Roubini: Μόνη λύση η έξοδος από το ευρώ

Η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ είναι η μόνη λύση για την Ελλάδα, υποστήριξε ο Νouriel Roubini, καθηγητής στο Stern School of Business και πρόεδρος του Roubini Global Economics. Ο αντίλογος της Μ. Ξαφά.

Roubini: Μόνη λύση η έξοδος από το ευρώ
Ακόμα και μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το PSI και το δεύτερο πακέτο διάσωσης προς τη χώρα μας, ο Νouriel Roubini, καθηγητής στο Stern School of Business και Chairman του Roubini Global Economics, γνωστός και ως Dr Doom, εξακολουθεί να πιστεύει ότι η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ είναι η μόνη λύση για την Ελλάδα.

Αυτό υποστήριξε σθεναρά και στο debate που διοργανώθηκε από την Intelligence Squared Greece σε συνεργασία με το BBC World News στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος στις 21 Φεβρουαρίου 2012.

Στο debate, εκτός από τον Ν. Roubini, συμμετείχαν επίσης ο κ. Λαπαβίτσας, καθηγητής οικονομικών στo School of Oriental and African Studies του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και υποστηρικτής της εξόδου της χώρας από το ευρώ και ο κ. Denis MacShane, πρώην υπουργός για την Ευρώπη και μέλος της βρετανικής βουλής, και η κ. Μιράντα Ξαφά, πρώην alternate executive director στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίοι υποστήριξαν την αντίθετη άποψη.

Ο Ν. Roubini σημείωσε ότι κατανοεί τις τρομερές δυσκολίες που περνά η Ελλάδα, όμως το νέο δάνειο δεν λύνει το πρόβλημα αφού το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο. «Ό,τι περπατάει σαν χρεοκοπία είναι χρεοκοπία», τόνισε, εκτιμώντας ότι και τα CDSs θα ενεργοποιηθούν. Η συνταγή του ΔΝΤ δεν είναι η λύση στο πρόβλημα και μόνο η ανάπτυξη είναι η λύση για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Η μόνη λύση ουσιαστικά είναι η επιστροφή στη δραχμή και η υποτίμηση για να αυξηθούν οι εξαγωγές και να μειωθούν οι εισαγωγές. Φυσικά, αυτή η αλλαγή δεν θα είναι χωρίς θυσίες, όμως με αυτόν τον τρόπο έλυσε το πρόβλημά της και η Αργεντινή, υποστήριξε ο Ν. Roubini. Ακόμα, επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν σε μια οικονομία με τόση ύφεση.

Ο Denis MacShane, ο οποίος υποστήριξε την αντίθετη άποψη, εκτίμησε ότι η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι λύση και δεν είναι ο σωστός τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα αφού θα απομονώσει τη χώρα.

Ο κ. Λαπαβίτσας υποστήριξε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η ευρωζώνη και η απώλεια της ανταγωνιστικότητας που τη συνόδεψε. Ο «φθηνός» δανεισμός από την είσοδο στο ευρώ είναι η αιτία του προβλήματος και τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα το αποτέλεσμά του.

Τα πακέτα διάσωσης δεν βοηθούν και εκτίμησε ότι το PSI δεν θα προχωρήσει λόγω της μη συμφωνίας των ιδιωτών επενδυτών. Πρέπει λοιπόν η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, ωστόσο πρέπει να το κάνει με στρατηγική. Χρεοκοπία με στρατηγική σημαίνει χρεοκοπία προς το εξωτερικό, όχι στο εσωτερικό, και εθνικοποίηση των τραπεζών για αρχή.

Η Μ. Ξαφά υποστήριξε ότι η επιστροφή στη δραχμή δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας αφού το πρόβλημα είναι οι διατάξεις, οι υπερβολικές ρυθμίσεις και οι περιορισμοί στην αγορά εργασίας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το νέο πακέτο διάσωσης θα εισαγάγει μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, όπως και ευελιξία στις αγορές εργασίες και αγαθών. Το πακέτο διάσωσης είναι ένα σχέδιο για να γίνουν οι αναγκαίες ανακατατάξεις σε οικονομίες τύπου Σοβιετικής Ένωσης, όπως η ελληνική, τόνισε!
 
Χωρίς το νέο πρόγραμμα δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση στην οικονομία λόγω του υπερβολικού ελλείμματος και αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν λύνεται με υποτίμηση του νομίσματος. Η Ελλάδα έχει ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών και όχι αλλαγή νομίσματος. Ειδικά για την Αργεντινή, η Μ. Ξαφά ανέφερε ότι η χώρα εξάγει προϊόντα, ενώ η Ελλάδα όχι.

Στο δημοψήφισμα, πάντως, που έλαβε χώρα μέσα στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το ποσοστό που εναντιώθηκε στην πρόταση του Ν. Roubini ήταν τρομακτικό, 72,4%. Υπέρ της πρότασης τάχθηκε μόνο το 18%, ενώ 9% ήταν οι αναποφάσιστοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v