Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φιλόδοξοι στόχοι για τα έργα πληροφορικής

Οι περισσότεροι αμφισβητούν τον ρεαλισμό του νέου μνημονίου βασιζόμενοι στις προβλέψεις για τα δημόσια οικονομικά, οι οποίες συνεχώς διαψεύδονται. Απίστευτα είναι τα χρονοδιαγράμματα και για την πληροφορική.

Φιλόδοξοι στόχοι για τα έργα πληροφορικής
Οι περισσότεροι αμφισβητούν τον ρεαλισμό του νέου μνημονίου βασιζόμενοι στις προβλέψεις για τα δημόσια οικονομικά, οι οποίες συνεχώς διαψεύδονται από την πραγματικότητα.

Κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως δεν χρειάζεται να πάει κάποιος μέχρι τα μεγέθη της οικονομίας για να καταλάβει πως οι στόχοι που θέτει το νέο μνημόνιο είναι ουτοπικοί. Θα το διαπιστώσει αν δει τα χρονοδιαγράμματα στα έργα πληροφορικής που θεωρούνται απαραίτητα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης και φοροδιαφυγής, αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Μισή σελίδα του μνημονίου αφιερώνεται, για παράδειγμα, στο νέο σύστημα πληροφορικής το οποίο πρέπει να διασυνδέει όλες τις εφορίες. Προβλέπει πως ο εξοπλισμός του κέντρου δεδομένων (data center) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) πρέπει να έχει εγκατασταθεί και να λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο του 2012.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου πρέπει να έχουν τεθεί σε λειτουργία ή να έχουν βελτιωθεί 20 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει η ΓΓΠΣ, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο πρέπει να έχει σχεδιαστεί νέα συγκεντροποιημένη βάση δεδομένων και εφαρμογών!

Τέλος, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να έχουν τεθεί σε λειτουργία οκτώ ακόμα ηλεκτρονικές υπηρεσίες ή βελτιώσεις υφιστάμενων υπηρεσιών (από τους φόρους ακίνητης περιουσίας, μέχρι την καλύτερη διαχείριση του ΦΠΑ).

Οι συντάκτες του μνημονίου θεωρούν πως μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν γίνει οι έλεγχοι του νέου συστήματος και η πρόσβαση των χρηστών, η επιμόρφωση του προσωπικού και η μεταφορά όλων των εφοριών στη συγκεντροποιημένη βάση δεδομένων, ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2013 να έχει τεθεί σε λειτουργία ολόκληρη η νέα υποδομή πληροφορικής.

Μάλλον δεν έχουν ακούσει από πότε αναπτύσσεται το περιουσιολόγιο (η καταγραφή της περιουσίας ανά φορολογούμενο, που ξεκίνησε προ εξαετίας...) ή πώς συνδέονται σήμερα μεταξύ τους τα διάφορα τμήματα της ίδιας εφορίας.

Ακόμα πιο φιλόδοξοι είναι οι στόχοι για το κτηματολόγιο, ενδεχομένως επειδή η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ το είχε θεωρήσει κορυφαίο αντικίνητρο για επενδύσεις στην Ελλάδα και σημείο υποανάπτυξης της δημόσιας διοίκησης.

Το μνημόνιο βάζει ως στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση ολόκληρου του αρχείου (180 ετών) των υποθηκοφυλακείων της χώρας μέχρι το 2015. Τότε υποτίθεται πως θα κλείσουν τα υποθηκοφυλακεία και θα αντικατασταθούν από τα γραφεία κτηματολογίου. Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να προκηρυχθούν όλοι οι εκκρεμείς διαγωνισμοί για κτηματογράφηση.

