Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

PSI:Σενάριο αποζημίωσης ιδιωτών με 3μηνα έντοκα

Σκέψεις για αποζημίωση των μικροομολογιούχων -που έχουν επενδύσει σε ελληνικούς τίτλους ποσά έως 100.000- με έντοκα γραμμάτια 3μηνης διάρκειας, τα οποία θα καλύψουν τη ζημία που θα υποστούν από το «κούρεμα» των ομολόγων.

PSI:Σενάριο αποζημίωσης ιδιωτών με 3μηνα έντοκα
Σκέψεις να αποζημιώσει τους μικροομολογιούχους -που έχουν επενδύσει σε ελληνικούς τίτλους ποσά έως 100.000 ευρώ- με έντοκα γραμμάτια 3μηνης διάρκειας, τα οποία θα καλύψουν τη ζημία που θα υποστούν από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει αποφασιστεί κάτι συγκεκριμένο.

Το θέμα προσκρούει σε νομικές και οικονομικές αξιώσεις από τους ξένους μικροεπενδυτές, οι οποίοι στο άκουσμα και μόνο της πρόθεσης του ελληνικού δημοσίου εγείρουν ζήτημα «διακριτικής μεταχείρισης»... 

Μάλιστα, οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι στις συζητήσεις με αφορμή τα αιτήματα που εξέφρασαν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο οι Ευρωπαίοι μικροεπενδυτές προτάθηκε και κάποιας μορφής φοροαπαλλαγή, π.χ. οι ζημίες να εκπέσουν της φορολογίας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι περίπου 13.000 μικροί και μεσαίοι ομολογιούχοι (φυσικά πρόσωπα), που κατέχουν ομόλογα συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, θα συμμετάσχουν κανονικά στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων -που βρίσκεται ήδη και επισήμως σε εξέλιξη- οι τίτλοι που κατέχουν θα κουρευτούν κατά 53,5% στην ονομαστική τους αξία και «εν συνεχεία ίδωμεν...», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο euro2day παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, που εμπλέκεται στη διαδικασία του PSI.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το καυτό ζήτημα της αποζημίωσης προσκρούει σε νομικά προβλήματα, που μπορούν να προκύψουν ενάντια της Ελληνικής Δημοκρατίας, από ξένους μικροομολογιούχους, οι οποίοι θα προβάλουν το επιχείρημα της διακριτικής μεταχείρισης προς τους Έλληνες μικροαποταμιευτές.

Βέτο από την τρόικα

Η πρόθεση της αποζημίωσης, τουλάχιστον για τους 9.500 μικροαποταμιευτές που έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα κεφάλαια έως 100.000 ευρώ, καθώς η εν λόγω επένδυση αποτελούσε για χρόνια το πιο ασφαλές καταφύγιο του επενδυτικού χάρτη, τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, και στην τρόικα, η οποία φέρεται να απάντησε στην ελληνική πλευρά ότι «δεν το συζητάμε, καθώς ήδη θα υπάρξουν προσφυγές ξένων μικροεπενδυτών για τη διακριτική μεταχείριση των ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης»...

Μπορεί η τρόικα, από την πλευρά της, να εξέφρασε την άρνησή της με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο, δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Νταλάρα, όταν άκουσε τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, απλώς ενημέρωσε τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ότι «μία τέτοια κίνηση θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, προκαλώντας νομικές αντιδράσεις από τους ξένους μικροεπενδυτές».

Στις «ελληνικές καλένδες»

Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε το euro2day επισήμαναν ότι «είναι δύσκολη η απόφαση για αποζημίωση των μικροομολογιούχων, πρωτίστως όμως είναι πολιτική και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς από όποιον κληθεί να την υλοποιήσει».
 
Μάλιστα, οι πιο επιφυλακτικοί παρέπεμπαν στη δήλωση του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, με την οποία συνέστησε στους μικροεπενδυτές «υπομονή».

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση παράγοντα της τραπεζικής αγοράς: «Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων με τη συμμετοχή των ιδιωτών, ποιος θα είναι υπουργός Οικονομικών και σε δεύτερο χρόνο ποια θα είναι η κυβέρνηση που θα κληθεί να αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα;».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v