Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση

Με κοινές άνευ ψήφου ή CoCos η ανακεφαλαιοποίηση από το Τ.Χ.Σ. εφόσον οι ιδιώτες καλύψουν άνω του 10%. Το δικαίωμα επαναγοράς, η διάρκεια μετοχών από 2 ως 5 έτη και η φοροαπαλλαγή για κέρδη από ομόλογα.

Τράπεζες: Πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση
Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές, το δικαίωμα ψήφου των οποίων θα περιορίζεται μόνο σε στρατηγικής σημασίας θέματα ή/και με μετατρέψιμα δάνεια, ειδικού τύπου (CoCos), διάρκειας από 2 ως 5 έτη, προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, ενώ παρέχεται στους μετόχους και όχι στις τράπεζες το δικαίωμα επαναγοράς των μετοχών του Τ.Χ.Σ.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο συζητούμενο σχέδιο νόμου για ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου, το ΥΠΟΙΚ ρυθμίζει το σύνολο σχεδόν των προαπαιτούμενων από την Τρόικα θεμάτων που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.).

Η τροπολογία προβλέπει ότι η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο κάθε τράπεζας θα διενεργείται, είτε με κοινές μετοχές, το δικαίωμα ψήφου των οποίων θα περιορίζεται, ή με μετατρέψιμες ομολογίες ειδικού τύπου, τα γνωστά CoCos (Contigent convertible bonds), ανάλογα με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, όπως αυτές θα προσδιορισθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Λόγω του προσωρινού χαρακτήρα της συμμετοχής του Τ.Χ.Σ. στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, τα δικαιώματα ψήφου δύναται να περιορισθούν, όπως προβλέπει η τροπολογία, μόνο στις στρατηγικής σημασίας αποφάσεις.

Ο νομοθέτης πάντως θεσπίζει δικλείδες ασφαλείας με πρόβλεψη αναβίωσης των δικαιωμάτων ψήφου σε περιπτώσεις ουσιώδους απόκλισης εκ μέρους της τράπεζας από το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Για να αρθεί ο περιορισμός των δικαιωμάτων ψήφου θα πρέπει να προηγηθεί ομόφωνη απόφαση των μελών του Γενικού και του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που να διαπιστώνει ουσιώδη παραβίαση των όρων του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Ταυτόχρονα, δίνονται κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές να επαναγοράσουν τις μετοχές του ΤΧΣ επιβεβαιώνοντας πλήρως τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day. Ειδικότερα, εφόσον οι μέτοχοι συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση με ελάχιστο ποσοστό 10% (το ακριβές ύψος θα προσδιορισθεί αργότερα, με υπουργική απόφαση), θα λάβουν δικαιώματα επαναγοράς των μετοχών του Τ.Χ.Σ σε αναλογία με το λόγο της συμμετοχής τους στην αύξηση κεφαλαίου.

Η τροπολογία ονομάζει τα δικαιώματα επαναγοράς «παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσης μετοχών» σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό προσφέρεται κίνητρο στους ιδιώτες επενδυτές να εξαγοράσουν τις μετοχές του Τ.Χ.Σ. και διευκολύνεται η απεμπλοκή του Ταμείου από την τράπεζα.

Όπως έχουμε ήδη γράψει, μετά το προσδιορισμό από την Τ.τ.Ε. των κεφαλαιακών αναγκών κάθε τράπεζας, θα ακολουθήσουν αυξήσεις κεφαλαίου, στις οποίες οι μέτοχοι (παλαιοί και νέοι) καλούνται να καλύψουν τουλάχιστον το 10%. Εφόσον συμβεί αυτό αλλά δεν καλυφθεί το σύνολο της αύξησης, το Τ.Χ.Σ λειτουργεί ως εγγυητής, καλύπτοντας το υπόλοιπο ποσό.

Ως αντάλλαγμα λαμβάνει κοινές μετοχές, το δικαίωμα ψήφου των οποίων περιορίζεται μόνο για θέματα που, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, απαιτούν αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία και αφορούν σε στρατηγικές επιλογές για την τράπεζα (τροποποιήσεις καταστατικού, απόφαση πώλησης περιουσιακών στοιχείων, μεταβιβάσεις, συγχωνεύσεις κ.λπ.)

