Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΕ: Eγγυητικές επιστολές από Energa-Ηellas Power

Εγγυητικές επιστολές 8,8 εκατ. ευρώ και 7,26 εκατ. αντίστοιχα θα πρέπει να καταβάλουν αντιστοίχως οι εταιρείες Energa και Hellas Power στη ΔΕΗ, έναντι των οφειλών 35,4 και 29,07 εκατ. ευρώ από τέλη χρήσης δικτύου.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΡΑΕ: Eγγυητικές επιστολές από Energa-Ηellas Power
Εγγυητικές επιστολές ύψους 8,8 και 7,26 εκατ. ευρώ αντίστοιχα θα πρέπει να δώσουν οι εταιρείες Energa και Hellas Power εντός δεκαημέρου στη ΔΕΗ, έναντι των οφειλών 35,4 και 29,07 εκατ. ευρώ από τέλη χρήσης δικτύου.

Την απόφαση έλαβε η ολομέλεια της ΡΑΕ, η οποία εξέτασε καταγγελία της ΔΕΗ κατά των δύο εταιρειών.

Όπως δε εκτιμάται, η κατάθεση των εγγυητικών επιστολών, που ανέρχεται στο 25% των συγκεκριμένων οφειλών, θα αποτελέσει πρόκριμα για τη διατήρηση των αδειών προμήθειας που έχουν οι δύο εταιρείες, θέμα το οποίο εξετάζει η ΡΑΕ μετά τη διαπίστωση ότι η Energa και η Hellas Power έπαψαν να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΔΕΗ, οι δύο εταιρείες ήταν ασυνεπείς το 2011 στην εξόφληση των επιβαλλόμενων χρεώσεων χρήσης δικτύου κι ακόμα παραβίαζαν συστηματικά τις προθεσμίες πληρωμής.

Σε ερωτήματα της ΡΑΕ προς εκείνες οι απαντήσεις ήταν ότι τα ποσά αυτά θα έπρεπε να συμψηφιστούν με απαιτήσεις που έχουν ύψους 50 εκατ. η κάθε μία.

Οι απαιτήσεις, με βάση τις απαντήσεις που έστειλαν στη ΡΑΕ, προκύπτουν από ζημία 30 εκατ. που υπέστη κάθε μία, επειδή η ΔΕΗ πάγωσε τις μετακινήσεις πελατών από το δικό της πελατολόγιο στο πελατολόγιο των δύο εταιρειών, με πρόσχημα τη μη εξόφληση του ειδικού τέλους ακινήτων (χαράτσι).

Ακόμη 20 εκατ. διεκδικεί η κάθε μία επειδή η ΔΕΗ ως διαχειρίστρια του δικτύου χρέωνε ποσά από καταναλωτές οι οποίοι είτε δεν ανήκαν στα πελατολόγιά τους, είτε περιλήφθηκαν μεταγενέστερα από την πραγματική ημερομηνία.

Η ΡΑΕ, από την πλευρά της, απέρριψε κατ' αρχάς το νόμιμο των απαιτήσεων, αφού αυτές δεν είναι δυνατόν να συμψηφιστούν, ιδίως όταν δεν αποδεικνύονται με συγκεκριμένα στοιχεία και προβάλλονται αορίστως. Ωστόσο, λόγω του είδους των απαιτήσεων, θα εξετάσει το νόμιμό τους στο πλαίσιο οριστικού ελέγχου της καταγγελίας της ΔΕΗ.

Για τον λόγο αυτόν επέβαλε την παροχή των εγγυητικών επιστολών στη ΔΕΗ ως προσωρινών μέτρων.

Σε περίπτωση όπου δεν κατατεθούν οι εγγυητικές στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η ΡΑΕ μπορεί να επιβάλει πρόστιμα 5.000-100.000 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης, όπως προβλέπει ο νέος νόμος 4001 του 2011.

Τι λένει οι εταιρείες

Πηγές των δύο εταιρειών, μιλώντας στο euro2day, τόνιζαν ότι η απόφαση της ΡΑΕ στην ουσία αναγνωρίζει τις απαιτήσεις που έχουν από τη ΔΕΗ και οι οποίες θα εξεταστούν σε βάθος, σύμφωνα με την απόφαση.

Με βάση τις ίδιες, ήδη η αρχή ζήτησε από τις δύο πλευρές να προτείνουν μέσα σε 5 μέρες μέτρα επανόρθωσης, ενώ από τη ΔΕΗ, ως διαχειρίστρια του δικτύου, εντός 10 ημερών να κάνει την εκκαθάριση των αμφισβητούμενων μετρήσεων και να δώσει τα στοιχεία στον ΔΕΣΜΗΕ ώστε να εκδοθούν τα πιστωτικά σημειώματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v