Eurogroup:Παζάρι για να κλείσουν τα... κενά (upd)

Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο επίκεντρο του Eurogroup. Nεες διαπραγματεύσεις με IIF για να αυξηθεί το κούρεμα του ιδιωτικού τομέα έως 53%. Εμμένει το ΔΝΤ για χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Παρέμβαση Παπαδήμου.

Eurogroup:Παζάρι για να κλείσουν τα... κενά (upd)
Ενώ το Eurogroup συνεχίζεται, ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που απομένει ώστε το χρέος να προσεγγίζει αντί το 129% του ΑΕΠ με τα σημερινά δεδομένα, το 120% του ΑΕΠ το 2020. Πιέσεις ασκούνται προς τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, την ΕΚΤ αλλά κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.
 
Το ΔΝΤ εμμένει στην θέση του να προκύψει λύση η οποία θα οδηγεί σε μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Αντίθετα στην Ε.Ε. φαίνεται να συμβιβάζονται με την ιδέα μιας πρότασης που θα οδηγεί σε μείωση του χρέους σε επίπεδα κάτω του 125% του ΑΕΠ.

Μετά τα μεσάνυκτα οι 17 υπουργοί οικονομικών συζητούν πού θα βρεθούν τα κονδύλια ύψους 3-4 δισεκατομμυρίων ευρώ που προκύπτουν από την διαφορά της αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους (DSA) και των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και παρουσιαστεί από ελληνικής πλευράς. Νωρίτερα το ποσό που απαιτούνταν για να κλείσει η συμφωνία ήταν της τάξης των 6 δισ. ευρώ.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο euro2day ότι μετά την επιμονή της Ολλανδίας, της Φιλανδίας, της Γερμανίας αλλά και του ΔΝΤ, να μην υπάρξει αναθεώρηση του στόχου του 120%, οι πιέσεις εντείνονται προς την πλευρά των ιδιωτών και των κκ. Νταλάρα και Λεμιέρ ώστε να δεχθούν περισσότερες απώλειες.

Η κ. Λαγκάρντ μάλιστα δήλωσε ότι εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 120% του ΑΕΠ εως το 2020, το ΔΝΤ δεν μπορεί, βάσει καταστατικού να συμμετέχει στην νέα δανειοδότηση της Ελλάδας, δημιουργώντας έτσι νέο χρηματοδοτικό κενό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των ιδιωτών συζητά το ενδεχόμενο να αποδεχθεί μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους. Οι πιέσεις που ασκούνται είναι το κούρεμα να φτάσει στο 53% σε όρους ονομαστικής αξίας. Αντιδρά, όμως, το IIF που δεν δέχεται κούρεμα άνω του 50%.

Οι παράλληλες διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ εξελίσσεται και παράλληλη διαπραγμάτευση με τους κ.κ. George Dallara, Jean Lemierre και Joseph Ackerman του IIF με αντικείμενο την αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI.

Σε αυτή μετέχει η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, η τρόικα (κ.κ. Jorg Asmussen και Klaus Masuch από την ΕΚΤ, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Marco Buti από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ο κ. Lorenzo Giorganni από το ΔΝΤ) και ο Αντιπρόεδρος του EuroWorking Group και εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου George Heinrich.

Παρέμβαση Παπαδήμου

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην αίθουσα που συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών προκειμένου να ενημερώσει για εξελίξεις της τελευταίας στιγμής στις διαπραγματεύσεις του με τους ευρωπαίους ηγέτες. Η κίνηση αυτή έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του κυρίου Γιούνκερ.

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι: 

α) Το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα.

β) Το πρόγραμμα με τα δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από τα 2/3 της Βουλής, ενώ και οι πολίτες στηρίζουν την προσπάθεια της χώρας να παραμείνει στην ευρωζώνη.

γ) Η νέα δανειακή σύμβαση και το PSI θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και θα περιορίσουν την αβεβαιότητα για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.


Οι επιλογές για μείωση του χρέους μέσω του Επίσημου τομέα

Εκτος από τον ιδιωτικό τομέα οι επιλογές που έχουν οι ευρωπαϊοι ώστε να μειωθεί το χρέος μέσω του επίσημου τομέα είναι τέσσερις:

Να κεφαλαιοποιήσει η Ελλάδα τόκους από ομόλογα που σήμερα ανήκουν στους ιδιώτες πιστωτές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 1,5% του ΑΕΠ.

Να μειωθούν τα επιτόκια του υφιστάμενου δανείου των 110 δισ. ευρώ. Αυτή κίνηση επίσης θα μειώσει το βάρος του χρέους κατά 1,5% του ΑΕΠ.

Να ζητηθεί από τις κεντρικές τράπεζες να βοηθήσουν με το χαρτοφυλάκιο ομολόγων που διατηρούν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και έχουν αγοράσει σε τιμές χαμηλότερες από την ονομαστική (υπολογίζονται σε 12 δισ. ευρώ). Αυτό θα συμβάλει στη μείωση του χρέους κατά 3,5% του ΑΕΠ.

Τέλος, υπάρχει η λύση να συμμετάσχει η ΕΚΤ διαγράφοντας τα κέρδη που αποκόμισε από τις αγορές ελληνικών ομολόγων τη διετία 2010-2011 αγοράζοντας σε χαμηλότερες τιμές. Σε αυτό το ενδεχόμενο το χρέος μπορεί να μειωθεί έως και 5,5% του ΑΕΠ.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ανάλυση το χρέος της χώρας υπολογίζεται για το 2011 στο 164% του ΑΕΠ αντί στο 162% πριν.

Τα καυτά θέματα για τη συμφωνία

Στο χθεσινό Euro Working Group υπήρξε πρόοδος σε ορισμένα σημεία, υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Τα καυτά θέματα που συζητήθηκαν και χθες στο πλαίσιο του EWG είναι:

* Η συζήτηση για τον «δεσμευμένο λογαριασμό», μέσω του οποίου η Ελλάδα θα εξυπηρετεί κανονικά το εξωτερικό της χρέος, εξελίχθηκε αρκετά ικανοποιητικά καθώς αφαιρέθηκαν πολλά προβληματικά και ανεφάρμοστα στοιχεία, ενώ η αντιπρόταση που έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται πως θεωρείται τελικά πιο ρεαλιστική και λειτουργική. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο κρίσιμο αυτό θέμα το ΔΝΤ φάνηκε να συμπλέει με την ελληνική πλευρά.

* Καθοριστικής σημασίας είναι επίσης η συζήτηση για τους τρόπους πρόσθετης συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI) ώστε να επιτευχθεί ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ κοντά στο 120% το 2020.

* Φάνηκε να επιτυγχάνεται συμφωνία στη μείωση του επιτοκίου του αρχικού δανείου (GLF) και στη συμμετοχή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των εθνικών κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα στο PSI. Αντιθέτως, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με τη μεταφορά στη Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιό της ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

* Τέλος, η δυνατότητα πιο βαθιάς συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI, μέσω κυρίως της διαχείρισης των δεδουλευμένων τόκων του χρέους, εξακολουθεί να συζητείται και σε απευθείας επαφή με το IIF, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες.

Να σημειωθεί ότι προσερχόμενος στη συνεδρίαση του eurogroup ο κ. Βενιζέλος δήλωσε «Είμαστε εδώ σήμερα, έτοιμοι να ολοκληρώσουμε αυτή τη μακρά διαδικασία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα. Είμαστε επίσης έτοιμοι να ξεκινήσουμε την επίσημη διαδικασία για το PSI. Είμαι αισιόδοξος αλλά σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε τη σαφή πολιτική έγκριση από το Eurogroup».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v