Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ νέων απαιτήσεων από τρόικα

Δύο νέες προαπαιτούμενες ενέργειες για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης έθεσε αιφνιδιαστικά η Ευρώπη, ζητώντας από την κυβέρνηση να νομοθετηθούν οι προβλέψεις της συμφωνίας και να κατοχυρωθεί η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

Μπαράζ νέων απαιτήσεων από τρόικα
Δύο νέες προαπαιτούμενες ενέργειες για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και του νέου μνημονίου έθεσε αιφνιδιαστικά η Ευρώπη, ζητώντας από την κυβέρνηση να νομοθετηθούν οι προβλέψεις της συμφωνίας(!) και να κατοχυρωθεί απολύτως η ανεξαρτησία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλος, στο κατατεθέν ως κατεπείγον νομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου και το οποίο εισάγεται σήμερα στην επιτροπή και την ερχόμενη Τρίτη στην ολομέλεια, θα προστεθούν δύο τροπολογίες.

Η πρώτη σχετίζεται με τη νομοθετική διατύπωση των προβλέψεων του προμνημονίου, που έχει ήδη εγκρίνει η βουλή. Η δεύτερη αφορά την παροχή εξουσιοδότησης προς τον εκάστοτε πρωθυπουργό με την οποία θα εγγυάται την πλήρη αυτοτέλεια του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ καθώς και τη δέσμευση ότι θα τηρούνται τα στατιστικά στοιχεία με βάση τα πρότυπα της Eurostat.

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, επίσης, δεν θα πλαισιώνεται από διοικητικό συμβούλιο, αλλά από συμβουλευτικό σώμα εμπειρογνωμόνων, και αυτό είναι εφαρμογή γενικής δέσμευσης που θα υπογράψουν όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του δημοσιονομικού συμφώνου που έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μάλιστα, ο Ευάγγ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι ζητείται να παράσχει η βουλή ανάλογη εξουσιοδότηση και για τον εκάστοτε πρόεδρο του σώματος, απαίτηση με την οποία αντιδρά η κυβέρνηση καθώς δεν μπορεί η παρούσα βουλή να παράσχει εξουσιοδότηση για πρόεδρο άλλης βουλευτικής σύνθεσης.

Οι δύο ενέργειες αποτελούν, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, σοβαρά και κρίσιμα προαπαιτούμενα για την έγκριση του προγράμματος στη σύνοδο κορυφής της 2ας Μαρτίου.

Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία διασφάλισης της απόλυτης ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ σημειώνοντας: "Εάν με τη διάσταση που έχει πάρει διεθνώς το θέμα αυτό η βουλή των Ελλήνων δεν παράσχει στον πρωθυπουργό την εξουσιοδότηση, δεν θα έχουμε εκπληρώσει μια ουσιώδη προαπαιτούμενη ενέργεια, ώστε να μπορέσουμε να την εμφανίσουμε στο Eurogroup της 1ης Μαρτίου και στη σύνοδο κορυφής, τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Μαρτίου".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v