Εφόσον οι μέτοχοι (παλαιοί ή νέοι) καλύψουν το ελάχιστο ποσοστό της ανακεφαλαιοποίησης, τότε οι μετοχές που θα λάβει το Τ.Χ.Σ. θα έχουν διάρκεια μόλις 2 ετών με δυνατότητα παράτασης για μια ακόμη διετία. Σε αντίθετη περίπτωση που δεν καλύψουν οι μέτοχοι το ελάχιστο ποσοστό του 10% τότε οι μετοχές του Τ. Χ.Σ. θα έχουν διάρκεια ως 5 έτη.

Το Ταμείο δεν μπορεί να μεταβιβάσει τις μετοχές σε άλλες επιχειρήσεις που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στο κράτος, ρήτρα που έθεσε η Τρόικα προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν επέλθει από το παράθυρο κρατικοποίηση των τραπεζών.

Το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) του εκπροσώπου του Ταμείου στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας επεκτείνεται.

Η κυβέρνηση παρέχει επίσης στις τράπεζες ένα επιπλέον κίνητρο απαλλάσσοντας τα κεφαλαιακά κέρδη που προκύπτουν από την ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ή εταιρικών ομολόγων που φέρουν όμως εγγύηση του Δημοσίου με άλλους τίτλους, από το φόρο εισοδήματος. Ρύθμιση που επιδιώκει σύμφωνα με την εισηγητική να ενισχύσει την εθελοντική συμμετοχή στο PSI.

Ταυτόχρονα με την τροπολογία ρυθμίζονται ακόμη τα εξής θέματα:

- Χορηγείται η δυνατότητα στην Τ.τ.Ε. να μπορεί να προσδιορίζει, με κανονιστικές αποφάσεις, τους ελάχιστους κεφαλαιακούς δείκτες για τις τράπεζες, κάθε φορά που επέρχεται τροποποίηση του αντίστοιχου νομικού πλαισίου σε ευρωπαικό επίπεδο.

- Ενισχύεται η εποπτεία και τροποποιούνται διατάξεις εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων μετά και την εμπειρία που έχει μεσολαβήσει από την εφαρμογή του νόμου Αλογοσκούφη

- Αυξάνεται κατά 50% το συνολικό ποσό εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου προς την Τ.τ.Ε.

- Διευκολύνεται ο έλεγχος και η παροχή στοιχείων από τις τράπεζες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες σε σχέση ειδικότερα με το βασικό έγκλημα της φοροδιαφυγής.

- Επιβάλλεται η χρήση συντηρητικών εκτιμήσεων για περιουσιακά στοιχεία τραπεζών που τίθενται σε εξυγίανση (νόμος περί Bad Bank).

- Ιδρυση δύο ξεχωριστών τμημάτων στο Τ.Χ.Σ. με αρμοδιότητες τη διαχείριση των ιδιοκτησιακών συμφερόντων της κυβέρνησης σε τράπεζες και των μεταβατικών πιστωτικών ιδρυμάτων αντίστοιχα.

- Αναθεώρηση της εταιρικής δομής του Τ.Χ.Σ., που θα συμπεριλαμβάνει και γενικό συμβούλιο πια πέραν του διοικητικού συμβουλίου.

- Χρηματοδότηση του ΤΕΚΕ από το T.Χ.Σ. Ταυτόχρονα διασφαλίζεται ένα ελάχιστο όριο διαθεσίμων για το ΤΕΚΕ και ρυθμίζεται το θέμα της διαχείρισης των αποθεματικών του.

Το γενικό συμβούλιο του Τ.Χ.Σ., θα είναι πενταμελές. Για τη θέση του προέδρου και ενός μέλους επιλέγονται πρόσωπα με διεθνή εμπειρία σε τραπεζικά θέματα. Για τις λοιπές θέσεις επιλέγονται ως μέλη ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ένας από την Τ.τ.Ε. και ένα επιπλέον πρόσωπο.

Τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου με εξαίρεση τους εκπροσώπους του ΥΠΟΙΚ και της Τ.τ.Ε διορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μετά από έγκριση του Euro Working group με θητεία τριών ετών, η οποία μπορεί να ανανεώνεται μέχρι την 30/6/2017.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο αποτελείται από τρία μέλη εκ των οποίων τα δύο είναι πρόσωπα με διεθνή εμπειρία σε τραπεζικά θέματα και σε θέματα εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και ο τρίτος είναι εκπρόσωπος της Τ.τ.Ε. Ένα από τα δύο πρόσωπα με διεθνή εμπειρία ορίζεται Διευθύνων Σύμβουλος. Τα μέλη διορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μετά από έγκριση του Euro Working group με θητεία τριών ετών, η οποία μπορεί να ανανεώνεται μέχρι την 30/6/2017.


**To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v