Τη στιγμή όπου έχει σταματήσει κάθε διαγωνιστική διαδικασία για το σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών, η κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα παρουσιάσει πιλοτική έκδοση μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, η πλατφόρμα ηλεκτρονικών προμηθειών πρέπει να είναι πλήρως λειτουργική και έτοιμη για χρήση και ταυτόχρονα να λειτουργεί η κοινή διαδικτυακή πύλη για τη δημοσιοποίηση όλων των διαγωνισμών κρατικών προμηθειών (και των αποτελεσμάτων τους) το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Η λειτουργία του συστήματος θα εποπτεύεται από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Προμηθειών (ΕΑΔΠ) και μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου πρέπει «ολόκληρος ο δημόσιος τομέας να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα ηλεκτρονικών προμηθειών».

Οι αλλαγές στην υγεία

Στον τομέα της υγείας, η κυβέρνηση δεσμεύεται στο νέο μνημόνιο πως «λαμβάνει περαιτέρω μέτρα για την επέκταση, με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, της τρέχουσας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλους τους ιατρούς, κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση γίνεται υποχρεωτική και πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον το 90 τοις εκατό όλων των ιατρικών πράξεων που καλύπτονται από τα δημόσια ταμεία (φάρμακα, παραπομπές, διαγνωστικές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις)».

Μέσα στον μήνα η κυβέρνηση καλείται να εισαγάγει «έναν προσωρινό και οικονομικά αποδοτικό μηχανισμό (έως ότου όλοι οι ιατροί να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης), ο οποίος θα επιτρέπει την άμεση και συνεχή παρακολούθηση και τον εντοπισμό όλων των συνταγών που δεν καλύπτονται από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ο μηχανισμός αυτός θα κάνει χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που έχει δημιουργηθεί από την ΗΔΙΚΑ (της κρατικής εταιρείας που έχει το γενικό πρόσταγμα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση), η οποία επιτρέπει στα φαρμακεία να καταχωρίζουν ηλεκτρονικά τις χειρόγραφες συνταγές από συγκεκριμένο ιατρό προς συγκεκριμένο ασθενή.

Το μνημόνιο προβλέπει πως «οι γιατροί που συνταγογραφούν χειρόγραφα θα χρεώνονται με μία μηνιαία διαχειριστική αμοιβή, προς αποζημίωση των φαρμακείων». Η εισαγωγή του προσωρινού αυτού μηχανισμού εκτιμάται πως «θα διασφαλίσει την ηλεκτρονική καταχώριση όλων των συνταγών, κάτι που θα επιτρέψει την πλήρη και συνεχή παρακολούθηση της συνταγογραφικής δραστηριότητας των ιατρών αλλά και τη συμμόρφωσή τους με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση».

Για τα νοσοκομεία, η ΗΔΙΚΑ δεσμεύεται πως θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό, μέσω του οποίου θα αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα που θα ενοποιεί τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων (όπου λειτουργούν...).

Σύμφωνα με το μνημόνιο, «κατά τη διάρκεια του 2012, λαμβάνονται περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση της λογιστικής παρακολούθησης και τήρησης των λογαριασμών για τα ιατρικά υλικά και τα συστήματα τιμολόγησης», π.χ. «μέσω της εισαγωγής συστημάτων αναλυτικής λογιστικής κόστους και της τακτικής ετήσιας δημοσίευσης ισολογισμού από όλα τα νοσοκομεία».

Ενώ ακόμα δεν έχουν προχωρήσει οι συγχωνεύσεις των επικουρικών ταμείων, το νέο μνημόνιο προβλέπει πως το νέο ενιαίο ταμείο, μέχρι το τέλος Μαρτίου, «εγκαθιστά, με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, ένα μηχανογραφικό σύστημα ατομικών λογαριασμών συνταξιοδότησης».

Τέλος, στο μνημόνιο προβλέπεται πως εντός του πρώτου εξαμήνου η κυβέρνηση εγκαθιδρύει ηλεκτρονικό αυτοματοποιημένο σύστημα, το οποίο συνδέει τη βάση δεδομένων απογραφής με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ), με στόχο την πιο αποτελεσματική κάλυψη, αξιολόγηση και πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτό το σύστημα «πρέπει να συντονίζεται με τα άλλα υπουργεία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v