Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρες για τις ρυθμίσεις των δανείων

Ακριβή στοιχεία με τον αριθμό, το είδος και τους τρόπους διευκόλυνσης όσων δανείων έχουν ρυθμιστεί τους τελευταίους έξι μήνες θα δώσει στη δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Το πολιτικό παιχνίδι με τα δάνεια. 

Κόντρες για τις ρυθμίσεις των δανείων
Ακριβή στοιχεία με τον αριθμό, το είδος και τους τρόπους διευκόλυνσης όσων δανείων (στεγαστικών και επιχειρηματικών) έχουν ρυθμιστεί τους τελευταίους έξι μήνες θα δώσει στη δημοσιότητα, σήμερα το αργότερο αύριο, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), απαντώντας στο πολιτικό παιχνίδι των τελευταίων ημερών, που θέλει η κυβέρνηση να παρεμβαίνει με νόμο στο τραπεζικό σύστημα όσον αφορά τη διευκόλυνση των ιδιωτών δανειοληπτών ακόμη και με κούρεμα των χρεών.

Τραπεζικοί παράγοντες με τους οποίους επικοινώνησε το euro2day επισημαίνουν ότι οι τράπεζες προχωρούν ήδη εδώ και μήνες σε ρυθμίσεις δανείων. "Οι ρυθμίσεις όσον αφορά τους ενήμερους πελάτες έχουν αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα από τον Σεπτέμβριο του 2011 με αιχμή τον Νοέμβριο, όταν εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Αλλά ρυθμίσεις γίνονται και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, καθώς η ύφεση που πλήττει την οικονομία έχει φέρει κούρεμα στους μισθούς από πολλές επιχειρήσεις
". Αυτό τονίζει στέλεχος μεγάλης τράπεζας και αφενός θεωρεί τις κυβερνητικές προθέσεις για θέσπιση νόμου παρωχημένες, "αφού οι τράπεζες και οι ενήμεροι πελάτες τα έχουν ήδη βρει μεταξύ τους", αφετέρου δικαιολογεί την πρόθεση "ως ένα ακόμη πολιτικό παιχνίδι με σημαία το τραπεζικό σύστημα".

Συμπληρώνει δε ότι "σε μία προεκλογική περίοδο σαν αυτήν που ήδη βιώνουμε, έστω και ανεπίσημα θα δούμε πολλά τέτοιου τύπου ζητήματα με φιλολαϊκές ευαισθησίες".

Έτερος τραπεζίτης εξηγεί ότι "η καθημερινή δουλειά των τραπεζών δεν είναι άλλη από τις ρυθμίσεις δανείων, είτε πρόκειται για ιδιώτες δανειολήπτες είτε για επιχειρήσεις. Αυτό γίνεται εδώ και δύο χρόνια. Τώρα όμως έχει αποκτήσει ένταση καθώς μειώνονται οι μισθοί και αυξάνονται τα φορολογικά βάρη".

Σε ό,τι αφορά περιπτώσεις ιδιωτών που δεν διαθέτουν εισόδημα, υπάρχει, όπως αναφέρουν, ο νόμος Κατσέλη περί ατομικού πτωχευτικού δικαίου, η χρήση του οποίου οδηγεί ακόμη και στη διαγραφή χρεών.

Υπό παρακολούθηση η πορεία αναχρηματοδοτήσεων

Για ανακοίνωση ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δανείων που έχουν πάρει από όλες τις εμπορικές τράπεζες δανειολήπτες, ανεξάρτητα από το εάν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή μη, μίλησε ο γενικός γραμματέας καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος, σε συνέντευξή του.

"Ο χρόνος τρέχει πιεστικά. Δεν είναι ένα ζήτημα μηνών ή εβδομάδων", είπε ο κ. Σπυράκος. Σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με τις εμπορικές τράπεζες να οδηγήσει σε ρυθμίσεις και ενήμερων μέχρι σήμερα δανείων που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Kύκλοι του ΥΠΟΙΚ σχολίαζαν πως το υπουργείο είναι σε επαφή με τις τράπεζες και παρακολουθεί την πορεία των αναχρηματοδοτήσεων, αλλά δεν έχει στην παρούσα φάση σκοπό να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, από το βήμα της βουλής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποκάλυψε ότι προωθεί απόφαση για τη διευκόλυνση των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν πάρει στεγαστικά από το Ταμείο Παρακαταθηκών, μειώνοντας την παρακράτηση στα 3/10 του μισθού και αν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το δημόσιο, τότε η δόση συνολικά, πέρα από την παρακράτηση, δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος.

Για τα υπόλοιπα δάνεια, ο Ευάγγ. Βενιζέλος είχε δηλώσει: «Όλα τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα έχουν συμφωνήσει ένα σύστημα διευθετήσεων και επαναδιευθετήσεων, ώστε όλα τα δάνεια να είναι ενήμερα, γιατί και οι τράπεζες θέλουν να έχουν τα δάνειά τους ενήμερα και γι’ αυτό τα διακανονίζουν και τα επαναδιακανονίζουν, ώστε τα δάνεια να μη θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα, να μην έρχονται στο κόκκινο, γιατί αυτό υποβαθμίζει το χαρτοφυλάκιο της ίδιας της τράπεζας. Και η ίδια η τράπεζα έχει συμφέρον να μην υποβαθμίζεται το χαρτοφυλάκιό της.

Έχουν διευθετηθεί 750.000 δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά. Παρακολουθούμε στο υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, κάθε βδομάδα την πορεία των διακανονισμών, ώστε να εξυπηρετούνται στην πράξη οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν πρόβλημα. Εάν κάποιος έχει πρόβλημα, εφόσον το πληροφορούμαστε, επεμβαίνουμε ώστε να μην αφήσουμε καμία κατηγορία αρρύθμιστη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v