργανική κερδοφορία του 2011). Και επιπλέον, πρόθεση της Τραπέζης της Ελλάδος είναι να δώσει χρονικό περιθώριο στις ασφαλιστικές που το επιθυμούν να τακτοποιήσουν σταδιακά έως και το 2014 τους δείκτες φερεγγυότητας που θα πληγούν λόγω του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων.

Παρά λοιπόν τις βαριές απώλειες που επωμίζονται οι ασφαλιστικές εταιρείες και το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών, παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς πιστεύουν πως οι κλάδοι των συντάξεων και της υγείας μπορούν να αναπτυχθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Ενδεικτική είναι η θέση του γενικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Πίστης Νίκου Χαλκιόπουλου: «Στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά τις αποφάσεις του eurogroup, το βασικό στοιχείο που θα επικρατήσει θα είναι το μέτρο.

Είμαι αισιόδοξος για την πορεία του ασφαλιστικού κλάδου. Όταν η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει, τότε τα ίδια τα νοικοκυριά θα σπεύσουν να αποκτήσουν συμβόλαια για σύνταξη και υγεία, έχοντας κατανοήσει την αδυναμία του κρατικού παράγοντα να καλύψει επαρκώς τις συγκεκριμένες ανάγκες».

Θετικές προοπτικές για τον ασφαλιστικό κλάδο διατύπωσε επίσης (στο πλαίσιο της συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών) και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Μουρμούρας, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη και η θέση του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου για ανάγκη συλλειτουργίας της ιδιωτικής και της κοινωνικής ασφάλισης και πως η Πολιτεία είναι έτοιμη να ανοίξει διάλογο για συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμών στις συντάξεις και στην υγεία.

Ειδικότερα, παράγοντες της αγοράς διαπιστώνουν πως αμέσως μετά τη σταθεροποίηση της οικονομίας δεν θα τρέχουν οι ασφαλιστές να εντοπίσουν και να πείσουν τους υποψήφιους πελάτες, αλλά οι πελάτες θα είναι εκείνοι που θα επιδιώκουν να ενημερωθούν υπεύθυνα για το πώς θα καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες τους (με όποιες επιπτώσεις θα μπορούσε να επιφέρει κάτι τέτοιο και στους διαμεσολαβούντες).

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι Έλληνες πολίτες πείθονται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο πως το ελληνικό δημόσιο δεν είναι σε θέση να προσφέρει ούτε ουσιαστική δωρεάν υγεία, αλλά ούτε και αξιοπρεπείς συντάξεις. Όλα αυτά που μέχρι πρότινος φοβούνταν τα νοικοκυριά πως θα γίνουν τώρα πια είναι βέβαια…

Οι άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς επισημαίνουν ακόμα πόσο πίσω βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά το μέσο κατά κεφαλήν ασφάλιστρο στον κλάδο ζωής (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα), όπου έναντι των 3.667 δολαρίων των Ελβετών ή των 1.979 δολαρίων των Ιταλών αντιπαρατίθενται τα 614 δολάρια των Κυπρίων και τα 280 δολάρια των Ελλήνων…

Μία από τις βασικές αιτίες της πολύ μεγάλης (προς τα κάτω) διαφοράς μέσων ασφαλίστρων για την Ελλάδα και την Κύπρο έγκειται στο θεσμικό πλαίσιο που δεν ευνοεί τις ασφαλιστικές εταιρείες στο να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στον δεύτερο πυλώνα της συνταξιοδότησης (επαγγελματικά ταμεία κ.λπ.).


Ασφάλιστρα Κλάδου Ζωής

Χώρα

Κατά κεφαλήν Ασφάλιστρα

(δολάρια ΗΠΑ)

Ελβετία

3.667

Ολλανδία

1.512

Λουξεμβούργο

3.698

Δανία

3.429

Αγγλία

3.436

Σουηδία

3.141

Ιταλία

1.979

Κύπρος

614

Ελλάδα

280


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v