Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζίτες: Ανακούφιση για τη συμφωνία

Μούδιασμα προκάλεσε στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών η συμφωνία για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων στο 53,5% της ονομαστικής αξίας - περίπου 74,5% της καθαρής παρούσας αξίας.

Τραπεζίτες: Ανακούφιση για τη συμφωνία
Μούδιασμα προκάλεσε στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών η συμφωνία για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων στο 53,5% της ονομαστικής αξίας -περίπου 74,5% της καθαρής παρούσας αξίας- έναντι 50% που προέβλεπε η αρχική συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Το βαθύτερο κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες κούρεμα επιβαρύνει, σύμφωνα με πληροφορίες, με επιπλέον ζημίες της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Με βάση τις ίδιες πηγές το PSI θα... στοιχίσει συνολικά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα 19-20 δισ. ευρώ!

"Σημασία έχει πλέον το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία", τονίζει στο euro2day υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και εξηγεί: "Σαφώς διευρύνονται οι ζημίες, ωστόσο η επίτευξη συμφωνίας οχύρωσε την Ελλάδα από την απειλή της άμεσης άτακτης χρεοκοπίας και κατ' επέκταση απέτρεψε την κατάρρευση των πάντων".

Τώρα, συμπληρώνει, μένει να δούμε με ακρίβεια και σε βάθος τους όρους και τις λεπτομέρειες του προγράμματος καθώς "κι εμείς γνωρίζουμε μόνο τις βασικές παραδοχές. Την Πέμπτη, το αργότερο την Παρασκευή, θα μας δοθούν τα ακριβή στοιχεία, οπότε τότε θα έχουμε πλήρη εικόνα για να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας".

Αιχμές, όμως, αφήνουν και για τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών, καθώς η άρνησή τους να μετάσχουν "ουσιαστικά" στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων οδήγησε σε μεγαλύτερη επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα.
 
"Το βαθύτερο haircut οφείλεται επί της ουσίας στην άρνηση του επίσημου τομέα να μπει στο PSI. Η συνεισφορά των κεντρικών τραπεζών περιορίζεται στη μείωση του επιτοκίου του πρώτου δανείου που πήρε η Ελλάδα από την τρόικα και στη διάθεση των κερδών από τα ομόλογα που κατέχουν. Τίποτε περισσότερο", αναφέρει Έλληνας τραπεζίτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v