Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις τιμών στην σταθερή

Σημαντικές μειώσεις, ακόμα και κατά 61%, στις περισσότερες από τις ρυθμιζόμενες υπηρεσίες χονδρικής του ΟΤΕ επιβάλλει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, μετά την ολοκλήρωση του κοστολογικού ελέγχου.

Ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις τιμών στην σταθερή
Σημαντικές μειώσεις, ακόμα και κατά 61%, στις περισσότερες από τις ρυθμιζόμενες υπηρεσίες χονδρικής του ΟΤΕ επιβάλλει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, μετά την ολοκλήρωση του κοστολογικού ελέγχου.

Η σημαντικότερη παρέμβαση γίνεται στο μηνιαίο τέλος της υπηρεσίας σταθερής τηλεφωνίας, του πλήρως αδεσμοποίητου τοπικού βρόχου (LLU), το οποίο μειώνεται κατά 6,90% και θα φτάνει στα 7,78 ευρώ (προ ΦΠΑ).

Αυτή η μείωση, ουσιαστικά, δημιουργεί βάσιμες «ελπίδες» για αντίστοιχες μειώσεις στη σταθερή τηλεφωνία, ωστόσο, υπάρχει πάντα η σοβαρή πιθανότητα λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν και πλήττουν τους παρόχους, να μην υπάρξει μετακύληση στους καταναλωτές.

Πλέον, ο ανταγωνισμός θα «δείξει» πόσο εφικτή είναι η πτώση των τιμών στα πάγια των βασικών προγραμμάτων που προσφέρονται στην αγορά.

Ο λόγος που οδηγεί στις νέες μειωμένες τιμές βρίσκεται στη μείωση του κόστους λειτουργίας που πέτυχε ο ΟΤΕ από την περικοπή προσωπικού και επιδομάτων καθώς και την επιβολή του 7ωρου στον Οργανισμό.

Οι τιμές, που εγκρίθηκαν, ισχύουν αναδρομικά από τις αρχές του έτους με την εξαίρεση των τιμών για τις οποίες δεν αποδείχθηκε "κοστοστρέφεια" και οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ μετά τη δημοσίευση της απόφασης της ΕΕΤΤ στο ΦΕΚ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΟΤΕ δεν μπορεί ακόμα να προσφέρει μειωμένες τιμές καθώς τα πακέτα λιανικής που έχει προτείνει στην ΕΕΤΤ δεν έχουν ακόμη εγκριθεί.

Ο ετήσιος κοστολογικός έλεγχος, που διενεργεί η ΕΕΤΤ, εξετάζει τη συμμόρφωση του ΟΤΕ με τις ρυθμιστικές υποχρεώσεις ελέγχου τιμών, κοστολόγησης και λογιστικού διαχωρισμού τις οποίες διατηρεί ως επιχείρηση με σημαντική ισχύ σε μία σειρά αγορών στον κλάδο τηλεπικοινωνιών.

«Γρήγορο» internet

Εξάλλου, το πράσινο φώς για την αξιοποίηση της υποδομής VDSL του ΟΤΕ από τους εναλλακτικούς παρόχους, άναψε η ΕΕΤΤ και πλέον οι πάροχοι θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ταχύτητες διπλάσιες σε σχέση τις υπάρχουσες. Την δυνατότητα αυτή, ωστόσο, δεν θα έχει ο ίδιος ο ΟΤΕ. Θα πρέπει να περιμένει την έγκριση των τιμολογίων λιανικής που έχει υποβάλει στην ΕΕΤΤ, ώστε να μπορεί να προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες.

Η ΕΕΤΤ ενέκρινε χθες τις τιμές για την παροχή υπηρεσιών χονδρικής VDSL από καμπίνα, ενώ, για πρώτη φορά, ορίστηκαν τιμές και για υπηρεσίες VDSL από αστικό κέντρο του ΟΤΕ. Ωστόσο, εκκρεμεί η απόφαση για τα τιμολόγια λιανικής του Οργανισμού, κάτι που ουσιαστικά τον αποκλείει από την αγορά ακόμα και αν έχει έτοιμη την υποδομή.

Απ' την πλευρά του ο ΟΤΕ έχει ενημερώσει την ΕΕΤΤ για την τιμή λιανικής που θέλει να προσφέρει το VDSL, αλλά η Επιτροπή θέλει να της στείλει ολοκληρωμένα πακέτα τηλεφωνίας και πρόσβασης στο Internet για να τα εγκρίνει.

Μετά την έγκριση των τιμών χονδρικής από την ΕΕΤΤ οι εναλλακτικοί, εκτός από την Cyta η οποία ήδη προσφέρει σχετικές υπηρεσίες με δική της υποδομή, θα μπορούν να μπουν στην σχετική αγορά μισθώνοντας την υποδομή του ΟΤΕ.

Η απόφαση για το VDSL, επιτρέπει σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών και υπό την προϋπόθεση ότι ο ΟΤΕ θα είναι τεχνικά έτοιμος να παρέχει χονδρικές υπηρεσίες, να διατεθούν προϊόντα λιανικής ευρυζωνικής πρόσβασης, μέσω δικτύου VDSL.

Για τους Έλληνες καταναλωτές αυτό σημαίνει ότι η ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο «ξεφεύγουν» από τα 24 Mbps της τεχνολογίας του ΑDSL και θα μπορούν να αγγίξουν μέχρι τα 50 Mbps.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v