Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το "Ήφαιστος" έκανε το θαύμα του

Το εννιαψήφιο ΑΦΜ του έγραψε ο πρατηριούχος από τη Σητεία στο ειδικό ηλεκτρονικό κουτάκι του συστήματος Ήφαιστος όπου θα έπρεπε κανονικά να δηλώσει τις πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποίησε.

Το Ήφαιστος έκανε το θαύμα του
Το εννιαψήφιο ΑΦΜ του έγραψε ο πρατηριούχος από τη Σητεία στο ειδικό ηλεκτρονικό κουτάκι του συστήματος Ήφαιστος, όπου θα έπρεπε κανονικά να δηλώσει τις πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποίησε.

Ευτυχώς το πρώτο ψηφίο του ΑΦΜ ήταν μηδέν και το πρόστιμο που επιβλήθηκε περιορίστηκε σε… 202 εκατ. ευρώ. Αν ήταν άλλο ψηφίο θα ήταν δισεκατομμύρια…

Οι περιπέτειες του πρατηριούχου από τη Σητεία ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2011. Τότε υπέβαλε εκπρόθεσμα τη δήλωση πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης που είχε πραγματοποιήσει στις 7 Φεβρουαρίου.

Αντί να γράψει την ποσότητα του πετρελαίου στο συγκεκριμένο κουτάκι της ηλεκτρονικής φόρμας έγραψε τον ΑΦΜ του, ο οποίος με εννιά ψηφία -το πρώτο εκ των οποίων μηδέν- έδειξε στην υπηρεσία πώληση πετρελαίου θέρμανσης δεκάδων εκατομμυρίων λίτρων.

Το σύστημα Ήφαιστος είδε τα πολλά ψηφία και τρελάθηκε… Επειδή η υποβολή της δήλωσης ήταν εκπρόθεσμη απευθείας δρομολογήθηκε η επιβολή προστίμου, όπως ορίζει ο ισχύων νόμος, στο πενταπλάσιο της διαφοράς φόρων ανάμεσα σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, επί την ποσότητα των καυσίμων που διακινήθηκε.

Έτσι βγήκε το διόλου ευκαταφρόνητο κοστουμάκι προστίμου ύψους 202.435.589,08 ευρώ.

Ο πρατηριούχος διαπίστωσε το λάθος. Στις 9 Φεβρουαρίου έκανε διορθωτική δήλωση, η οποία έγινε δεκτή από το Ήφαιστος και θεωρούσε ότι το λάθος διορθώθηκε.

Τα βάσανά του όμως μόλις άρχιζαν. Στην Κρήτη ο αρμόδιος υπάλληλος είδε την «παράβαση», διαπίστωσε, όπως λένε πηγές του ΣΔΟΕ, ότι το πρόστιμο είναι εξόφθαλμο και πως κάτι δεν πάει καλά, όμως όπως λέει η ίδια πηγή «εμείς ως υπάλληλοι δεν μπορούμε να παρέμβουμε στα πρόστιμα».

Έτσι, λοιπόν, το πρόστιμο κοινοποιήθηκε για καταλογισμό στο Τελωνείο Σητείας, οι υπάλληλοι του οποίου θα πρέπει να καλέσουν σε ακρόαση για τυχόν ενστάσεις τον πρατηριούχο.

Ούτε οι υπάλληλοι του τελωνείου μπορούν να παρέμβουν στο πρόστιμο. Σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, θα πρέπει να διαβιβάσουν την περίπτωση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία δεν είναι απολύτως σαφές αν θα πρέπει να συνεννοηθεί με τα κεντρικά του υπουργείου Οικονομικών για να διευθετηθεί το θέμα.

Το... αστείο της υπόθεσης είναι ότι η ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης που ήθελε να δηλώσει ο πρατηριούχος ήταν μόλις 350 λίτρα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v